La nivelul Uniunii Europene, 7% din câștigurile lunare ale unei familii sunt cheltuite pe servicii de tip catering. Statisticile indică că România este țara în care se gătește pâine acasă , având un procent de numai 1, 9% de persoane care solicită servicii de catering. La polul opus se situează Irlanda (14, 4%), Spania (13%) și Malta (12, 6%), în aceste state oamenii apelând în dese rânduri la catering. România mai bifează încă un record – regresul cel mai crescut din UE la acest tip de servicii, de la 2,9% în 2008 la 1, 9% în 2018. Acest lucru înseamnă că românii au început să gătească mai des acasă?
Dacă gătești acasă faci economii?
Având în vedere că doar 14% dintre români au realizat economii în ultimii ani, se pare că nu. De fapt, valoarea veniturilor nu este una de natură să le permită românilor să facă economii în mod constant. Totuși, cum poți economisi atunci când gătești la tine acasă?
- Folosește ingredientele pe care le ai în frigider și în cămară – este una dintre modalitățile de eficientizare a modului de a găti, dar și de a face economii. În acest fel se evită risipa (aruncarea anumitor alimente pe care le folosim mai puțin) și nici nu va există tentația de a cumpăra în exces.
- Stabilește care sunt preparatele pe care le consumi mai des – în acest fel știi ce îți place și vei căuta ingredientele la cel mai avantajos preț. În plus, dacă pregătești același fel de mâncare mai mult timp vei căpăta dexteritate și vei economisi și alte resurse (gen, curent electric).
- Învață să pregătești acasă produsele pe care le cumperi în mod frecvent de la magazin – de exemplu, pâine, iaurt, pesto, dressing-ul pentru salate, tortillias, pui la rotisor, snacksuri, sosuri, înghețată și alte preparate.
- Nu arunca nimic din ceea ce nu consumi în totalitate și învață să congelezi pentru o refolosire ulterioară – tendința de risipă a mâncării este ceva de care ne lovim zilnic, astfel că, peste 40% din ceea ce cumpărăm, ajunge să fie aruncat, sub o formă sau alta (brută sau preparată). Congelarea “resturilor” ne permite nu doar să evităm risipa, ci și să concepem preparate noi.
- Servește porții mai mici și organizează mese cât mai simple – în acest fel reușești să ai grijă și de starea ta de sănătate.
- Ofertele promoționale sunt folositoare doar dacă îți permit să cumperi produsele pe care le folosești în mod frecvent – nu cumpăra alimente în cantități mari decât dacă le folosești foarte mult în bucătărie.
Gătitul acasă ne oferă control total asupra preparatelor, modului de pregătire și de servire, precum și posibilitatea de a consuma ceea ce ne place. În medie, un preparat comandat la restaurant sau printr-o aplicație de catering este de 5 ori mai scump decât unul pregătit acasă.
Valoarea pieței de servicii livrare produse alimentare era de 111 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene în 2018. 35% din această sumă provine din sectorul fast-food. Oamenilor le vine greu să-și prepare suc proaspăt, așa că îl comandă. Numai că, atunci când este livrat, nu mai este atât de proaspăt.
Atunci când gătești acasă poți să încerci rețete noi, multe dintre ele provenind de la bucătari celebri. Poți să-ți educi gusturile și poți testa anumite preparate. Poți chiar să inovezi în bucătărie pentru că nu există nicio limită. Să îți pregătești mesele acasă nu înseamnă doar economisire de bani, ci descoperirea unei plăceri care îți oferă posibilitatea de a te simți bine!