• asta după ce, pe 11 noiembrie, angajații serviciilor județene și ai Serviciului Municipiului București din cadrul Arhivelor Naţionale ale României au intrat în grevă generală, prima din istoria Arhivelor Naționale ale României şi a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) • arhiviștii reclamă condițiile precare de muncă și discriminările salariale dintre structurile județene și cea centrală• Sindicatul EUROPOL avertizează că, în cazul în care Guvernul și MAI nu vor rezolva problemele arhiviștilor, aceștia vor relua protestul
Greva generală a arhiviștilor brăileni și a colegilor din toată țara a fost suspendată, începând de luni, 18 noiembrie, până pe 13 decembrie, în urma promisiunilor făcute de reprezentanții Guvernului României. În cazul în care aceștia nu vor satisface revendicările arhiviștilor, acțiunile de protest vor fi reluate.
Potrivit Sindicatului EUROPOL, la care sunt afiliați și arhiviștii brăileni, în urma negocierilor desfășurate la nivelul Guvernului României și al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), sub coordonarea președintelui Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, s-au identificat soluții preliminare pentru revendicările angajaților din Arhivele Naționale ale României. Conducerea Guvernului a propus ca termen de soluționare a problemelor ridicate data de 13 decembrie. Această propunere confirmă legitimitatea grevei, precizează sindicaliștii, respectiv a motivelor susținute de angajați, incluzând condițiile de muncă precare și discriminările salariale dintre structurile județene și cea centrală ale instituției.
În urma consultării membrilor organizației sindicale și a greviștilor din toată țara, au fost analizate două variante:
1. Continuarea grevei, până la îndeplinirea efectivă a celor asumate de Guvern și MAI;
2. Suspendarea grevei până la data de 13 decembrie și reluarea acesteia în cazul în care revendicările nu vor fi soluționate conform celor asumate de Guvern și MAI.
Opțiunea angajaților a fost de a suspenda greva, în conformitate cu art. 162 alin. 3 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social. Astfel, greva este suspendată până la data menționată, perioadă în care Guvernul și MAI și-au asumat rezolvarea revendicărilor angajaților din cadrul serviciilor județene ale Arhivelor Naționale.
Potrivit art. 162 (3) din actul normativ, „pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei. Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege”.
„Dorim să le mulțumim colegilor din Arhivele Naționale - funcționari publici și personal contractual - pentru unitatea, solidaritatea și determinarea de care au dat dovadă. Prin această acțiune, ei au demonstrat angajatorului că nu mai sunt dispuși să tolereze discriminările salariale și condițiile de muncă inadecvate. Participarea a peste 80% dintre angajați la grevă evidențiază clar că problemele sunt cronice, iar timp de decenii acestea au fost neglijate atât în privința personalului, cât și a fondului arhivistic gestionat”, precizează reprezentanții EUROPOL.
Mai mult, în perioada de suspendare a grevei, „Sindicatul EUROPOL va continua să promoveze vizibilitatea asupra problemelor din cadrul instituției prin demersuri constante de conștientizare publică și interpelare a guvernanților și politicienilor care vor apărea la televizor de 1 Decembrie - Ziua Națională a României și se vor mânji la gură de identitate națională și patriotism, în timp ce documente istorice de o însemnătate deosebită zac în mucegai, umezeală și în condiții improprii pentru asemenea înscrisuri. Ne reafirmăm angajamentul față de toți angajații Arhivelor Naționale și avertizăm că, în situația în care nici acum nu se vor ține de cuvânt, vom relua de îndată GREVA”, au mai precizat, într-un comunicat, membrii Sindicatului EUROPOL.
Reamintim că, începând de luni, 11 noiembrie, angajații serviciilor județene și ai Serviciului Municipiului București din cadrul Arhivelor Naţionale ale României au intrat în grevă generală, dat fiind faptul că, după acțiunea inițială din 4 noiembrie (greva de avertisment), reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne „nu au dat dovezi serioase că se apleacă asupra problemelor existente în cadrul serviciilor județene ale Arhivelor Naționale”.
„Ajunși la capătul răbdării din cauza indolenței factorilor decizionali, angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale recurg la această ultimă formă radicală de protest. Greva propriu-zisă va fi prima din istoria Arhivelor Naționale ale României şi din istoria Ministerului Afacerilor Interne. Domnul ministru Predoiu Cătălin, anul trecut, de ziua Arhivelor Naționale, își exprima aprecierile către profesioniștii care lucrează aici, printr-un mesaj publicat pe site-ul MAI, dar anul acesta și-a dat arama pe față și ne-a dovedit că nu-l interesează soarta angajaților din strucurile județene ale Arhivelor Naționale, ținând cont că acceptă condițiile de muncă și discriminarea salarială existentă între Aparatul central și teritoriu, pe care nu a eliminat-o, în ciuda eforturilor depuse de angajații din teritoriu. Tot domnul ministru a afirmat că „În Fondul Arhivistic Național al României sunt conservate și gestionate, de către specialiștii MAI, acte oficiale și particulare, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, hărți dar și pelicule cinematografice, toate cu valoare istorică”, dar l-am ruga public să ne spună ce a făcut pentru acești specialiști și, totodată, pentru a asigura condiții optime de păstrare și conservare a acestor documente extrem de valoroase. Din cauza faptului că suntem singura instituție rămasă în această situație de discriminare evidentă, o mare parte dintre angajați au părăsit deja sistemul, îndreptându-se spre alte instituții salarizate corect pe principiul „la muncă egală, remunerație egală”. În cazul în care factorii decizionali nu vor aproba revendicările corpului nostru profesional, suntem hotărâți să rămânem în grevă pe durată nedeterminată. De remarcat că nerezolvarea inechităților salariale va duce la probleme serioase, cu repercusiuni asupra societății civile prin nesoluţionarea numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, blocarea accesului cercetătorilor la sala de studiu”, se preciza în comunicatul inițial al Sindicatului EUROPOL, la care sunt afiliați și arhiviștii structurilor județene și ai Municipiului București.