Populaţia României este "exclus" să fie afectată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti spre Ucraina, întrucât există suficiente gaze înmagazinate în depozitele subterane, iar producţia depăşeşte consumul, a declarat într-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
"Am avut în această dimineaţă (luni - n.r.), împreună cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Mediaş, o analiză a situaţiei, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Şi, să nu uităm, că vin luni de vară, în care consumul scade natural", a spus Nicolescu în comunicat.
Grupul rusesc Gazprom, de la care România importă indirect gaze naturale, a anunţat luni că a avertizat Comisia Europeană în legătură cu "posibile perturbări" în aprovizionare, în cazul în care Ucraina, căreia Rusia a decis să înceteze să-i mai furnizeze gaze neplătite în avans, prelevează gaze din volumele aflate în tranzit, relatează AFP.
Potrivit Gazprom, compania ucraineană Naftogaz "este obligată să garanteze tranzitul" către Europa.
Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează teritoriul ucrainean. Alte dispute între Moscova şi Kiev pe tema gazelor naturale au dus la perturbări ale alimentării consumatorilor din blocul comunitar, în anii 2006 şi 2009.
În cazul în care situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina se prelungeşte, România are un plan de măsuri, potrivit Departamentului pentru Energie.
"Guvernul dă asigurări că o problemă în alimentarea cu gaze naturale a populaţiei din România este exclusă nu numai acum, dar şi în lunile de iarnă. Dar, cu toate acestea, sperăm ca această dispută dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor să se soluţioneze cât mai rapid", a mai spus Nicolescu.