Mergi la conţinutul principal

Ecaterina să vă judece!

Şi nu despre mine este vorba, ci despre sublocotenentul ECATERINA TEODOROIU, rămasă în istorie, în arhivele militare, dar şi în conştiinţa poporului român drept fecioara eroină de la Jiu. O tânără înrolată voluntar în Armata Romănâ, în Primul Război Mondial, care „pentru dragostea-i de ţară, pentru simţul rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea misiunea ei, până la jertfa supremă” a devenit una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria patriei, unul dintre cei mai cunoscuţi şi onoraţi eroi căzuţi pe frontul de la Mărăşti - Mărăşeşti - Oituz.

Astăzi, după 100 de ani de la sfârşitul războiului, chiar şi un copil de şcoală primară ştie că Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie - OFIŢER din Armata Română care şi-a sacrificat viaţa pe câmpul de luptă şi că a avut gradul de sublocotenent, grad onorific în care a fost înaintată chiar de rege, după o bătălie în care a fost rănită de un obuz la ambele picioare.

Şi chiar dacă, să presupunem prin absurd, nu ai fi ştiut sau ai fi uitat toate astea, doar să fii complet ignorant ca în 2018, anul centenar, când subiectul Primul Război Mondial este atât de des mediatizat pe toate canalele de comunicare, să nu-ţi ajungă măcar o dată la ureche cuvintele: SUBLOCOTENENT EROU Ecaterina Teodoroiu.

Ei bine, complet ignoranţi, nişte amploiaţi din Primăria Brăila au întocmit luna trecută mai multe documente privind organizarea unei licitaţii, ce are drept obiect „realizare şi reabilitare socluri şi statui în municipiul Brăila”, contract în cadrul căruia ar trebui restaurate mai multe monumente din municipiu, printre care şi cel al Ecaterinei Teodoroiu, din faţa Colegiului Murgoci. Practic, cea mai importantă statuie din oraş, cea în faţa căreia la orice sărbătoare, comemorare, eveniment cu conotaţie istorică se apleacă pios toate capetele importante ale urbei, unde se aduc omagii şi se depun coroane de flori. Un obiectiv reprezentativ pentru Brăila, pe care scrie cu litere mari cât casa: SUBLOCOTENENTUL EROU ECATERINA TEODOROIU.

Culmea, în ciuda tuturor acestor lucruri, amploiaţii din Primăria Brăila, în tot setul de documente şi avize necesare licitaţiei, inclusiv în anunţul din SEAP, au scris, dând dovadă de o incompetenţă crasă: „SERGENT EROU Ecaterina Teodoroiu”. În mintea lor, ce mi-e sergent, ce mi-e sublocotenent... pare tot una, ce mama naibii contează cum a obţinut gradul acesta (probabil, în limbajul şi uzanţele lor... ce pilă o fi avut!). Şi au tras-o cu “sergentul erou” nu o dată, ci de zeci de ori în tot teancul ăla de hârtii. Ca un copy-paste iritant al unei greşeli impardonabile.

Documentul este întocmit de Petrof Violeta, avizat de şef serviciu Popescu Mirela şi director executiv Temergan Marius şi aprobat, cu apostrof, în locul primarului Marian Dragomir, de viceprimarul municipiului Doiniţa Ciocan. Acesta este rezultatul angajărilor pe criterii de competenţă la stat şi al formulei deja împământenite în administraţia publică: “a semnat ca primarul”. Şi cel mai probabil, dacă până acum nu le-a atras nimeni atenţia, astăzi, când vor citi despre revolta mea, vor cataloga această adevărată ofensă adusă istoriei drept “o scăpare”. Şi cel mai probabil vor încerca să-şi paseze vina şi să caute scuze. Eu una, nu accept şi nu împart păcatul. În mod egal, sunt toţi vinovaţi. La urma urmei, dacă o oarecare funcţionară din Primăria Brăila, din ignoranţă a greşit, după ea chiar nimeni nu a mai verificat şi nu a sesizat neghiobia!!!

Ştiu, se spune că doar cine nu munceşte nu greşeşte. Dar aici nu e vorba de o eroare (de calcul, de exprimare). E pur şi simplu o dovadă crasă de incultură, care nu îi recomandă pentru funcţiile pe care le ocupă pe niciunul dintre cei trei reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice în responsabilitatea căreia a fost acest proiect. Şi, din punctul meu de vedere, ar trebui sancţionaţi. Pentru că, să degradezi din pix un erou naţional de la sublocotent la sergent, dând dovadă că nu deţii nici cele mai elementare cunoştinţe de cultură generală, nu e doar dezonorant pentru tine ca om, ca român. E pur şi simplu o gafă monumentală, ca să nu spun un monument de mediocritate şi durere în cot de tot şi de toate.

Cât despre doamna Ciocan, electoratul să o judece!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro