Nu ştiu ce aşteptări au liberalii de la viitorul probabil guvern condus de Ludovic Orban, dar e clar că la aritmetică nu se prea pricep. Şi nu ştiu ce calcule şi-a făcut PNL în privinţa viitoarei posibile guvernări, dar nu pare că ştie să socotească prea bine. Pentru că, oricum le aduni şi le scazi, pentru ca Guvernul Orban să fie învestit trebuie să fie votat de toţi cei care au votat şi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Adică de toate partidele, mai puţin PSD. Ceea ce pare cam imposibil. Nu ştiu de ce toată lumea împinge problema exclusiv spre USR, care a condiţionat votarea Guvernului Orban de adoptarea câtorva legi esenţiale – alegeri locale în două tururi, „Fără penali în funcţii publice” şi abrogarea recursului compensatoriu – , deşi, în afară de PMP, nici celelalte partide nu au sărit în sus să-şi declare dragostea sau măcar sprijinul la adresa premierului desemnat şi a guvernului său. Dimpotrivă. De altfel, e suficient ca doar un singur partid să spună „pas”, şi noul guvern va fi respins.
Să zicem însă că, de dragul discuţiei, Guvernul Orban va fi votat de Parlament. Indiferent ce partide vor face parte din viitorul guvern, este clar pentru toată lumea că nu vor fi toate partidele care au votat moţiunea. Şi nu toate partidele care au votat moţiunea vor susţine guvernarea. Prin urmare, Guvernul Orban va fi mult limitat în a-şi pune în aplicare programul său de guvernare. Ca să treacă o lege, PNL va avea nevoie de votul tuturor, cu excepţia PSD. Este suficient ca doar un singur partid să voteze NU, pentru ca o lege să pice. Şi, să fim serioşi, chiar crede cineva că va exista o guvernare PNL-PMP, care să fie susţinută nu doar de USR, dar şi de UDMR, de ProRomânia, de ALDE şi de Minorităţi? Oricine ar intra la guvernare, e cam degeaba atât timp cât nu intră toate aceste partide. Şi, cum asta nu se va întâmpla, viitorul guvern va avea o soartă crudă. Va fi la mâna tuturor, la fiecare iniţiativă.
De altfel, un exemplu în acest sens a avut loc chiar ieri: solicitările de introducere pe ordinea de zi a celor trei propuneri ale USR, susţinute şi de PNL şi PMP, au fost respinse în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor din simplul motiv că UDMR a lipsit, iar ProRomânia s-a abţinut, la fel ca şi PSD. Cam în aceste condiţii se va derula şi guvernarea Cabinetului Orban, dacă apucă să fie învestit. Tot timpul se va găsi cineva care să fie contra, să se abţină sau doar să lipsească la vot. Din păcate pentru toată lumea, va fi o guvernare căreia i se va pune o mulţime de piedici. Fără o susţinere reală în Parlament – şi nu, nu o va avea – Guvernul Orban va fi ineficient şi total „pe lângă” nevoile acestei ţări şi, mai ales, cu mult sub aşteptările fireşti ale românilor. Cu sau fără USR în ecuaţie.
Va fi de fapt un guvern de pe urma căruia va profita, din nou, PSD. Care abia aşteaptă să-şi revină. Pentru că, spre deosebire de PNL, PSD şi ProRomânia ştiu aritmetică.