Mergi la conţinutul principal

Dunarea a inceput sa dea inapoi, dar pericolul ramine

Dupa citeva zile in care a crescut continuu, ajungind la nemaiintilnita cota de 687 centimetri, Dunarea a mai slabit ieri - foarte putin, ce-i drept - presiunea asupra digurilor brailene, dupa ce nivelul inregistrat la mira Braila a fost de 686 cm, cu doar un centimetru mai mic decit in ziua precedenta. Aceasta foarte usoara scadere, dar si faptul ca, pentru perioada urmatoare, se anunta o stationare a cotei, in jurul valorii de 685 cm, ii face pe administratorii digurilor din judetul nostru sa fie optimisti, in ceea ce priveste mentinerea situatiei sub control. Dan Ionel, directorul Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare, sucursala Arges, Ialomita, Siret, unitatea care are in grija digurile Insulei Mari a Brailei, ne-a spus ca toate punctele dificile sint in situatia de a fi stabilizate. "Se mai lucreaza pentru consolidarea portiunii de dig de la Patiu, unde ne-am confruntat cu infiltratii puternice, speram ca astazi vom termina acolo. In rest, cam toate zonele cu eroziuni au fost consolidate. Urmeaza sa patrulam pe dig, pentru a depista din timp eventualele noi eroziuni. Vom ramine pe pozitie, pina cind pericolul va trece complet, chiar daca asta va insemna sa nu avem sarbatori de Paste, nici conducerea, nici angajatii" ne-a declarat directorul Dan. Si cei 26 de militari ai Batalionului 72 Poduri dislocati in Insula erau pe punctul de a finaliza lucrarile de consolidare si suprainaltare a digului, in zonele Seicuta si Vilciu. "Daca administratorii digului vor solicita in continuare sprijin, va fi trimisa o alta grupa de militari pentru inlocuirea celor care au muncit pina acum. Militarii de schimb si-ar putea petrece Pastele in Insula, daca situatia o va cere" ne-a informat maiorul Viorel Calinciuc, ofiterul de relatii publice al Brigazii 10 Geniu.
Adrian Tureac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, ne-a spus, la rindul lui, ca in sectorul Noianu-Chiscani, in dreptul localitatii Varsatura, s-au finalizat lucrarile de consolidare a punctelor unde s-au manifestat infiltratii si grifoane. "Facem patrulari de supraveghere, ajutati de pompieri, jandarmi si militari. Daca nu vor mai aparea probleme pe digul principal si vom avea ragazul necesar, miine (azi n.n.) vom mai intari digul secundar dinspre Varsatura, pentru orice eventualitate", ne-a declarat Tureac.
Potrivit unui comunicat de presa emis, ieri, de Directia Apelor Buzau-Ialomita, institutie careia ii este subordonata si SGA Braila, de la primele semne ale viiturii de pe Dunare, in sectorul brailean s-au luat urmatoarele masuri: s-a suprainaltat digul Noianu-Chiscani cu saci de pamint si balast, pe o lungime de 300 m si s-a impermeabilizat cu folie de polietilena, pe o lugimede 400 m; s-au blindat doua subtraversari cu saci si prin ridicarea unui dig de pamint; s-a nivelat coronamentul digului, pe o suprafata de 12 mp; s-a actionat pentru stoparea eroziunilor si infiltratiilor, pe o lungime de 800 m; s-a executat un al doilea dig, in vederea apararii localitatii Varsatura, cu o lungime de 120 m; s-au depozitat 300 t de pamint si 150 mc de balast, pentru incarcarea sacilor. Pentru toate aceste actiuni, s-au folosit 24.630 saci, 335 fascine, 290 pari de esenta tare, 2 t piatra bruta, 276 kg folie de polietilena, 151 saci geotextili de mari dimensiuni, 720 t balast, 580 l motorina.
Potrivit datelor furnizate de Directia Apelor Buzau-Ialomita, pe teritoriul judetului Braila, nivelurile si debitele Dunarii vor fi stationare, pina luni, 24 aprilie, cind va incepe sa se manifeste o usoara tendinta de crestere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro