Pentru că, în Calendarul Popular, astăzi, în ziua de 24 februarie este sărbătorit Dragobetele, o sărbătoare a dragostei, asociată cu reînvierea naturii, cu strângerea în stoluri a păsărilor, cu apariţia primelor flori de primăvară, pentru că este o zi specială, iar vremea este superbă, m-am decis să scriu cu partea stângă a inimii, să dau bineţe şi culoare acestui Cap de Primăvară.
Am vrut să uit pentru câteva clipe de familii penale, de politicienii corupţi, de încălzirea globală, de exodul pădurilor noastre, de “peşti” şi de păcănele sau de copiii sau bătrânii care zac sau mor cu zile în spitale.
Cu siguranţă, nu mă pricep să scriu dulcegării şi am uitat de multă vreme să îmbrac realitatea crudă în cuvinte siropoase. Dar, când vezi că natura se trezeşte la viaţă, când luna lui Mărţişor ne bate la uşă, iar noi, abia aşteptăm să admirăm tarabele înşirate pe Strada Regală, din care se revarsă primii vestitori ai primăverii împletiţi cu firele roşii şi albe, nu poţi să nu îţi aminteşti că Baba Dochia începe să îşi dezbrace încet-încet cojoacele şi că Dragobetele prevesteşte începutul adevăratei primăveri. Nu vorbesc despre zilele de primăvară ale acestei ierni, ci despre primăvara aceea descătuşată de ninsori, care freamătă în mugurii unui nou început, în logodna păsărilor şi în fiecare dintre noi.
Se spune că “Dragobetele” se traduce prin “chipul frumos din Casa lui Dumnezeu, tânărul frumos, ales”. Acel flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Un fel de Sfântul Valentin, de Eros sau de Cupidon.
Dragobetele a rămas însă până în ziua de astăzi un simbolul suprem al dragostei autohtone, iar ziua de 24 februarie este o sărbătoare tradiţională a iubirii. Pe vremuri, în această zi, fetele şi băieţii mergeau la pădure să culeagă ghiocei şi să adune apă din zăpada netopită.
De la un timp, nu mai avem nici păduri şi nici zăpada de altădată, iar fetele şi băieţii nu mai culeg ghiocei...Mulţi dintre ei celebrează iubirea pe 14 februarie, de Valentine’s Day, o sărbătoare împrumutată din Occident, iar Dragobetele are un adevărat rival.
De câteva zile însă, în Brăila se desfăşoară o adevărată campanie de revenire la tradiţii, la rădăcini, un lucru absolut salutar. În şcoli sau în instituţii de cultură au loc evenimente deosebite, care marchează ziua de 24 februarie şi care ne reamintesc de Dragobetele, care sărută fetele! Bine ar fi ca Dragobete să fie în fiecare zi!