A doua sansa la viata | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A doua sansa la viata

Distrofici, anemici, subponderali sau cu grave malformatii, copiii internati la Sectia de Recuperare Pediatrica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila primesc aici a doua sansa la viata. Un loc primitor, in care 30 de micuti cu varste intre 3 luni si 5 ani sunt internati cu afectini digestive, neurologice, malformatii digestive, cardiace sau plurimalformatii. Supravegheati de medicii Doina Iliescu, sef de sectie si Doina Moldovan, medic specialist pediatru, si ingrijiti de 20 de asistente si 14 infirmiere, care lucreaza in trei ture, copiii fac progrese uluitoare, demonstrate si de graficele ascendente de pe fisele lor de observatie. "Cresc ca din apa", ne spune dr. Doina Iliescu. Procentul de recuperare in timp a acestor micuti este de 90%, dupa refacere ei fiind redati familiilor sau societatii. Doar in 10% dintre cazuri, copiii raman cu un handicap grav tot restul vietii. "Sectia a fost infiintata in 1970, deoarece mortalitatea infantila era foarte mare, cu 50 de paturi, dupa aceea s-a marit capacitatea la 120 paturi. Cu timpul, am ajuns iar la 60 de paturi, dupa care s-a redus la 50 si acum la 30 de paturi. O sectie din asta este o mana cereasca pentru un oras, este un sfat pe care il dau dupa experienta pe care o am ca pediatru, de 38 de ani. Nu se stie niciodata cand apare o infectie intraspitaliceasca. Apare o boala infectioasa, pot sa trimita copiii aici. Sectii de Recuperare exista la Iasi, Suceava, Vaslui, Timisoara", ne-a precizat dr. Doina Iliescu.

Campionii supravietuirii

Ionela, Maria, Madalina, Florentina. Doar cateva nume. Sunt niste fiinte care de multe ori nu mai stiu ce inseamna dragostea de mama. Parintii lor, in general cu situatie sociala precara, spun ca nu au cu ce sa-i intretina si pur si simplu refuza sa-i ia acasa. Asa micutii ajung niste cazuri sociale, fiind preluati de Protectia Copilului. Sunt si situatii in care parintii isi doresc copiii, dar fie din cauza saraciei, fie din ignoranta, ajung sa-i aduca inapoi intr-o stare jalnica. "Copilul pleaca de la noi sanatos, in greutate normala si este adus inapoi cu anemie, distrofie si deficit ponderal", ne-a declarat dr. Doina Iliescu. Fiecare dintre acesti copii are o poveste dramatica. Desi au pornit in viata cu stangul, micutii din Sectia de Recuperare Pediatrica devin campioni ai supravietuirii. ""Daca luam copilul acasa, pana acum murea", ne spun de multe ori parintii", relateaza sefa sectiei. Cel mai recent caz internat este al unei fetite de un an care, la aceasta varsta, arata ca un copil de 4 luni. Micuta a fost parasita de mama si lasata in grija tatalui, ajungand la spital cu pneumonie. Un alt caz cutremurator este al unei fetite ramasa orfana la scurt timp dupa nastere, mama fiind bolnava de cancer uterin. Micuta a fost "abandonata" si de catre asistentul maternal profesionist caruia ii fusese incredintata, fiind adusa inapoi in sectie dupa numai o luna. Acum, fetita care cantarea la nastere 1,300 kg, are un an si trei luni si zambeste fericita din premergator asistentelor care o ingrijesc. "Efortul este foarte mare, cateodata stai si o ora pana mananca un copilas. Pe toate turele au asistent si infirmiera la bucataria dietetica, unii dintre copii mananca si la doua ore, iar mancarea se prepara proaspata, inaintea fiecarei mese. Fiecare dintre angajate face eforturi si sa gaseasca sponsori pentru scutece de unica folosinta necesare copiilor", spune dr. Doina Iliescu. Copiii au si nume de alint, iar uneori chiar sunt botezati de personalul sectiei. Printre cei mici sunt si cateva vedete, fie de culoare, cum este micutul mulatru nascut dupa o idila in Spania, alintat "Obama", fie artisti in devenire, cum este Guta, care mai are acasa multi frati manelisti, botezati asa de parintii amatori de astfel de muzica. "Fara dragoste de copii nu poti face meseria asta", subliniaza dr. Doina Iliescu. Iar copiii le rasplatesc din plin dragostea, atunci cand le spun "mami".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro