Mergi la conţinutul principal

Două nave de luptă ale Flotilei Fluviale, în marş de recunoaştere pe Dunăre

• misiunea a fost folosită de marinarii militari şi ca o acţiune de promovare, localnicii din Olteniţa, Giurgiu, Turnu Măgurele şi Moldova Veche având astfel prilejul să vadă de aproape un monitor fluvial şi o vedetă blindată şi să afle detalii despre activităţile curente ale Flotilei Fluviale

 

Două nave militare ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie din cadrul Flotilei Fluviale - monitorul “Lascăr Catargiu” şi vedeta blindată “Opanez” - au executat, în perioada 8-17 mai, un marş de recunoaştere a raionului fluvial de responsabilitate de la Brăila la Baziaş. Principalele misiuni ale celor două nave au constat în realizarea unei imagini complete despre situaţia zonei de interes, respectiv desfăşurarea acţiunilor specifice pentru asigurarea securităţii fluviale. Complementar, marşul navelor a fost un bun prilej pentru o acţiune de promovare a misiunilor marinarilor militari, în porturile dunărene Olteniţa, Giurgiu, Turnu Măgurele şi Moldova Veche.

Astfel, după cum precizează cpt. Nicoleta Burlacu, ofiţerul de relaţii publice al Flotilei Fluviale, navele au acostat, pe 9 mai, în port la Olteniţa. Programul militarilor a cuprins întâlniri cu elevii Liceului Teoretic “Neagoe Basarab”, peste 100 de copii aflând mai multe despre ofertele educaţionale ale instituţiilor de învăţământ de marină. “Marinarii fluviali au prezentat câteva din beneficiile unei cariere militare, expunând importanţa garantiei unei pregătiri profesionale şi personale de excepţie, dar şi a comparabilităţii cu sistemele de învăţământ şi instruire din armatele statelor NATO. Pentru că data de 9 mai este o zi cu triplă semnificaţie, sărăbătorindu-se Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi  Ziua Uniunii Europei, militarii Flotilei Fluviale au participat la ceremonia organizată de autorităţile locale, depunând o coroană de flori la Monumentul Eroilor. Fiind o premieră prezenţa marinarilor militari în Olteniţa, navele purtătoare de artilerie şi-au deschis porţile pentru populaţia civilă. Astfel 400 de locuitori au putut vizita Monitorul Lascăr Catargiu şi Vedeta Blindată Opanez, care sunt două din navele de luptă ale Forţelor Navale Române adecvate pentru asigurarea căilor de navigaţie fluvială”, ne-a precizat cpt. Burlacu.

De la Olteniţa, cele două nave militare au navigat în amonte şi au acostat la Turnu Măgurele, unde au ajuns miercuri, 10 mai. Marinarii militari de la Flotila Fluvială au continuat prezentarea ofertei educaţională a Forţelor Navale Române la Colegiul “Unirea”. Aici, elevii au aflat mai multe despre misiunile marinarilor militari, dar şi despre viaţa la bordul unei nave militare chiar de la un fost elev al liceului. Tehnica şi armamentul monitorului”'Lascăr Catargiu” şi ale vedetei blindate “Opanez”, dar şi atelierele de matelotaj au putut fi admirate de peste 300 de locuitori ai oraşului Turnu-Măgurele.

Marşul navelor militare a continuat din Turnu-Măgurele către Moldova-Veche, unde a acostat pe data de 14 mai vedeta blindată “Opanez”. Aici, militarii Flotilei Fluviale au primit vizita locuitorilor dornici de a descoperi cat mai multe despre profesia de marinar militar.

Misiunea celor două nave ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie  s-a încheiat la Brăila, pe data de 17 mai când comandantul marşului a raportat acostarea în Portul Militar Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro