La un an distanţă de răsunătoarea descindere cu mascaţi de la sediul Consiliului Judeţean şi de la locuinţa preşedintelui de atunci al instituţiei, acţiune finalizată cu arestarea preventivă a fostului şef de judeţ, procurorii anticorupţie apasă pedala de acceleraţie într-o altă speţă care-l implică pe Gheorghe Bunea Stancu. La fel de spectaculoasă. Este vorba despre Dosarul "Sportul", în care fostul oficial este acuzat că a propus, susţinut, aprobat şi apoi virat sume consistente din resursele publice ale judeţului pentru susţinerea unor cluburi sportive pe care, culmea, acelaşi Stancu le controla. În rechizitoriul DNA de trimitere în judecată se arată cum au fost sifonate ilegal sume de bani către Clubul de Fotbal şi Asociaţia Sportivă Handbal Club "Dunărea". Cele două asociaţii sportive au fost favorite, altele care au cerut finanţare din acelaşi buzunar public fiind refuzate. Procurorii DNA au mai scos la iveală şi modul în care Bunea Stancu pregătea intrarea pe scena "marilor afaceri" a fiului său, Răzvan Stancu. Planul era ca "bossul" să treacă în plan secund, iar juniorul să preia hăţurile companiilor - blazon, în primă fază "Concivia" şi "Istru". "Va intra băiatul meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva, să avem dureri de cap", aranja "apele", prin telefon, Stancu, într-o discuţie cu reprezentantul de la "Istru", Sorici, după cum se arată în noile stenograme apărute în Dosarul "Sportul".
În calitate de preşedinte al CJ Brăila şi de ordonator principal de credite, Gheorghe Bunea Stancu a îndeplinit în perioada 28.03.2006 - 08.03.2012, spun procurorii anticorupţie, "mai multe acte (întocmirea expunerilor de motive, susţinerea acestora şi adoptarea hotărârilor, precum şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila) care au condus la obţinerea în mod direct a unui folos patrimonial pentru SC Clubul de Fotbal Brăila SA şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila, persoane juridice care au beneficiat de foloase necuvenite din bugetul Consiliului Judeţean Brăila". De ce "foloase necuvenite"? Răspunsul dat de procurori este simplu deoarece SC Bursagrirom SA Brăila, la care inculpatul Gheorghe Bunea Stancu este acţionar majoritar, are o participare directă la capitalul SC Concivia SA Brăila, societate ce are, la rândul său, calitatea de acţionar majoritar, respectiv membru fondator la cele două cluburi sportive. Aşadar, pe acest traseu s-a produs un prejudiciu în cuantum de circa 7,49 milioane lei în dauna Consiliului Judeţean Brăila. Acestea sunt motivaţiile infracţiunii de abuz în serviciu, pentru care va fi judecat Stancu.
Sume virate către cluburile favorite
Potrivit procurorilor DNA, se constată că în perioada 2008 - 2012, Consiliul Judeţean Brăila a virat către SC Clubul de Fotbal Brăila SA suma totală de 2,3 milioane lei. Din analiza documentaţiei aflate la dosarul cauzei a rezultat că pentru sumele virate în anii 2009 - 500.000 lei şi 2010 - 600.000 lei (în total 1.100.000 lei), nu există documente justificative privind angajarea acestor cheltuieli şi nu există aprobarea prin hotărâre a Consiliului Judeţean Brăila.
În rechizitoriul DNA se mai arată că, în aceeaşi perioadă, CJ Brăila a virat Asociaţiei Handbal Club "Dunărea" Brăila suma totală de 5.192.236 lei, dar pentru sumele virate în anii 2008, adică 1,4 milioane lei, 2009 - 1.442.360 lei şi 2010 - 1,1 milioane lei (în total 3.942.360 lei), la fel, nu există documente justificative privind angajarea acestor cheltuieli şi nu există aprobarea prin hotărâre a Consiliului Judeţean Brăila. În cursul cercetărilor, a rezultat şi faptul că în perioada analizată, CF Brăila SA şi HC Dunărea Brăila au achiziţionat servicii de servire masă pentru sportivi, de la SC "Istru" SA Brăila, firmă la care, după cum se cunoaşte, "Bursagrirom" este acţionar semnificativ, iar fiul inculpatului Bunea Stancu, Răzvan, este preşedinte al Consiliului de Administraţie. Conform analizei efectuate de către specialistul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, "Istru" a obţinut astfel venituri în cuantum de 247.122,56 lei (fără TVA), profitul net estimat numai din acest business fiind de 61.686,76 lei.
Alte cluburi sportive nu au avut sorţi de izbândă în faţa lui Stancu
În cauză au fost audiaţi mai mulţi consilieri judeţeni care au participat la şedinţele CJ Brăila, unde inculpatul susţinea şi vota proiectele privind finanţarea celor două cluburi, iar concluzia este evidentă: Stancu centraliza toate solicitările de acordare a finanţărilor cluburilor sportive locale, dar a promovat doar acele proiecte de hotărâri care vizau activitatea CF Brăila şi HC Dunărea susţinute de SC "Concivia" şi SC "Bursagrirom", urmărind în acelaşi timp şi obţinerea unui capital de imagine. Şi, mai grav, după cum au descoperit procurorii, proiectele care priveau finanţarea celor două cluburi sportive au primit viza financiară a Direcţiei Economice a CJ Brăila chiar dacă nu exista fundamentul legal pentru aceste cheltuieli sau banii alocaţi nici măcar nu erau prevăzuţi în buget! Vinovatul, spune DNA, era directorul economic al instituţiei, inculpata Rusu Alina Daniela, aceasta fiind, de altfel, cea care a şi aprobat referatele cu expunerile de motive pentru fiecare dintre hotărârile de CJ luate la puricat în acest dosar.
Stancu, senin: "Firmele sunt controlate de noi"
Interesant de scos în evidenţă este faptul că în Dosarul "Sportul" au apărut noi stenograme, în care fostul oficial îşi aranja "ploile" pentru propriile firme. Astfel, cu ocazia unei discuţii purtate în cursul anului 2011, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, folosind un mobil al cărui titular era "Concivia", l-a contactat pe reprezentantul unei societăţi din Brăila (directorul SC Istru, Gheorghiţă Sorici), căruia i-a transmis că "a dat indicaţii foarte clare" şi că în noul Consiliu de Administraţie va intra fiul său, Răzvan, pentru că "i se pare normal ca băiatul să preia ce e al familiei". Totodată, inculpatul a recunoscut o realitate pe care în mod public a negat-o cu vehemenţă, ori de câte ori avea ocazia şi anume că firmele erau controlate direct de el, iar afacerile se discutau şi puneau la punct în prezenţa sa. Potrivit procurorilor, aceste aspecte denotă interesul major pe care îl manifesta inculpatul Bunea Stancu în administrarea "Concivia".
Redarea convorbirii interceptate
Sorici Gheorghiţă: Da!
Gheorghe Bunea Stancu: Bună dimineaţa!
Sorici Gheorghiţă: Trăiţi, dom preşedinte!
Gheorghe Bunea Stancu: Deci, am discutat ieri... ordinele alea de zi care le aveţi voi astăzi şi la CONCIVIA şi la tine... Vezi de treaba ta, că am dat indicaţii foarte clare că... nu se întâmplă absolut nimic din punct de vedere al conducerii executive... a ... societăţii!... O să fie câteva chestii, o să despărţim activitatea de alta... Deci, le-am dat aşa o linie, ca să... ca să fie cât de cât şi corectă faţă de acţionari şi să vă creeze şi vouă posibilitatea să vă organizaţi mai bine. Se va schimba în Consiliu de Administraţie, în locu lu CRISTI NICOLAE, care produce foarte multe... discuţii, ca să nu spun altceva... va intra băiatu meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva, să avem dureri de cap. În rest, nu se schimbă absolut nimic. Iar io pe CRISTI... o să-i explic io că... e mai bine şi pentru el şi pentru mine, aşa că nu vreau să am discuţii interminabile pe tema asta. Că nu-mi face bine nici mie, nici lui. Că şi el are un stil din ăsta care confundă lucrurile de multe ori. Da... da mi se pare normal băiatu să înceapă să preia ce este al familiei... Este o chestie corectă din toate punctele de vedere. Ţi-am spus, ca să ştii. În rest, surprize nu sunt. N-ai alte surprize.
Sorici Gheorghiţă: Da, dom preşedinte!
Gheorghe Bunea Stancu: Se va vota pentru repartizarea dividendelor, ăia 31... O să vedem dacă, din 34,5, 31 să se ducă pe dividende, vom vedea dacă... îi vom şi lua efectiv. Deocamdată, vorbim de... îs vorbe, ştii?
Sorici Gheorghiţă: Am înţeles. Bine!
Gheorghe Bunea Stancu: Altceva nu, nu sunt alte probleme, ca să... nu-ţi faci... Nu-i o problemă din punctu ăsta de vedere. Deci, nu se pune problema schimbării conducerii şi aşa mai departe, da?
Sorici Gheorghiţă:...?.... Da. Bun, mulţumesc!
Gheorghe Bunea Stancu: Da tu nu spui nimica... Io ţi-am spus ca să nu stai cu grijă, că...
Sorici Gheorghiţă: Am înţeles, dom preşedinte, da!
Gheorghe Bunea Stancu: Vezi-ţi de ale tăle!...
Sorici Gheorghiţă: Nu, păi io oricum...
Gheorghe Bunea Stancu: Şi dacă a intrat... Dacă a intrat RĂZVAN acolo... Cum?
Sorici Gheorghiţă: Io oricum mi-am propus să nu fac comentarii...
Gheorghe Bunea Stancu: Da nu-s, domle!... Tu iei act de ele şi dup-aia o să le mai discutăm, nu... Deci, firmele sunt controlate de noi, nu de... alţii care prind avioane. Lasă-l pe PETRICĂ! Când bea un whisky, prinde... El are şi puţină dreptate. Da lucrurile să le discutaţi în faţa mea, ca să n-avem probleme! Hai!
Sorici Gheorghiţă: Bine! Trăiţi!
Părculeţul de pe Traian, unde voluntarii au adunat gunoaiele, sub sechestru!
Un nou sechestru a fost instituit pe averea impresionantă a fostului şef al Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu. În urma trimiterii în judecată în Dosarul "Sportul", procurorii au pus sigiliu, mai nou, pe un imobil situat pe Calea Galaţi (o clădire cu valoare impozabilă de 1,364 milioane lei şi teren aferent în suprafaţă de 340 mp), plus un apartament situat pe strada Erou Comisar Popovici - cu o valoare de 119.228 lei. Pe lista bunurilor sechestrate se mai adaugă două terenuri în zona centrală a oraşului: unul situat pe strada Mihai Bravu, în suprafaţă de 430mp şi al doilea pe strada Împăratul Traian, pe amplasamentul părculeţului unde, în primăvară, un grup de voluntari a făcut curăţenie crezând că întregul obiectiv este în domeniu public. De asemenea, procurorii au pus ochii şi pe un autoturism marca "Toyota Yaris".
În ce o priveşte pe Rusu Alina Daniela, şi ea inculpată în Dosarul "Sportul" alături de Bunea Stancu, sechestrul a fost instituit asupra unui apartament situat pe strada Roşiori - cu o valoare de aproape 195.000 lei, plus autoturismul familiei, un Renault Clio.
Şi în celălalt dosar "Stancu vs. DNA", aflat în curs de judecată la Tribunalul Vrancea, numai în cazul fostului şef de judeţ procurorii DNA au pus sechestru pe case şi terenuri din zone bune ale oraşului, însemnând peste 4 milioane lei. Mai precis, au fost puse sub sechestru două imobile: unul situat pe strada Rahova - adică adresa de domiciliu a fostului oficial - cu o valoare impozabilă de peste 1,9 milioane lei, plus terenul aferent, încă 1.110 mp, iar, al doilea, acelaşi imobil situat pe Calea Galaţi, la intersecţia cu Bulevardul Al. I. Cuza. Peste toate acestea, mai figurează sub sechestru şi suma de 3.650 euro, găsită la percheziţia domiciliară.
Un an de când Stancu a fost săltat de mascaţi
Exact în urmă cu 1 an, la sediul Consiliului Judeţean şi la alte patru imobile, printre care şi locuinţa lui Stancu, de pe strada Rahova, procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii. În urma lor, Gheorghe Bunea Stancu a fost ridicat de mascaţi, neîncătuşat, şi urcat în duba Jandarmeriei, fiind dus la sediul CJ, iar, mai apoi, la sediul DNA Galaţi pentru audieri.
Procurorii DNA îl acuzau pe Gheorghe Bunea Stancu de infracţiuni de corupţie, fiind vorba despre un dosar privind contracte grase acordate unor firme apropiate. În aceeşi zi a mai fost cercetat şi ulterior ridicat de mascaţi şi vicepreşedintele CJ Brăila, social - democratul Florin Mija. Rezultatul acestor acţiuni a fost Dosarul "Stancu vs DNA" aflat în acest moment pe rolul Tribunalului Vrancea.
Ulterior, în acest dosar au mai fost trimişi în judecată mai mulţi funcţionari publici precum şi firmele suspectate că au beneficiat de "generozitatea" lui Stancu, alături de administratorii acestora.