Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Donatorii de singe pot primi sapte tichete de masa la fiecare donare

Donatorii de singe pot primi, la cerere, la fiecare donare, cite sapte tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil, potrivit unei hotariri de Guvern privind drepturile si obligatiile donatorilor de singe, publicata in Monitorul Oficial.
Incepind cu luna septembrie, valoarea nominala indexata a unui tichet de masa este de 7,41 lei.
Donatorii mai au si alte drepturi, respectiv zi libera de la locul de munca in data donarii, decontarea cheltuielilor de transport in comun de la domiciliu la centrul medical. In plus, orice donator are dreptul sa primeasca, la cerere, un buletin de analiza cu rezultatele testelor efectuate.
Potrivit actului normativ, donatorii fideli au dreptul sa efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar si un examen biologic extins, la recomandarea institutiei de profil unde sint inregistrati, a unui examen cardiologic in vederea depistarii unor eventuale afectiuni care ar contraindica donarea. In plus, ei mai pot beneficia gratuit de un tratament substitutiv cu fier, la recomandarea medicului, in cazul depistarii unui deficit de fier sau a unui sindrom anemic secundar donarilor repetate de singe.
Pe linga drepturi, donatorii de singe au si obligatii. Astfel, ei nu au voie sa consume bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea prezentarii pentru donare, sa respecte intervalul minim legal dintre doua prezentari succesive sau, dupa caz, programarea facuta de medicul responsabil si inscrisa in carnetul de donator, sa raspunda cu sinceritate intrebarilor personalului medical si celor din chestionarul donatorului, sa prezinte un act de identitate la donare si sa aiba un comportament civilizat, respectuos fata de personalul medico-sanitar.
Persoanele admise ca donatori de singe trebuie sa urmeze tratamentul substitutiv cu fier conform recomandarii medicului, sa se prezinte la medicul de familie sau la specialist la recomandarea scrisa a institutiei de profil la care a donat singe, pentru a fi luate in evidenta sau pentru investigatii medicale, sa efectueze anual examenul radiologic pulmonar, cardiologic si biologic extins, la recomandarea doctorului responsabil cu selectia donatorilor din institutia de profil si sa prezinte rezultatele, pentru a fi inregistrate in dosarul de donator.
In 2005, donatorii fideli primeau bonuri in valoare de 300.000 lei (30 de lei noi), iar pentru a cincea donare consecutiva, 600.000 de lei (60 de lei noi).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii