Şi daţi dovadă de o inconştienţă crasă!
„La fiecare spălare se face şi dezinfectare. Zilnic se spală autovehiculele şi toate care intră la spălat au şi operaţiuni de dezinfectare. Se făceau şi înainte şi se fac şi în continuare. M-am asigurat că avem toate substanţele necesare, ca să se facă operaţiunile cum trebuie”, ne-a garantat, luni, Cornel Săndulescu, directorul societăţii “Braicar”. Întrebarea noastră a fost adresată în contextul în care luni elevii au reînceput şcoala, iar în ţară este declarată epidemie de gripă.
În articolul publicat ieri, am lăsat această declaraţie fără să cerem niciun alt detaliu şi fără niciun alt punct de vedere, încălcând cu bună ştiinţă regulile jurnalismului, pentru că, domnule director, am vrut să vă demonstrez cât de iresponsabilă a fost declaraţia dumneavoastra şi câtă aroganţă aţi dovedit în ea. Şi am să vă spun de ce.
Pentru un necunoscător, luată grosso modo, declaraţia dumneavoastră creează impresia că în fiecare noapte, în depourile Braicar, un furnicar de oameni ia la mână tramvai cu tramvai, autobuz cu autobuz - şterge, spală, dezinfectează - astfel încât dimineaţa, când iese în traseu, fiecare mijloc de transport să fie curat ca lacrima, asigurând călătorilor confort şi siguranţă. Dar şi un grad de protecţie, mai mult decât necesar în această perioadă în care virusul gripal se răspândeşte cu repeziciune. Pentru un necunoscător... Pentru un brăilean însă, fiecare cuvânt reprezintă o minciună sfruntată, o sfidare fără margini. Căci, nu doar că avem şi nas, şi ochi, domnule director, dar n-a trecut nici măcar un an de când în articolul “Cocina pe roţi” am relatat despre revolta călătorilor, indignaţi de mizeria cruntă din mijlocele de transport în comun şi despre bătaia de joc, căci nu-i putem spune contract de prestări servicii unei înţelegeri de-a dreptul hilare, conform căreia, cineva, o firmă în cazul acesta, se obligă să facă zilnic curăţenie în vreo 80 de autobuze, contra sumei de vreo 8.000 lei lunar.
Ieri, v-am resunat să ne spuneţi cum au evoluat lucrurile pe acest subiect, pentru că, în martie 2018, sub presiunea acuzaţiilor, aţi recunoscut criza şi v-aţi luat angajamentul că remediaţi situaţia. Din păcate, n-aţi ştiut sau n-aţi vrut să ne spuneţi decât că acel contract a fost prelungit, fără a ne da informaţii suplimentare legate de sumă, termene şi condiţii. Drept urmare, ne-am orientat spre alte surse, care, domnule director, ne-au confirmat că, exact ca şi în urmă cu an, şi în prezent, curăţenia în mijloacele de transport în comun ale “Braicar” este în sarcina TOT a două femei. DOUĂ FEMEI!... Două, domnule Săndulescu! “Situaţia este exact la fel. Două femei fac curăţenie, e mai mult decât superficială... Nu ştiu să vă spun de bani. Ideea e că şi nouă, şoferilor, ne e cam teamă de când cu gripa asta”. Punct.
Aceasta este realitatea. Şi se vede în toate mijloacele de transport, inclusiv în autobuzele noi, care, după 2 - 3 - 5 luni de funcţionare, zici că-s vechi de cel puţin 5 ani. Nu mai veniţi cu texte de genul „călătorii sunt nesimţiţi”, că n-om fi toţi numai nişte neica nimeni puşi pe distrus şi furat, şi n-o fi Brăila singurul oraş din lumea asta în care locuiesc şi mârlani. Dar mai mult ca sigur, poate fi Brăila singurul oraş în care curăţenia pe ditamai flota de tramvaie şi autobuze e în sarcina a doar două femei.
Două femei care, pentru circa 5 lei/zi lucrătoare/autobuz ar trebui nu doar să facă lună în interior, ci şi să ne apere ... şi nu doar de virusul gripal, ci şi de virozele respiratorii, bolile digestive, hepatita acută virală, bolile diareice, eczemele, verucile... şi alte multe boli pe care le putem contacta în transportul în comun. Autobuze şi tramvaie care, “toate care intră la spălat au şi operaţiuni de dezinfectare”. Toate câte, domnule director, toate alea care “se făceau şi înainte şi se fac şi în continuare”?!