Doiniţa Ciocan la raport | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Doiniţa Ciocan la raport

Patru luni de zile. Atât mai au de aşteptat brăilenii până la alegerile locale din acest an, moment în care vor avea ocazia să mandateze o nouă conducere a urbei. Plecând de la ideea că votul cetăţenilor trebuie să fie dat în cunoştinţă de cauză şi de la faptul că mii de tineri au ieşit în stradă anul trecut şi au cerut schimbarea clasei politice, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" continuă seria de articole în care încearcă să prezinte succint rapoartele de activitate şi să discute cu toţi performerii cheie din administraţia locală. Şi asta pentru a vă oferi o imagine de ansamblu a mandatului ce se apropie cu paşi repezi de linia de finiş, dar şi un preambul a ceea ce ar putea urma după scrutinul din luna iunie. Astfel, a venit rândul viceprimarului PSD Doiniţa Ciocan să iasă la raport.

Liderul organizaţiei municipale de femei a PSD Brăila, Doiniţa Ciocan, se află la al doilea mandat de viceprimar al oraşului nostru.
Pe scurt, în cadrul CLM, aceasta face parte din Comisia de specialitate nr. 1 - cea pentru Buget, Finanţe, Strategii, Integrare, Prognoze economico-sociale şi privatizare. De asemenea, potrivit ultimului său raport de activitate postat pe site-ul Primăriei, social-democrata este membru în Consiliile de Administraţie ale Grădiniţei 56, Şcolii "Mihu Dragomir", Liceului cu Program Sportiv, Colegiului tehnic "Panait Istrati şi Colegiul Naţional "Ana Aslan". Iar în calitate de viceprimar, Ciocan are în subordine: Direcţia Finanţelor Publice Locale, Direcţia de Strategii, cea de Cultură, serviciile de utilitate publică SEROPLANT, de Administrare şi Gospodărire Locală, de Administrare Fond Locativ şi Cimitire, de Transport Public, de Asistenţă Medicală şi administrare a creşelor, Centrul de Asistenţă Paleativă "Sf. Maria" Baldovineşti, Căminul pentru persoane vârstnice "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" şi "Lacu Sărat", Casa de Cultură, Teatrul de Păpuşi "Cărăbuş", Teatrul "Maria Filotti", SC Braicar, SC ECO şi Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon". Contactată de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", Doiniţa Ciocan a fost de acord să vorbească despre realizările şi eşecurile înregistrate până acum, mulţumirile şi nemulţumirile pe care le are în privinţa activităţii derulate.

"Aripa" socială - principala zonă de interes a viceprimarului

Doiniţa Ciocan susţine că în acest mandat şi-a îndreptat atenţia în special către zona socială. Chiar şi în campania lansată de cotidianul nostru înainte de alegerile locale din 2012 - "Bătălia pe proiecte", viceprimarul PSD-ist s-a înscris cu proiectul "Creşterea şi diversificarea capacităţii municipiului de oferire a serviciilor sociale persoanelor vârstnice". Aceasta preconiza la vremea respectivă că în 2016 se vor oferi servicii sociale integrate către 650 de persoane. Întrebată în ce stadiu se află cu promisiunile, Ciocan a explicat că, din punctul său de vedere, proiectul a fost realizat. "În ideea în care numărul de locuri pentru persoanele vârstnice în cămine a crescut, ca urmare a finalizării proiectului de reabilitare a anexei Căminului Sfântul Petru şi Pavel. Mai mult, în această zonă - şi pentru cele 40 de locuri -, condiţiile sunt dintre cele mai bune, atât condiţiile de cazare cât şi toate serviciile pe care, până la urmă, un cămin pentru persoane vârstnice este dator să le furnizeze asistaţilor. În acelaşi timp, am îmbunătăţit condiţiile în toate celelalte cămine: "Petru şi Pavel", cel din Lacu Sărat şi nu în ultimul rând, Centrul de Asistenţă Paleativă de la Baldovineşti, unde avem şi persoane vârstnice, dar nu numai. Acolo, undeva în 2012, la limita celor două mandate am reabilitat şi spaţiile de cazare şi de servicii sociale ale centrului de la Baldovineşti. Cumva venim cu spaţii de cazare şi cu servicii modernizate, îmbunătăţite şi în acea zonă", a afirmat Ciocan. Mergând pe aceeaşi linie, viceprimarul a ţinut să amintească şi faptul că a încercat să creeze o zonă excelentă în ceea ce priveşte colaborarea cu ONG-urile, în special cele ce ţin de latura socială. Potrivit sursei citate, în prezent, la Brăila sunt 703 persoane vârstnice asistate, o parte cazate în căminele municipiului, o parte în cele ale fundaţiilor şi asociaţiilor cu care CLM colaborează. De asemenea, primesc asistenţă 134 de tineri, copii şi persoane cu dizabilităţi.
"Suma acordată în 2015, prin subvenţie, asociaţiilor şi fundaţiilor pentru servicii sociale furnizate persoanelor vârstnice, copiilor, familiilor şi persoanelor cu dizabilităţi a fost de 124.630 lei (...) Anul acesta sperăm ca într-o lună - maxim două să avem împreună cu Fundaţia Lumina încă două proiecte pe zona socială, respectiv un centru de zi pentru persoanele vârstnice şi un centru de tip respiro pentru persoanele cu handicap. Ele sunt în lucru. Pentru persoanele vârstnice finanţarea va fi a fundaţiei în excusivitate, însă pentru centrul respiro vom avea şi noi o contribuţie la finanţare", a mai precizat Ciocan, specificând că a elaborat şi un regulament ce stabileşte clar regulile după care municipalitatea colaborează cu ONG-urile.

Top 3 mari realizări

În afara proiectelor din domeniul social, faţă de care consideră că a început ordonarea modului în care sunt furnizate astfel de servicii la Brăila, viceprimarul Doiniţa Ciocan a mai indicat alte două demersuri cu care se mândreşte. Primul face referire la colaborarea cu Clubul Sportiv "Cuza Sport", pe care social-democrata susţine că are în plan să o continue. "Am început colaborarea în 2008 - 2009 şi până la sfârşitul anului 2012 am reuşit să creăm grupele şi să vină copii din şcolile brăilene către sportul pe care îl susţine această asociaţie - baschetul. Din 2012 copiii au crescut şi avem grupe atât pentru baby baschet, mini-baschet, zona sub 14 ani unde sunt echipe înscrise în competiţiile naţionale cu rezultate. Sub 16 ani - la fel, cu rezultate. Şi de anul trecut avem şi echipă în Divizia B pe care ne străduim să o aducem pentru că aşa este corect şi aşa şi trebuie, în Sala Polivalentă. Dorim ca sala - prin dotările pe care le-a făcut Consiliul Judeţean acolo, către care noi ne-am îndreptat -, să ofere condiţii şi pentru această ramură sportivă", a declarat Ciocan. De asemenea, viceprimarul s-a mai lăudat cu proiectele din zona reabilitărilor de clădiri, unde susţine că a avut mai multe proiecte în coordonare, amintind în mod special de Casa "Petre Ştefănescu Goangă". "Acolo am reuşit să aducem şi Casa de Cultură a Municipiului. Sperăm să avem o finanţare europeană, dar dorim să reabilităm şi un alt imobil foarte aproape de actualul sediu al Casei de Cultură, respectiv, fosta Grădiniţă nr. 9. Un imobil deosebit de frumos arhitectural, care va întregi pe de o parte arhitectura Pieţei Poligon, dar în acelaşi timp va oferi şi condiţii de desfăşurare a activităţii şi de diversificare a serviciilor în acelaşi timp pe care Casa de Cultură este datoare să le ofere şi pe care, în aceste condiţii, cred eu, că le va oferi. Dar aşteptăm şi o altă sursă de finanţare", a mai completat Ciocan.

Nemulţumirile cetăţenilor şi viziunea viceprimarului

Una dintre marile supărări ale brăilenilor la adresa administraţiei a vizat oprirea din funcţiune a câtorva instituţii culturale, printre care şi Teatrul "Maria Filotti". Plecând de la ideea că instituţia îi este subordonată, am încercat să aflăm părerea viceprimarului Doiniţa Ciocan despre anularea Festivalului Internaţional, probleme apărute la montarea tablei pe acoperişul clădirii, dar şi faptul că actorii instituţiei sunt forţaţi să joace în alte localităţi. "Imobilul, ca şi restaurare, este într-un contract cu finanţare europeană şi cu regulile stricte ale finanţării pe care trebuie să le respectăm cu mare stricteţe. Sunt condiţii procedurale. Nici noi nu ne-am dorit să se prelungească atât de mult. Soluţia privind tabla pe casă a fost, iniţial, una agreată atât de Comisia de Cultură Regională, cât şi de Direcţia de Cultură, însă atunci când au revenit cu o altă soluţie, în condiţiile în care proiectul era în curs de execuţie, a trebuit să ne supunem acelor reguli. Nu putem comenta în acest moment. Ne dorim ca procedura de punere a tablei pe clădire să se finalizeze. Dar e fără discuţie că nu sunt condiţiile pe care ni le dorim pentru echipa Teatrului", a afirmat Ciocan. O altă nemulţumire a brăilenilor face referire la lipsa investitorilor în zona noastră. Întrebată ca membru al Comisiei buget finanţe dacă municipiul a făcut tot ce se putea pentru atragerea de posibili investitori, Ciocan a recunoscut că la acest capitol se mai poate lucra. "Faptul că am acordat, prin hotărâre de consiliu local, facilităţi celor care au dorinţa de a investi în Brăila nu e suficient. Cred că e necesară o atenţie deosebită şi că trebuie să fie un obiectiv cu măsuri foarte bine gândite, promovate şi comunicate în perioada următoare", a mai completat aceasta. De asemenea, tot la acest capitol, Ciocan a ţinut să specifice că în audienţe, cei mai mulţi brăileni vin cu probleme punctuale, legate de zona în care locuiesc şi că de multe ori a reuşit să le fie de ajutor.

Problema câinilor şi a gunoaielor

Interesant de precizat este că problema câinilor comunitari pe străzile municipiului, una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor, pare să fie şi una dintre cele mai mari nerealizări din perspectiva viceprimarului PSD. "Avem regulamente. Am gândit că nu putem face singuri acest lucru la fel de bine şi ne-am dus către zona ONG-urilor, dar nu prea am găsit, deşi am dorit colaborarea cu ONG-uri din Brăila. Mai mult au vorbit decât au făcut. Am reuşit să găsim un ONG în Bucureşti, acest Dog Rescue, către care am îndreptat serviciul şi în acest moment, întregul serviciu de adăpostire a câinilor fără stăpâni din adăpostul Lacu Sărat este cumva coordonat de ei. Deci, cumva cheltuielile noastre au scăzut simţitor pe acest adăpost, rămânând doar cu cel de la Unirea. Dar măsurile de sterilizare a câinilor, cele de adăpostire a lor, cele de adopţie, inclusiv adopţie la distanţă nu sunt suficiente, nu sunt cele pe care ni le dorim. Nu au rezultatele dorite. Dacă anul trecut am observat - aşa considerăm noi -, că nu avem o creştere a numărului câinilor, din păcate nu avem nici o diminuare simţitoare sau o dispariţie, că până la urma dorinţa noastră e să nu mai avem câini pe stradă. Adopţia n-a fost la nivelul pe care ni l-am dorit sau care ar fi trebuit să fie. În acelaşi timp, nici sancţiunile noastre nu au fost pe măsură. Pentru că legea ne dă voie să sancţionăm, deci noi va trebui să fim mult mai fermi din acest punct de vedere şi vom fi în următoarea perioadă, în ceea ce priveşte sancţionarea modului în care aplică măsurile din regulamente, pentru că şi aici le avem. Trebuie să le şi aplicăm", a declarat Ciocan, subliniind că în acest an se va încerca o nouă colaborare cu ONG-uri din afară, pentru adopţii, dar că va fi luată serios în calcul şi varianta eutanasierii patrupedelor. Ciocan a afirmat că nici adopţia la distanţă nu a avut succesul dorit. Şi pentru că legea permite ca doar o treime dintre câinii cazaţi în adăposturi să poată fi adoptaţi la distanţă, nu s-a pus foarte mult accentul pe această variantă. "Avem 141 de câini adoptaţi la distanţă, în condiţiile în care avem 450 de câini în adăpostul Unirea. La nivelul municipiului estimăm că ar fi cam 4.000 - 5.000 de câini pe străzi", a completat viceprimarul. De asemenea, o altă nemulţumire a social-democratei se îndreaptă către activitatea operatorilor de salubrizare, despre care spune că nu au mai dat rezultatele dorite. "Consider că în această zonă se pot face şi se puteau face mult mai multe lucruri. O mai bună disciplinare a operatorilor de salubrizare. Am trecut de anul trecut de la tarif la taxă de salubritate. Dacă începutul a fost - şi eu cred că s-a văzut asta -, unul mai bun în ceea ce priveşte serviciul de salubrizare al oraşului, din august - septembrie lucrurile n-au mai mers pe acelaşi drum, nu au mai avut aceeaşi calitate a serviciului furnizat. De aceea, din noiembrie - decembrie, împreună cu serviciul specializat, am discutat că funcţia de control în mod special trebuie să fie una foarte vizibilă şi intens aplicată. Degeaba ai regulamente, dacă nu le şi urmăreşti în a fi aplicate. Cu siguranţă vom produce nemulţumiri pe această zonă în ceea ce îi priveşte pe prestatori, dar vom produce mai puţine nemulţumiri către beneficiarii acestui serviciu", a mai punctat sursa citată.

Ce proiecte are în lucru Ciocan pentru 2016

Viceprimarul Doiniţa Ciocan a ţinut să precizeze că are câteva proiecte în derulare, pe care le consideră demne de menţionat. Unul dintre acestea se referă la realizarea unei săli de sport pentru Şcoala Gimnazială nr. 18. De asemenea, aceasta susţine că mai are în lucru un proiect privind înfiinţarea unui centru de practică care să activeze în cadrul Liceului Tehnologic "Grigore Moisil" Brăila, unde elevii să se poată specializa pe o meserie de profil. Cu toate acestea, Ciocan a afirmat că un astfel de demers poate fi realizat pe fonduri europene, astfel că aşteaptă deschiderea liniilor de finanţare. "De asemenea, un proiect pe care l-am propus pentru finanţare cu sursă externă de finanţare - fonduri europene - este «Amenajarea Parcului Monument - sector II», proiect pentru care în 2015 am achiziţionat studiul DALI, inclusiv studiul topografic şi geotehnic, urmând că în luna februarie 2016 să declanşăm procedura pentru achiziţia Proiectului tehnic; acesta va fi propus spre finanţare pe Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (Axa IV din POR 2014 - 2020). Ne propunem amenajarea a 14,5 ha (suprafaţa rămasă după primul proiect de amenajare a Parcului), respectiv refacerea şi extinderea aleilor pietonale, amenajarea unor locuri de joacă, a spaţiilor verzi, a şase fântâni arteziene, a unor piste pentru biciclişti, a unui traseu pentru un trenuleţ de agrement, o zonă de picnic, două terenuri de tenis şi a unui traseu de căţărare «Aventura», toate în Parcul Monument", a mai completat Ciocan.

"CLM Brăila 2012 - 2016 merită o notă bună"

Pare să fie părerea viceprimarului Doiniţa Ciocan despre activitatea din acest mandat a Consiliului Local Municipal Brăila. PSD-ista susţine că a colaborat bine cu majoritatea colegilor şi că în ciuda unor mici înţepături în şedinţe, mini-parlamentul local şi-a făcut treaba. Cât despre o posibilă candidatură în viitorul CLM Brăila, Ciocan nu a dorit să se pronunţe încă, subliniind că decizia va fi luată la nivelul partidului. "Fac parte dintr-o echipă. Partidul Social Democrat are în acest moment un candidat şi probabil va avea undeva la sfârşit de ianuarie, început de februarie şi o echipă a consilierilor locali şi judeţeni. Voi face parte în continuare din această echipă. Organizaţiile locale fac propuneri şi susţin propunerile de consilieri locali şi judeţeni. Dacă la momentul analizei candidaturilor depuse de către partid, prin intermediul organizaţiilor locale voi fi nominalizată, asta înseamnă că într-o oarecare măsură am răspuns dorinţelor, acţiunilor, proiectelor pe care colegii mei de partid au gândit că trebuie să le realizez. Dacă nu, voi analiza ce am făcut bine, apropo de ce am reuşit să realizez şi ce n-am făcut bine, apropo de nemulţumirile pe care le am", a declarat Ciocan. De asemenea, aceasta a evitat să se pronunţe în legătură cu interesul său pentru un nou mandat de vice. "Viceprimarul nu este impus, ci ales atât de echipa consilierilor proprii, cât şi acceptat de echipa celorlaţi consilieri, care vor face parte din CLM", a conchis sursa citată.
În concluzie, Doiniţa Ciocan a activat în CLM Brăila pentru două mandate conscutive, în care a ocupat poziţia de viceprimar. Pe parcursul acestor ani, social-democrata a ieşit rareori în evidenţă şi s-a concentrat pe activităţi rutinale în cadrul consiliului, luând parte la mai multe proiecte promovate de către ceilalţi membri ai partidului, dar nu numai. Rămâne la latitudinea brăilenilor să aprecieze şi să dea o notă viceprimarului pentru activitatea depusă în tot acest timp.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro