Mergi la conţinutul principal

Doi patroni, în război pentru un garaj de tablă

Un garaj de tablă amplasat pe trotuar reprezintă, de ani de zile, un adevărat măr al discordiei între administratorul autogării "Pax" Brăila, Alexe Papenov, şi Vasile Sava, proprietarul restaurantului "Locomotiva", din zona Gării CFR. Papenov susţine că respectiva construcţie dă un aspect inestetic zonei şi că îi afectează afacerea, deoarece îngreunează accesul autobuzelor şi microbuzelor, ba chiar şi al călătorilor, pe peroanele autogării. "Noi pierdem clienţi din cauză că lumea evită să se apropie de autogară când vede acest garaj amplasat ostentativ chiar pe trotuarul de acces, lângă care se adună tot felul de personaje dubioase", susţine Papenov. Acesta spune că locul unde este amplasat garajul se află pe suprafaţa închiriată de firma sa chiar de la proprietarul restaurantului "Locomotiva". "În documentele firmei mele, acel spaţiu ocupat de garaj figurează ca şi cale de acces spre autogară. În realitate, accesul este îngreunat de acest garaj inestetic unde, mai nou, domnul patron de la «Locomotiva» şi-a amenajat un fel de locuinţă. Şi-a pus frigider, aragaz şi ce-o mai fi pe acolo, are perdea la uşă, deci şi-a făcut casă în toată regula, şi vine aici cu diverse personaje, de parcă suntem în mahala, nu într-o zonă centrală a oraşului. Noi încercăm să păstrăm un aspect civilizat în autogară, dar această construcţie improvizată dă o imagine foarte urâtă", spune patronul autogării "Pax".
Papenov este cu atât mai supărat cu cât, susţine el, a făcut nenumărate plângeri şi sesizări către autorităţile locale, iar acestea i-au trimis înapoi "maldăre" de hârtii cu răspunsuri în care îi dădeau dreptate, certificând faptul că garajul a fost amplasat ilegal. Cel puţin asta reiese din adresele primite de la Poliţia Locală sau Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila.Totul a rămas, însă, la nivel declarativ, construcţia menţinându-se pe poziţie de ani de zile. Din 2006 - 2007 trenează problema, iar o rezolvare nu se întrevede nici măcar acum, în 2015. "Nu face nimeni nimic pentru a se ajunge la o stare de normalitate. Se tolerează o situaţie care în mod normal nu ar trebui să existe într-un oraş civilizat", conchide Papenov.

Ameninţări cu judecata

Vasile Sava, proprietarul restauranului "Locomotiva", spune că are tot dreptul să păstreze şi să utilizeze acel garaj. Potrivit lui Sava, construcţia nu este amplasată pe domeniul public, aşa cum susţine Alexe Papenov, ci pe un teren care, încă dinainte de 1989, i-a aparţinut restaurantului "Locomotiva". "Toată această suprafaţă, inclusiv cea ocupată acum de autogara domnului Papenov, făcea parte din «Locomotiva». Autogara a închiriat o porţiune din teren, iar restul ţine tot de restaurant. Eu sunt patronul restaurantului, însă de ceva vreme l-am închiriat unei alte firme. Acest garaj se află aici dinainte de revoluţie. Cu Papenov am avut un proces în urmă cu câţiva ani, el m-a dat în judecată, dar instanţa mi-a dat dreptate. Am demonstrat că terenul unde e amplasat garajul aparţine restaurantului. Văd că el ignoră această sentinţă şi a început iar să mă reclame în toate părţile. Nu-i nimic, de data asta o să îl dau eu în judecată", ne-a spus Vasile Sava.
Alexe Papenov afirmă, însă, că Sava nu a câştigat propriu-zis niciun proces, instanţa stabilind doar că patronul autogării "Pax" nu are calitatea procesuală de a îl da în judecată pe vecinul său de la restaurantul "Locomotiva". "Judecătorii au spus că nu am calitate procesuală de a deschide un proces împotriva cuiva care a ocupat un spaţiu de pe domeniul public. Doar proprietarul domeniului public, recte Primăria, poate deschide o astfel de acţiune în instanţă", ne-a declarat Papenov.
Autorităţile locale nu numai că nu au deschis niciun proces, dar, din 2010, nici măcar nu se mai amestecă în disputa celor doi. Iniţial, SUPAGL l-a somat pe proprietarul restaurantului "Locomotiva" să desfiinţeze garajul, deoarece se considera că acesta a fost amplasat ilegal în locaţia respectivă. "În 2007, proprietarul garajului a fost somat să plătească 622 lei, sumă care reprezenta chiria restantă pentru ocuparea domeniului public. Dânsul a contestat somaţia, susţinând că deţine un document eliberat de Primărie, în 2004, prin care se atestă faptul că terenul nu e pe domeniul public, ci pe proprietatea restaurantului «Locomotiva». A plătit, totuşi, acea restanţă, pe motiv că încă nu reuşise să scoată documentaţia de la cadastru. Noi am continuat să îl somăm, din 2007 până în 2010, să desfiinţeze acel garaj, însă nu s-a conformat. În 2010, a început un proces între proprietarul garajului şi administratorul autogării «Pax». Din acel moment, noi am radiat garajul din evidenţele noastre, urmând ca situaţia să fie lămurită pe cale juridică", ne-a declarat conducerea SUPAGL Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro