Mergi la conţinutul principal

Doar victime, nu și vinovați

Cu peste 300 decese pe zi, în plină pandemie, România trece, poate, peste cea mai sumbră perioadă postdecembristă, o situație pe care niciun partid politic nu și-o asumă.

Sub guvernarea PNL, mai exact tandemul Cîțu – Iohannis, România a reușit “performanța” de a “desena” cu adevărat capacitatea sitemului de sănătate, de a “desena” în totalitate România, așa cum este ea, lipsită de apărare, în fața unui inamic cu care, de fapt, s-au confruntat toate țările surori. Surori europene care acum sunt bine, sistemul lor sanitar nu este sub presiune, și care își pot trata liniștite convalescența Covid-19.

Ce face România? Ei bine, România suferă! Tandemul Cîțu – Iohannis a reușit performanța de a dezvălui adevărata realitate, o Românie care era de mult bolnavă. Dar nu Cîțu, nici Iohannis au adus România așa cum este acum; sunt “n” guverne cu “n” personaje conduse de o mână de președinți, timp de 30 de ani, timp în care românului i-a plăcut găleata, i-a plăcut să “fie ceva acolo – nu contează cât”, și tocmai acest român a îmbătrânit, a devenit neputincios, sătul de dezamăgire. Și tocmai el, acest român, reacționează azi, acum, în 2021, în valul 4 al pandemiei, “Nu vă mai vreau, nu vă mai suport, NU VĂ MAI CRED!”.

În 30 de ani s-a rupt bucățică cu bucățică din această țară, nu a existat pol de putere, fie de dreapta ori de stânga, care atunci când a ajuns să conducă a contribuit la dezastrul de astăzi. Suntem acum pe ultimul loc în Europa din toate punctele de vedere, cu o economie care “duduie” doar pentru “specialiști”, acei specialiști care nu cunosc detaliile vieții unui român de rând, cu un sistem de învățământ în care fiecare ministru a făcut ce a vrut, modificări peste modificări, experimente mai mult sau mai puțin eșuate, și poate cel mai grav, un sistem medical îmbătrânit, găunos, neputincios.

Repet, toată clasa politică din 1989 până în prezent este vinovată de “cronicizarea” noastră dar cei aflați astăzi în cabina de comandă au reușit să redefinească cinismul, incompetența, și de ce nu, răutatea, ura parcă față de oameni. Cîțu îi căuta pe cei care se fac vinovați de lipsa de pregătire în abordarea valului 4 Covid, dar tocmai el ar trebui să fie primul care să-și recunoscă vina. El, Iohannis, Barna, Orban, toți! Ei își ascuțeau săbiile în vară, pregătindu-se pentru un război inutil care nu era al nostru. Ei s-au bălăcărit apoi, în ochii noștri, în același război, care la final n-a avut nici învinși și nici învingători. Pentru așa ceva au avut timp, dar pentru a pregăti sistemul sanitar în condițiile în care valul 4 traversa Europa, nu. Paturi la ATI mai puține, achiziția de medicamente care să trateze cazurile covid, zero, plus o campanie de vaccinare din care majoritatea populației nu a înțeles nimic. Sub atenta cârmuire a acestor cinici, trăim acum tragedia și neputința. Și ei, în continuare, ne conduc, opoziția se face că face opoziție și preferă să nu-și asume acum prea mult, și cumva printre ei toți se ridică o mișcare naționalistă, mișcare care prin comportament și ideologie trimite în aceste zile către iresponsabilitate. În aceste condiții viitorul nu sună chiar bine, perspectivele acestei națiuni, din punctul meu de vedere, lipsesc.

Până la urma rațiunea va învinge. Păcat că asta se va întâmpla prea târziu, cu prea multe pierderi de vieți omenești care puteau fi evitate. Când pandemia se va stinge nu vom avea niciun vinovat. Toți cei care au contribuit mai mult sau mai puțin la această tragedie nu vor avea nici măcar cea mai mică mustrare de conștiință, niciun sentiment de vinovăție. Vor fi rămas doar victime, nu și vinovați.

EDITORIALUL reprezintă strict opinia autorului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu