Activitatea de intocmire a Registrului Fermelor a fost demarata la 1 octombrie. Pentru realizarea registrului, salariatii API au colaborat si cu specialisti DADR si ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA). In acest sens au fost formate 7 echipe, cu 6-7 membri, fiecare echipa avind in atibutii realizarea registrului pe 7 - 8 comune, cu sarcina de a inregistra toate suprafetele agricole pina in data de 31 martie 2006. "Este o actiune foarte importanta. Se inregistreaza numai utilizatorul terenului agricol, nu proprietarul, suprafata minima luata in calcul fiind de 1 ha. De la 1 octombrie si pina la sfirsitul anului, am inregistrat suprafata de 130.479,45 ha, asta insemnind 33,58% din suprafata totala a judetului, in conditiile in care la nivel national media este de 13,05%. Acum, intr-o perioada mai lejera pentru agricultura, cind oamenii sint mai usor de gasit pe acasa, vom demara in forta aceasta actiune pentru a o finaliza in termenul stabilit de lege. Totodata vom explica oamenilor importanta si necesitatea inscrierii terenului in Registru, pentru ca, din 2007, producatorii care nu vor fi inregistrati nu vor primi nici un fel de subventie", a mai spus Jurubita.
Pe linga intocmirea registrului fermelor, API Braila mai are in atributii, deocamdata, si implementarea la nivel de judet a HG nr. 810/2005, privind depozitarea productiei de griu din 2005, HG nr. 1518/2002, privind acordarea primelor la export pentru productiile agricole, HG nr. 74/2003, privind acordarea primelor pentru asigurarea culturilor si HG nr. 1238/2004 privind acordarea ajutoarelor financiare pentru saminta certificata.
De ce este necesar Registrul Fermelor
Pachetul financiar negociat de Romania cu Uniunea Europeana pe segmentul agricultura, pentru perioada 2007-2009 cuprinde sume consistente, acordate pe cei doi piloni ai Politicii Agricole Comune: Plati directe - 967.900.000 euro si Dezvoltare Rurala - 2.308.000.000 euro. Avind in vedere suma uriasa de bani aflata in joc, Romania trebuie ca in perioada pre-aderarii sa isi pregateasca o intreaga infrastructura si mecanisme capabile sa asigure absorbirea acestor fonduri de catre fermierii romani. Platile directe reprezinta subventii ce vor fi acordate de UE agricultorilor cu conditia ca acestia sa fie eligibili, respectiv sa utilizeze o suprafata mai mare sau egala cu 1 ha, formata din parcele mai mari de 0,3 ha si sa sa metina acest teren in bune conditii agricole si de mediu. Platile directe se acorda uniform, sub forma unei plati pe hectar, tuturor fermierilor care intrunesc conditiile de mai sus. Institutia abilitata sa gestioneze platile directe comunitare este API.
Una dintre conditiile esentiale pe care statul roman trebuie sa le indeplineasca pentru a putea absorbi aceste fonduri este crearea unui sistem care sa asigure administrarea si controlul riguros al cererilor de subventie astfel incit sa se previna fraudarea bugetului comunitar. Acest sistem se numeste Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), un ansamblu de componente reunind personal, proceduri, tehnica de calcul si telecomunicatii. Componentele IACS sint: baza de date a cererilor de subventie; sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS); Registrul fermelor; Registrul animalelor; sistemul de controale (administrative, incrucisate, la fata locului, prin teledetectie).
Scopul infiintarii Registrului este acela de a indentifica fermierii romani care la data integrarii pot beneficia de sprijin financiar comunitar.