- Când poate avea loc divorţul?
- Ideal este prin acordul soţilor, la cererea ambilor sau a unuia dintre soţi, acceptată de celălalt soţ. Apoi, atunci când, din motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Se poate şi la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin doi ani şi, în fine, la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
- Cine poate constata divorţul prin acordul părţilor?
- În această situaţie divorţul poate fi constatat de instanţa de judecată, de ofiţerul de stare civilă sau de notarul public.
- Se poate divorţa la notarul public şi atunci când există copii minori născuţi din căsătorie?
- Într-adevăr, noile reglementări din Codul Civil oferă şi această posibilitate dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
- Pot fi reprezentaţi soţii de mandatari la divorţ pe cale administrativă sau prin procedură notarială?
- În această situaţie, doar cererea de divorţ se poate depune la notarul public prin mandatar cu procură autentică (notarială sau făcută la ambasada sau consulatul României din străinătate). În acest caz trebuie precizat că soţii NU pot fi reprezentaţi prin mandatar la data la care se constată divorţul şi se emite certificatul de divorţ.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.