Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Disputa apriga intre veterinarul si primarul din Cazasu

De aproape 2 ani, intre medicul veterinar din comuna Cazasu si autoritatile locale a izbucnit un conflict al carui final este greu de prevazut. Miza, o suprafata de citeva mii de metri patrati, situata exact in centrul localitatii, pe care proprietarul, Consiliul Local Cazasu, vrea sa o transforme in parc de agrement, iar veterinarul vrea sa o concesioneze prin incredintare directa. Pentru ca pe cale amiabila nu au gasit nici o solutie multumitoare pentru ambele parti, medicul veterinar a dat in judecata Consiliul Local Cazasu. Primarul localitatii, insa, sustine ca punctul de vedere al consilierilor este cel corect, legal si, deci, nu isi face probleme. Culmea, in orice alta localitate din judet, solicitarea unui teren, chiar si din "buricul tirgului", ar fi fost una banala, si mai mult ca sigur s-ar fi rezolvat de la sine, nu si la Cazasu insa, unde 1 mp de intravilan se vinde cu 12 euro. Este de inteles deci de ce atit veterinarul, cit si primarul tin cu dintii de palma de pamint si nu dau nici un pas inapoi. In opinia medicului veterinar, ceea ce se intimpla la Cazasu este "un caz socant", prentru ca, sustine el "primarul il impiedica sa isi exercite profesia". Raspunsul primarului este insa extrem de simplu, veterinarul va primi in concesiune suprafata solicitata numai daca depune cererea in calitate de medic concesionar pentru cabinetul veterinar. Cit timp va insista sa depuna cererea ca persoana fizica nu va avea nici o sansa, terenul cu pricina fiind inregistrat in domeniul public al Consiliului Local si deci concesionarea lui in conditiile impuse de medic ar fi o ilegalitate.

A cerut 1.661 mp si i s-au dat 289 mp

In urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor Publice, in luna iulie 2004, medicul veterinar din comuna Cazasu, dr. Costica Toma, a devenit proprietarul unei constructii amplasate in centrul localitatii, in imediata vecinatate a sediului Primariei. Constructia a apartinut unei foste asociatii agricole, care la rindu-i o preluase de la fostul CAP. "In acest imobil a functionat de foarte multi ani si circumscriptia sanitar-veterinara si de aceea am vrut sa o cumpar. Cladirea este amplasata pe un teren in suprafata de 3.090 mp, ce apartine Consiliului Local (CL) Cazasu. La scurt timp dupa ce am devenit proprietar pe aceasta cladire, am vindut o parte din ea, din banii obtinuti prin revinzare mi-am utilat cabinetul si am investit in reparatii si modernizari. Oricum, erau multe camere si intretinerea ar fi costat foarte mult", ne-a povestit dr. Toma. In virtutea dreptului de proprietate asupra cladirii, Toma a solicitat apoi Consiliului Local sa ii concesioneze si o parte din terenul pe care e amplasata cladirea. O firma de specialitate a efectuat masuratorile cadastrale si a reiesit ca din intreaga suprafata, in functie de cum este amplasata partea lui de imobil, medicului i s-ar cuveni 1.661 mp. In plus, pe portiunea solicitata exista si o dependinta pe care a folosit-o drept magazie pentru lemne, un grup sanitar si o fintina. "Ca urmare a cererii depuse, CL ne-a atribuit prin concesiune, fara licitatie, mie si celui care a cumparat de la mine parte din imobil, cite 289 mp, respectiv terenul de sub cladire, plus un m de jur imprejurul constructiei si partea din fata, pina la drum. Nu a tinut insa cont de faptul ca imobilul nu a fost vindut exact jumate-jumate asa ca, acum, m-am trezit ca vecinul meu si-a construit un gard si a venit cu el pina in alee, intrind si in partea mea de imobil. Ba, chiar, a perforat peretele meu ca sa se lege cu gardul, ceea ce nu e corect. A astupat si o parte din banci, vin oamenii si nu au unde sa se aseze, pina le vine rindul. El a semnat decizia CL, eu nu, pentru ca vreau intreaga suprafata pe care am solicitat-o", a mai spus Toma.

"Ma impiedica sa imi practic meseria conform normelor actuale"

Medicul veterinar isi motiveaza cererea de concesionare prin faptul ca doreste eficientizarea activitatii sanitar-veterinare. El sustine ca la nivelul cerintelor actuale, pentru un cabinet medical veterinar se impun si alte investitii, cum ar fi adapost pentru izolarea animalelor suspecte de boli transmisibile, spatiu pentru examinarea animalelor mari, spatiu pentru depozitarea materialelor dezinfectante, spatiu pentru efectuarea necropsiilor. "Socant, dar real, primarul nu intelege acest lucru si nu vrea sa imi concesioneze aceasta suprafata. Din punctul meu de vedere ma impiedica sa imi practic meseria conform normelor. Mai mult, pentru a-si motiva refuzul incearca sa speculeze regimul juridic al terenului, in sensul ca in contractul de concesiune pentru cei 289 mp precizeaza ca suprafata este in domeniul privat al CL, iar in Hotarirea nr. 36/2004 prin care se aproba infiintarea parcului de agrement scrie ca este in domeniul public", a concluzionat medicul veterinar.
De precizat ca perimetrul solicitat de medic este parte dintr-o suprafata de 7.425 mp pe care consilierii au aprobat, tot in vara anului 2004, sa o transforme in parc pentru odihna si agrement. Toma sustine insa ca toate acestea sint doar "manevre" care sa il impiedice pe el sa intre in posesia terenului, mai ales ca, spune Toma, desi a trecut atita timp de la luarea deciziei, nici pina in prezent nu s-au aprobat si detaliile de sistematizare.

"Eu nu fac ilegalitati de dragul doctorului Toma"

Pozitia primarului Tudorel Anton este insa una ferma: perimetrul solicitat de medicul veterinar este inregistrat in domeniul public al comunei si nu poate face obiectul unei concesionari intre CL si o persoana fizica. "Nu stiu de ce nu intelege, ca este simplu. Terenul de sub cladire era normal sa ii fie concesionat, era in domeniul privat al CL. Curtea este in domeniul public. I-am explicat de mai multe ori, dar nu vrea si pace. Ne-a dus si la tribunal, dar nu ne este teama pentru ca am actionat numai in virtutea legii. I-am recomandat sa faca solicitarea in calitate de medic concesionar, pe cabinetul veterinar si atunci, nici o problema, i se poate atribui fara licitatie. Dar el nu si nu, vrea concesiunea pe persoana fizica, Toma Costica. Nu pot sa fac asa ceva, ar fi o ilegalitate. Iar eu nu incalc legea nici macar de dragul doctoruluiToma. Ne-a amenintat ca pleaca, ca ne lasa fara veterinar, si cite si mai cite. Nu are decit. Eu nu pot sa oblig consilierii sa faca o ilegalitate. Dar eu stiu ce vrea, sa concesioneze terenul pe persoana fizica si apoi sa il cumpere pe te miri ce. Or, nu se poate, la Cazasu 1mp intravilan se vinde cu 12 euro", a declarat primarul Anton.
Luind in calcul acest lucru, reiese ca valoarea suprafetei solicitate de dr. Toma se ridica la circa 20.000 euro, respectiv peste 680 milioane de lei.
Este de inteles deci de ce primarul si mai ales veterinarul tin cu dintii de palma de pamint si nu dau nici un pas inapoi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii