Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Directorul DSP: Braila risca sa intre in carantina

Dupa amenintarea premierului Tariceanu cu izolarea totala a judetului Braila, si directorul Directiei de Sanatate Publica Braila, Lucica Scutaru, ii avertizeaza pe braileni ca, in conditiile in care nu se aplica si nu se respecta regulile de prevenire si combatere a gripei aviare, exista riscul ca judetul nostru sa intre in carantina.
"Principalele atributii ale Directiei de Sanatate Publica Braila sint supravegherea starii de sanatate a populatiei si prevenirea imbolnavirilor", a declarat directorul DSP Braila, dr. Lucica Scutaru, care a lansat, ieri, un apel catre locuitorii care cresc pasari domestice, in incercarea de a evita intrarea judetului Braila in carantina.
Potrivit sursei citate, in contextul epidemiologic al judetului nostru, unde s-au depistat citeva focare de gripa aviara, pentru a preveni transmiterea gripei aviare la om, trebuie luate masuri pentru supravegherea pasarilor la care exista riscul de contactare a acestui virus. "In acest sens, reamintesc locuitorilor judetului Braila, persoanelor care cresc pasari in gospodarii, sa le tina inchise, de preferat intr-un tarc sau in cotet, pentru ca acum se efectueaza si unele lucrari agricole, iar pamintul transportat pe incaltaminte, din cimp, poate contine excremente de pasari salbatice, posibil infectate. Prin urmare, gospodarul, efectuind alte lucrari in curte, infecteaza tot solul curtii", a mai declarat dr. Scutaru. Aceasta a afirmat ca eficient ar fi ca incaltamintea cu care se vine din cimp sa fie schimbata atunci cind se intra in curte. De asemenea, la intrarea in casa trebuie sa existe un covoras cu substante dezinfectante. "Rog locuitorii judetului nostru ca, pentru a evita intrarea in carantina a intregului judet (ceea ce inseamna izolare totala, cu pierderi economico-financiare importante), sa constientizeze situatia in care ne aflam si sa respecte sfaturile medicilor veterinari", a precizat directorul DSP pentru locuitorii Brailei.
Dr. Lucica Scutaru a subliniat ca masurile trebuie aplicate in mod special in localitatile de pe Valea Calmatuiului si in cele care au in apropiere luciu de apa. Si in municipiu sint cartiere in care predomina casele. Sint vizate cartierele Pisc, Brailita, Radu Negru, Chercea si Lacu Dulce. Directorul DSP a afirmat ca este bine ca si in aceste gopodarii sa se aplice regulile de prevenire a aparitiei focarelor de gripa aviara. "Pisc este un cartier aproape de apa, cu gospodarii in care exista pasari domestice care sint lasate de-a lungul apei. Totodata, in urma inundatiilor din acest an, in unele zone ale orasului au ramas balti, cu potential infectios". Potrivit spuselor sale, abia de acum (cind se anunta temperaturi sub 0 grade Celsius) va fi o migratie mai mare a pasarilor salbatice, care vor poposi in jurul lacurilor sau a baltilor formate, la ora actuala estimindu-se ca numai o treime din acestea au plecat spre tarile cu clima calda.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii