Directorul Drăgan, condamnat penal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Directorul Drăgan, condamnat penal

 

Anchetaţi şi trimişi în judecată în noiembrie 2011, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan, şi medicul veterinar Nicu Trifan, au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Drăgan şi Trifan sunt doar doi dintre inculpaţii cercetaţi în megadosarul instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde cap de listă este Viorel Gheorghiţă, directorul DSVSA Galaţi, urmat de Neculai Dumitru, patronul uneia dintre cele mai mari firme de distribuţie a produselor alimentare din oraşul vecin. De altfel, cei doi au primit câte 7 ani de închisoare, pentru dare şi luare de mită, şantaj, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu şi participaţie improprie la fals intelectual (Gheorghiţă) respectiv dare de mită, complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual şi falsificarea de alimente sau alte produse, în formă continuată (Dumitru).
Prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Bacău - unde a fost trimis spre judecare dosarul DNA Galaţi - i-a condamnat pe ceilalţi inculpaţi la pedepse cuprinse între un an şi 3 ani de închisoare, obligându-i la plata unor cheltuieli judiciare de câte 6.300 de lei. Şeful DSVSA Galaţi, Viorel Gheorghiţă, şi patronul SC "Top Meat Food" SRL Galaţi, Neculai Dumitru, au fost obligaţi să plătească cheltuieli de judecată record, de câte 110.000 de lei. Viorel Gheorghiţă şi medicul veterinar Lenuţa Catrin, de la Galaţi, vor plăti peste 200.000 de lei (cu majorări, penalităţi şi dobânzi) către ANAF, iar Gicu Drăgan, Viorel Gheorghiţă şi SC "Druagro" SRL Galaţi vor plăti, de asemenea, ANAF-ului suma de 2.000 de lei.
Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 426.166 lei de la Neculai Dumitru şi firma patronată de el şi a peste 200 de tone de carne. Nu în ultimul rând, instanţa băcăuană a dispus menţinerea sechestrului asigurător pus de DNA peste trei apartamente (proprietatea patronului "Top Meat Food" SRL şi a directorului DSVSA Galaţi) şi un autoturism Volkswagen deţinut de medicul Lenuţa Catrin. Peste 13.000 de euro ridicaţi de la Gheorghiţă şi Dumitru, sunt, de asemenea, sub sechestru asigurător. Interesant este faptul că, odată cu cei 18 inculpaţi, au fost trimise în judecată şi trei societăţi comerciale, care au fost, în final, condamnate la amenzi penale: SC "Druagro" SRL Galaţi (2.500 lei amendă), SC "Top Meat Food" SRL (10.000 de lei amendă) şi SC "Aurora Com" Odobeşti (2.500 de lei). În total, au fost condamnaţi 18 inculpaţi din Galaţi, Brăila, Bucureşti şi Vrancea şi trei societăţi comerciale. Sentinţa Tribunalului Bacău poate fi atacată prin apel.

Topul infractorilor veterinari şi al ilegalităţilor

În afară de directorii DSVSA Galaţi şi Brăila, au mai fost anchetaţi şi trimişi în judecată următorii: Neculai Dumitru, patronul SC "Top Meat Food" SRL Galaţi, medicul veterinar Lenuţa Catrin, de la Circumscripţia Sanitar-Veterinară nr. 1 Galaţi, directorul general al Direcţiei Generale de Inspecţii şi Control al Punctelor de Inspecţie la Frontieră din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (ANSVA), inspectorul ANSVA Eugenia Şendrea, şeful Serviciului Contabilitate din cadrul DSVSA Galaţi, Elisabeta Piatac, Stere Sarica, patronul SC "Druagro" SRL Galaţi Ştefan Druică, patronul SC "Aurora" SRL Odobeşti, Vrancea, Vasile Bordea, medicul veterinar Eugenia Bălan de la DSVSA Galaţi, medicul veterinar Tincuţa Luana Grecu, de la aceeaşi instituţie, medicul veterinar Monica Adina Dascălu (Galaţi), medicul veterinar Nicu Trifan, de la DSVSA Brăila, Roxana-Ionela Drăguţ, inginer tehnolog la SC "Top Meat Food" SRL Galaţi, Valeriu Hliza, director de vânzări la aceeaşi societate, Florin Irimia, gestionar la depozitul societăţii sus-menţionate şi Nicoleta Sebe, manager zonal la SC "Sam Plus International" SRL Bucureşti.
Potrivit dosarului instrumentat de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, în perioada februarie - aprilie 2011, uzând de prerogativele funcţiei sale, Viorel Gheorghiţă "a asigurat protecţia ilicită a unor agenţi economici cu activitate în domeniul producţiei şi comercializării produselor alimentare". Astfel, pe 14 aprilie 2011, şeful DSVSA le-a solicitat subordonaţilor să oprească controlul pe care-l efectuau la SC "Aurora Com" SRL Odobeşti (firma lui Vasile Bordea) şi să nu consemneze în procesul verbal de control faptul că într-o rulotă se comercializau carne proaspătă şi produse din carne neambalate. Astfel, firma lui Bordea a scăpat de o amendă de 45 - 50.000 de lei.
Gheorghiţă a intervenit şi pentru Ştefan Druică, patronul SC "Druagro" SRL Galaţi. Astfel, pe 7 aprilie 2011, şeful DSVSA Galaţi a intervenit la omologul său de la Brăila, Gicu Drăgan, pentru ca firma lui Druică să nu fie amendată cu 2.000 de lei. Drept urmare, la solicitarea şefului ierarhic, medicul veterinar Nicu Trifan, de la DSVSA Brăila, nu a mai amendat SC "Druagro" SRL, deşi aceasta transporta produse din carne neetichetate.
Faptele lui Viorel Gheorghiţă nu se opresc aici. Patru societăţi comerciale au scăpat de amenzi totalizând 207.000 de lei, în urma dispoziţiilor date de şeful DSVSA Galaţi. De asemenea, pe 19 februarie 2011, Gheorghiţă i-a dat dispoziţie unei subordonate să nu consemneze neregulile constatate la o altă firmă din Galaţi, absolvind-o pe aceasta se plata unei amenzi de până la 50.000 de lei.
Şeful DSVSA Galaţi a primit mită, pe 14 aprilie acelaşi an, produse alimentare de la patronul SC "Top Meat Food" SRL, Neculai Dumitru, pentru a nu-l sancţiona cu amendă contravenţională, dar şi pentru a asigura protecţia firmei respective.

Peste 60 de tone de produse din carne stricată şi cu bacteria E.coli, aruncate pe piaţă

Neculai Dumitru, al doilea inculpat din dosarul DNA, a fost trimis în judecată pe motiv că în perioada martie - iunie 2011, beneficiind de protecţia şefului DSVSA Galaţi şi a subordonaţilor săi (deveniţi ulterior inculpaţi) "a preparat prin punctele de lucru produse din carne falsificate şi alterate, vătămătoare pentru sănătatea consumatorilor, în cantitate de 61.830, 79 kg, având o valoare de 426.166,51 lei". Practic, patronul lacom şi inconştient a falsificat compoziţia produselor şi a folosit produse expirate şi alterate, ajutat fiind de inginerul tehnolog Ionela Drăguţ şi de Valeriu Hliza, gestionarul depozitului frigorific. Analizele de laborator au stabilit că produsele expuse la vânzare erau stricate sau aveau în ele bacteria E.coli. Mai mult, în depozitul firmei gălăţene au fost descoperite peste 200 de tone de carne alterată, degradată şi în stare de putrefacţie, care fusese achiziţionată de Neculai Dumitru şi pe care acesta intenţiona să o folosească în procesul de producţie (!). S-a descoperit, de asemenea, că o parte din carnea stricată fusese cumpărată de la Nicoleta Sebe, managerul zonal al SC "Sam Plus International" Bucureşti.
Cât priveşte inculpatele Lenuţa Catrin şi Eugenia Bălan, acestea au omis să consemneze în procesele verbale că au găsit carne alterată şi în stare de putrefacţie la SC "Top Meat Food" , precum şi carne neetichetată, depozitată în condiţii neigienice, astfel că firma respectivă a scăpat de amendă. Totodată, pe 13 aprilie 2013, în urma indicaţiilor date de Catrin, Dumitru şi-a remediat rapid deficienţele constatate de doi medici ai DSVSA Galaţi, scăpând, astfel, de amendă. Pe 27 aprilie acelaşi an, Lenuţa Catrin a încălcat din nou legea, avertizându-i pe reprezentanţii a trei societăţi comerciale din Piaţa Centrală din Galaţi, în legătură cu controlul pe care urma să-l facă DSVSA.
Procurorii DNA precizează, de asemenea, că în 2010, Viorel Gheorghiţă a dispus în mod nelegal scoaterea din evidenţa contabilă a DSVSA a unui imobil ce fusese vândut către firma soţiei sale, cu o valoare mult diminuată, prejudiciul fiind de 465.291,11 lei. Pentru a o constrânge pe una din subordonatele sale să întocmească actul de scoatere din evidenţă, Gheorghiţă a ameninţat-o cu concedierea.
Acelaşi inculpat a constrâns-o pe una din angajatele DSVSA să formuleze cerere de demisie, ameninţând-o că, în caz contrar, îi va acorda un calificativ nefavorabil, având drept consecinţă concedierea. Şeful DSVSA Galaţi, spun anchetatorii DNA, a primit direct sau prin intermediul şefei de la Contabilitate, Elisabeta Piatac, produse alimentare de la medicul veterinar Lenuţa Catrin şi de la alţi subordonaţi, pentru a-i favoriza în activitatea profesională.
Nu în ultimul rând, pe 18 ianuarie 2008, Viorel Gheorghiţă a dat mai multe produse alimentare inspectorilor ANSVSA Cezar Cristinel Mătură şi Eugenia Şendrea, pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că nu remediase deficienţele constatate de Departamentul de Control din cadrul Guvernului României.
Pe 23 iunie 2011, la solicitarea DNA, şeful DSVSA Galaţi a fost arestat preventiv, el fiind pus în libertate abia pe 7 septembrie 2012. Neculai Dumitru a fost, de asemenea, arestat, pe 1 august 2011, fiind pus în libertate o săptămână mai târziu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro