„În faţa unei boli ori eşti precaut, ori eşti prost” – este una dintre cele mai bune declaraţii făcute vreodată de Klaus Iohannis din postura de Preşedinte al României, care reflectă cel mai bine abordarea pe care o poate avea cineva nu doar în faţa Covid-19, ci a oricărei afecţiuni. Evident, preşedintele s-a referit la politicienii care au deturnat la modul populist şi iresponsabil discuţia despre măsurile de prevenţie necesare limitării răspândirii bolii, cu ţintă către PSD, dar afirmaţia este general valabilă.
Speriat parcă de sinceritatea şi adevărul zicerii sale, Preşedintele Klaus Iohannis şi-a cerut scuze pentru declaraţia de mai sus, dar esenţa rămâne, dacă înlocuim „prost” cu „ignorant” sau cu „manipulat” ori „iresponsabil”. Nu are sens să readuc în discuţie argumentele pentru care infecţia cu noul coronavirus trebuie tratată, în continuare, cu precauţie. Ţine de logica elementară a prevenirii.
Chiar dacă numărul total de cazuri din judeţ este încă mic, comparativ cu alte judeţe, nici brailenii nu ar trebui să fie prea liniştiţi. Doar faptul că, de când cu relaxarea, numărul de cazuri a crescut de aproape 5 ori, ar trebui să pună în gardă pe oricine. Sau măcar pe gânduri. Este adevărat că numărul de cazuri de la Brăila a explodat şi urmare a focarului de la Vădeni, din tabăra de muncitori pakistanezi, care a fost lăsat să se extindă şi din vina autorităţilor sanitare, care nu au gestionat deloc bine situaţia (practic, au izolat la grămadă oameni sănătoşi cu infectaţi, fără să-i testeze de la bun început pe toţi, după descoperirea primilor 8 bolnavi de Covid, la începutul lunii).
Iar numărul de cazuri noi înregistrat la nivel naţional este în continuare unul mare. Însă cifrele seci nu par a convinge pe toată lumea. Comunicarea zilnică a numărului de infectaţi pare a impresiona tot mai puţini români, care astfel devin tot mai neglijenţi şi iresponsabili. Altfel ar fi sunat informaţiile şi altul ar fi fost impactul dacă, la fiecare raportare, s-ar comunica şi modul în care s-au contaminat cei depistaţi pozitiv cu noul coronavirus. Mult mai convingător ar fi fost mesajul dacă s-ar fi transmis, de exemplu, că x% dintre cei infectaţi au contractat virusul de la rude/prieteni cu care s-au întâlnit, y% au venit cu el din străinătate, z% l-au luat de la supermarket sau pieţe şi w% s-au contaminat pentru că s-au înghesuit aiurea în spaţii închise şi aglomerate, fără a ţine cont de minime măsuri de protecţie. Pentru că, de fapt, mai important decât ceea ce comunici este modul în care o faci. Iar PSD ştie să facă asta mai bine decât PNL.