Dacă ziua şoferii şi pietonii se plâng de calvarul alb care le-a îngropat maşinile şi curţile într-un imens "coşciug" de zăpadă, se pare că noaptea Brăila îmbracă o altă haină. Brăila, o adevărată staţiune montană, cu munţi de zăpadă în loc de parcări, drumeaguri ce ţin loc de trotuare şi pârtii de săniuţe amenajate pe grămezile uriaşe de zăpadă pietrificată. Aşa văd copiii peisajul dezolant ce a schimonosit oraşul de câteva zile. Un peisaj pe care autorităţile cu greu încearcă să-l schimbe noaptea, când traficul nu mai este aşa aglomerat. Cum operează firmele de deszăpezire pe străzile din municipiu şi ce fac şefii din Primărie în tot acest timp am putut vedea cu ochii noştri în teren, chiar la lăsarea serii. La invitaţia primarului Aurel Simionescu la o plimbare pe străzile din muncipiu pentru a vedea cum se manevrează utilajele de deszăpezire în pragul nopţii, l-am însoţit preţ de câteva ore în "gardă", pentru a ne lămuri şi noi cum se "operează" în teren. Luni, la două ore după ce s-a schimbat tura pe maşinile de deszăpezire, adică în jurul orei 21.00, am urcat în maşină alături de Simionescu şi am pornit la drum pe arterele principale ale Brăilei şi pe străduţele din cartiere. E drept că primarul ne-a dus pe unde a vrut domnia sa, adică Calea Cărăraşilor, strada Griviţa, Şos. Vizirului, Buzăului, Calea Galaţi, str. Şcolilor, Milcov şi cartierul Obor, însă chiar şi aşa exerciţiul de transparenţă a fost unul util şi interesant.
"Nu merge treaba dacă îi laşi de capul lor"
Schimbul doi în operaţiunea de deszăpezire începuse de la ora 19.00 şi se încheia fix după 12 ore, adică la 7.00 dimineaţa, când intra cealaltă tură. Am văzut zeci de utilaje cu motoarele pornite care patrulau pe străzi, fiecare cu misiunea lui. Unele care curăţau cu lama partea carosabilă, altele descongestionau parcările, în timp ce alte utilaje împrăştiau material antiderapant pentru a se topi stratul de gheaţă rămas în urma deszăpezirii. Vorbim de un efectiv de aproximativ 150 de angajaţi ai firmelor de salubritate "Eco", RER şi "Braicata", care erau pe teren la acel moment, după cum ne-a asigurat primarul. Oameni pe care Simionescu îi urmărea ca "Big brother", îi coordona atât telefonic cât şi la faţa locului şi le dădea indicaţii despre cum să-şi facă treaba. Ştiam din e-mailurile şi mesajele cititorilor că pe anumite străzi zăpada nu fusese "deranjată" de utilajele Primăriei, aşa că l-am întrebat pe Simionescu cum stau lucrurile în Lacu Dulce, Chercea sau Vidin. Primarul mi-a răspuns că a dat dispoziţie să se intervină cât mai repede şi în aceste zone. În caz contrar, "fiecare va primi, atât cât va munci", m-a asigurat primarul. "Stăm permanent cu ochii pe ei pentru că nu merge treaba dacă îi laşi de capul lor. De exemplu, pentru o juma de ţuică oamenii sunt rugaţi să dea zăpada şi din faţa porţii lui «X» sau lui «Y». Adică favoruri. Iar în felul ăsta nu se vede nimic pe străzi şi bineînţeles că brăilenii sunt nemulţumiţi", ne-a explicat Simionescu. Cât despre munţii de zăpadă adunaţi în intersecţii, primarul spune că îi va transporta pe lângă Şos. Baldovineşti şi "undeva" lângă Dunăre. La prima vedere, am spune noi, lucrurile s-au desfăşurat neaşteptat de bine, însă a doua zi, adică marţi, rezultatul nu i-a încălzit pe toţi. Spunem asta pentru că în timp ce principalele artere au fost eliberate de zăpadă şi se poate circula în condiţii bune cu autoturismul, străzile secundare, parcările şi bulevardele zac în continuare chiar la un metru sub nămeţi. Simionescu ne dă asigurări că nu a omis aceste aspecte şi că se va interveni în cel mai scurt timp şi în aceste zone. Întrebarea noastră şi a oamenilor care locuiesc în aceste zone este scurtă, limpede şi clară: CÂND? Fiindcă, aşa cum se ştie, iarna nu se opreşte aici şi acum.
Tu ce părere ai?
Tu ce notă dai «Deszăpezirii lui Simi»? Trimite-ne comentarii, impresii, fotografii. Spune-ne cum stau lucrurile la tine la muncă, pe strada ori în cartierul tău. Aşteptăm mesajele tale pe Facebook, pe site sau pe e-mail, la redactie@obiectivbr.ro