Aşadar, la douăzeci şi doi de ani de la declanşarea revoluţiilor ce au dus la capitularea hidrei sovietice, ni se vântură iarăşi şi iarăşi şi iarăşi prin faţa ochilor, într-un total delir moral, acele idei ce au făcut elogiul violenţei istorice, ce au slujit la apariţia unor fabrici ale morţii precum Gulagul sau fenomenul Piteşti. Aşadar, se pare că tot mai bine ne este celebrând figurile unor violatori de suflete şi conştiinţe de genul Lenin sau Mao. Căci, vorba profesorului Tismăneanu, "disponibilitatea umană pentru auto-înşelare este nelimitată".
Se ştie: capitalismul este considerat voluptatea exploatatorie a umanismului burghez, pe care s-au consolidat valorile liberalismului. Dar celor care se grăbesc să arunce cu pietre în civilizaţia capitalistă le scapă, totuşi, un detaliu: faptul că, după cum explică filosoful brazilian Olavo de Carvalho, 50% din economia sistemului comunist (cea care, nu-i aşa?, ar trebui să se ocupe de dezrobirea maselor exploatate de "burtoşii" capitalişti) era un "capitalism ilegal".
Sunt un om de dreapta, cred în valorile liberalismului şi de aceea susţin că în absenţa capitalismului nu poate exista decât haosul. Pur şi simplu haosul. Un haos în faţa căruia criza economică actuală va părea doar o joacă de copii. Deoarece astfel de ordini ideologice precum comunismul nu sunt altceva decât mişcări de dezaxare şi exterminare a sistemelor politice pe care le consideră a fi izvorul răului absolut în lume, nepunând niciodată nimic în loc. Odată încheiată "revoluţia mondială", nu mai rămâne altceva de făcut decât ţinerea indivizilor cu bastonul în stare de "eliberaţi"...