Deservicii publice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deservicii publice

Actuala criza a gazelor, provocata de razboiul dintre Rusia si Ucraina, care afecteaza jumatate din Europa, a scos la iveala o serie de probleme pe care Romania si romanii le cam uitasera sau le credeau rezolvate. Insa una e problema lipsei gazelor de import si alta e cum pui problema rezolvarii situatiei. Au fost destule voci "oficiale" zilele acestea care au spus ca, dincolo de efortul statului pentru a asigura necesarul de gaze sectoarelor vitale, trebuie sa se gaseasca si alternative la gazul natural - rusesc sau romanesc. Dar fie nu au oferit nici un fel de alternativa, fie au venit cu ideea ca, de fapt, in astfel de perioade, gazul trebuie asigurat cu precadere unitatilor importante si CET-urilor. Persoanele fizice care se incalzesc pe gaze sa se descurce cum pot sau sa treaca din nou la incalzirea centralizata, au spus citeva "capete luminate" de pe la capitala, deoarece nu e obligatia statului sa asigure gazul necesar. O idee cit se poate de falsa! In primul rind, pentru ca furnizarea gazelor naturale este un serviciu public, iar si acesta, ca orice alt serviciu public, trebuie asigurat de stat. Obligatia consumatorului nu este aceea de a-si asigura singur gazul, ci de a plati ceea ce consuma. Nu vorbesc despre localitatile care nu au retele de gaze. Dar acolo unde acestea exista - si care, oricum, in majoritatea lor au fost platite de consumatori - este obligatia statului sa asigure necesarul de gaz. Statul este cel care trebuie, in primul rind, sa se asigure ca exista necesar de gaze, rezerve suficiente sau, daca nu, sa construiasca rezervoare noi si conducte noi de aprovizionare. Pentru ca productia, importul si distributia gazelor sint activitati aflate sub reglementarea statului, chiar daca firmele furnizoare si distribuitoare sint private.
Dar sa presupunem ca statul nu e in stare sa rezolve problema astfel incit Romania sa nu mai fie in situatia in care sa depinda nu doar de Rusia, exportatorul de gaze, ci si de Ucraina - ceea ce, de altfel, se si intimpla de niste ani buni. Sa presupunem ca situatia se agraveaza si vor ramine fara gaz atit persoanele fizice care se incalzesc pe baza acestuia, cit si CET-urile. Primarul Aurel Simionescu chiar spune ca, macar pentru anul viitor, ar trebui ca fiecare sa-si pregateasca o sursa alternativa de incalzire. Nu a spus si care ar putea fi aceasta, dar singura sursa disponibila este, in mod cert, energia electrica. Oare s-o fi gindit primarul Brailei ce inseamna ca toti locuitorii sa fie nevoiti sa se incalzeasca folosind energia electrica? Nu vreau sa iau in discutie costul unei astfel de variante, dar in mod cert instalatiile de alimentare cu electricitate nu vor putea face fata unui asemenea consum. Si asa cirpite si rascirpite, si asa fragile si vechi, instalatiile electrice se vor face scrum odata cu dublarea sau triplarea consumului. Si atunci, care este alternativa autoritatilor la lipsa de gaze? In realitate, nici una, pentru ca statul s-a tot obisnuit ca doar consumatorii sa aiba obligatii. In definitiv, tot de aceea s-a ajuns ca, in prezent, jumatate din populatia care locuieste in zona urbana sa depinda de alimentarea cu gaze: pentru ca statul nu a fost capabil sa asigure un serviciu public decent, asa cum ar fi trebuit sa fie incalzirea centralizata si s-a gindit ca poate acum a venit vremea razbunarii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro