În ultimele zile încontinuu se vorbeşte pe la televiziuni, în presa scrisă sau on-line despre criminalul de la Caracal şi victimele lui. Ce-au făcut, ce n-au făcut poliţiştii, procurorii, operatorii de la 112, STS-ul. Ce-a zis, ce n-a zis, minte, spune adevărul, e nebun, are sau nu discernământ monstrul de la Caracal, cu privirea lui de un albastru rece, diabolic, sunt analizate pe toate părţile. Multe, multe, multe vorbe, multe ipoteze, multe analize... Ce mi se pare însă de-a dreptul grotesc este cum politicienii se caţără pe acest caz oribil, exact ca la tragedia de la Colectiv. Exact, ca în cazul prăbuşirii aeronavei în Apuseni. Exact ca în toate cazurile dramatice care-au afectat puternic opinia publică. Fără nicio îndoială, faptul că acest stat a ajuns raiul infractorilor este vina exclusivă a PSDragnea şi aliaţilor: Tăriceanu, UDMR plus minorităţile alea jalnice ale căror deputaţi am putea zice că sunt numiţi, nu aleşi. Oare Tudorel Toader, cel care prin acea lege macabră a recursului compensatoriu a dat drumul pe străzi a mii de infractori printre care pedofili, violatori, interlopi periculoşi, o fi dormind liniştit pe pernă?Cu siguranţă, da! La pensia uriaşă pe care o primeşte lunar, să aibă zile de trăit! Nu este nicio îndoială că “ştergerea” SRI şi a protocoalelor cu organele de anchetă de către Curtea Constituţională, aservită aceleeaşi puteri toxice, fără a pune nimic în loc, au condus la întărirea reţelelor de crimă organizată, nu numai la dezincriminarea politicienilor. Dar asta nu înseamnă că restul partidelor sunt curate ca lacrima, că n-au nicio responsabilitate pentru mizeria morală în care am ajuns, cu toţii, să ne bălăcim. Înainte de a critica ultimii 3 ani, pe Dragnea, Dăncilă, Iordache, Nicolicea etc, liberalii, dar şi useriştii lui Barna, dar şi plusiştii lui Cioloş ar fi cazul să ne spună ce-au făcut ei CONCRET. Zic şi de USR pentru că sunt destui lideri importanţi care au făcut parte din Guvernul Cioloş, ajuns la butoane după căderea Guvernului Ponta ca urmare a tragediei de la Colectiv. Cumva, după ce zeci de tineri minunaţi au ars de vii în iadul de la Colectiv s-a rezolvat problema autorizaţiilor la incendiu? Şcolile, de exemplu, au TOATE astfel de autorizaţii? Cumva, în sistemul medical, care a înghiţit sume uriaşe în ultimii 10 ani, putem vorbi după atâta timp de la tragedia de la Colectiv de o secţie, una, ultradotată pentru marii arşi? Dar, şi mai revoltător, face cineva puşcărie pentru victimele de la Colectiv? Cumva, după ce acelaşi STS n-a fost în stare să localizeze aeronava prăbuşită şi o tânără a murit cu zile s-a schimbat ceva? Vedem bine că nu! Cumva, preşedintele Iohannis a avut o revelaţie abia acum, la finele primului mandat, că atât partidele de la putere cât şi cele din opoziţie nu trebuie să-şi mai bage coada în funcţiile publice care presupun profesionalism, aşa cum este cazul şefilor de poliţie? E an electoral pentru el, asta-i explicaţia.
Permiteţi-mi să pun egal între această nepăsare, indolenţă, prefăcătorie a politicienilor şi acele vorbe plictisite, ironice sau “înţepate” ale operatoarelor de la 112, dar şi ale poliţiştilor care au vorbit cu Alexandra, copila de 15 ani aflată în iad, sub ameninţarea morţii. Lipsa de empatie este înfiorătoare! Permiteţi-mi să pun egal între acest comportament oribil şi lipsa de omenie pe care am văzut-o de nenumărate ori cu ochii noştri sau la televizor din partea unor cadre medicale. Permiteţi-mi să pun egal între aceste enormităţi şi acele filmări oripilante cu animale schingiuite în direct. Şi exemplele atrocităţilor şi lipsei de omenie ar putea continua.
„Când încercările şi suferinţele celorlalţi ne dor şi pe noi, atunci putem spune că suntem creştini”, a cuvântat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, duminica trecută. Şi ce legătură au vorbele acestea cu cele întâmplate, vor spune unii dintre voi. Păi, au o mare legătură. Iubirea aproapelui nu se cumpără, nu se vinde, nu se tranzacţionează...