Europenii se mindresc cu un patrimoniu bogat de valori, printre care si dreptul la un mediu protejat. Protejeaza oare brailenii natura sau spatiul verde? Hirtii cit cuprinde pe strazi, sticle goale, cosuri de gunoaie rasturnate, resturi aruncate in iarba (cel mai bun exemplu este imaginea padurii din Lacul Sarat, care arata ca un adevarat masacru dupa ziua de 1 Mai, in care romanu’ a iesit la iarba verde, la un gratar).
Uniunea Europeana se bazeaza pe democratie, pe idealuri de pace si solidaritate. Din moment ce motto-ul romanului este "Vreau sa fac ce vreau eu, dar nu stiu ce vreau" cum sa adoptam imaginea cetateanului European si sa respectam valorile Uniunii? Nici macar termenul de "DEMOCRATIE" nu ne este clar in minte, ca sa nu mai vorbim de pastrarea pacii si a ordinii. Romanului ii sare mereu tandara din absolut orice si cind vine vorba de orgoliu, se ajunge la lupte si batai pentru suprematie.
Europeanul respecta legea, nu se abate de la ea, are un comportament civilizat, respecta pe aproapele sau indiferent de diversitatile culturale, lingvistice sI religioase. Romanul insa exceleaza prin incalcarea normelor de bun-simt (violenta verbala folosita in exces, violenta fizica) iar vorba lui cea mai draga este "Sa moara si capra vecinului" facand absolut orice, ca intr-adevar sa moara. Deviza Uniunii Europene este "Unitate in diversitate", ceea ce semnifica faptul ca toti isi unesc fortele pentru a lucra impreuna pentru prosperitate. Romanul, singur mereu, doar pentru el si nimic altcineva; munca in echipa, la pamant.
Asadar, meritam oare sa sarbatorim ziua de 9 Mai alaturi de celelalte tari membre? Desi suntem tentati sa spunem da, de fapt adevarul doare, iar raspunsul este fals, numai ca putini recunosc acest lucru.