Vitamina D este foarte importanta pentru organism, intrucat participa la numeroase functii ale acestuia, precum stimularea absorbtiei calciului, mentinerea nivelului normal de calciu si potasiu, stimularea osoasa si reducerea inflamatiei. Nivelul vitaminei D din corp este stimulat de soare, dar si de alimentatie sau suplimente alimentare.
Multe persoane au un deficit de vitamina D, fara ca macar sa stie. Deficitul de vitamina D poate cauza aparitia consecintelor pe termen lung sau pe termen scurt. Iata care sunt consecintele deficitului de vitamina D.
Depresia
Persoanele cu un nivel scazut de vitamina D in sange sunt mai predispuse la depresie. Hipocampul si alte zone din creier ce intervin in reglarea dispozitiei psihice contin receptori pentru vitamina D. In consecinta, nivelul scazut de vitamina D poate afecta abilitatea acestor zone de a functiona normal.
Supravietuirea scazuta la cancer
Persoanele diagnosticate cu cancer si care au un nivel mai mare de vitamina D tind sa traiasca mai mult si sa previna recidiva acestuia. Nivelul crescut de vitamina D functioneaza mai bine in limfoame, cancerul de colon, de san si de prostata.
De ce avem nevoie de vitamina D in sezonul rece
Dementa si boala Alzheimer
Persoanele cu un deficit moderat de vitamina D au un risc mai mare de a dezvolta dementa, iar in cazul celor cu un deficit sever, riscul este aproape triplu. La o varsta mai inaintata, pe langa declinul cognitiv suferit, pielea nu mai este capabila sa transforme razele de soare in vitamina D, iar dieta este mai neglijata din punct de vedere nutritional.
Artrita psoriazica
In cazul artritei psoriazice, sistemul imunitar ataca articulatiile, cauzand durere si inflamatie. Mai mult de jumatate dintre persoanele cu artrita psoriazica au un deficit de vitamina D.
Mai multe gasiti pe farmaciata.ro