Skip to main content

Deficiente in derularea programelor de sanatate

De la 1 iulie incepe derularea Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, actiune care demareaza efectiv odata cu prezentarea primilor pacienti la medicii de familie si programarea pentru efectuarea analizelor de catre medicii de familie a pacientilor care sint nascuti in luna iulie. Aceasta a fost una din principalele teme abordate, in urma cu doua zile, de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice, in cadrul unei videoconferinte, ocazie cu care a explicat reprezentantilor din teritoriu care este procedura ce trebuie urmata atit de medicii de familie, cit si de pacienti pentru buna functionare a acestui program. "Cei nascuti in luna iulie vor primi scrisorile in etape, pe tot cursul lunii, conform contractului pe care l-a incheiat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu Posta Romana. Conform aceluiasi contract, cei nascuti in luna august vor primi scrisorile in a treia decada a lunii iulie, iar pina la sfirsitul anului, toti cetatenii vor primi scrisorile si taloanele", a precizat Eugen Nicolaescu.
In ceea ce priveste principalele aspecte rezultate in urma controlului efectuat de comisiile mixte ale autoritatilor de sanatate publica judetene si ale caselor judetene de asigurari de sanatate referitoare la modul de derulare a Programelor Nationale de Sanatate, ministrul Sanatatii Publice a prezentat in sinteza doar citeva aspecte succinte, rezultatele acestor controale urmind sa fie trimise fiecarui judet in parte. Cele mai importante aspecte semnalate ca urmare a evaluarii rapoartelor vizeaza disfunctionalitati in derularea programelor, in sensul ca pacientii nu au fost programati pentru control, ca se inregistreaza o lipsa a evidentei nominale a bolnavilor pe coduri numerice personale sau a unei evidente informatice la nivelul unor cabinete de specialitate. "Alte deficiente constau in netransmiterea scrisorilor medicale de catre medicii de specialitate, emiterea de prescriptii medicale de catre medicii de familie fara existenta scrisorilor medicale de la medicii specialisti, deficiente in intocmirea scrisorilor medicale, raportarea incompleta sau eronata a unor indicatori, evidente primare incomplet raportate, emiterea de prescriptii medicale de catre medicii de familie, in conditii improprii, nerespectarea de catre medicii de familie a unor scheme terapeutice a dozelor recomandate prin scrisoarea medicala de la medicul de specialitate, care este un lucru foarte grav si, nu in ultimul rind, imobilizari de fonduri din stocul de medicamente specifice programului", a subliniat ministrul Nicolaescu. Potrivit sursei citate, din datele prezentate rezulta ca, la nivelul unor unitati sanitare, stocurile prezente in farmaciile cu circuit inchis sint foarte mari si, in conditiile in care consumul de medicamente pentru bolnavii internati s-ar mentine aproximativ la nivelul din perioada ianuarie -aprilie 2007, aceste stocuri ar putea fi epuizate intr-o perioada cuprinsa intre citeva luni si citiva ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu