Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Decit o Cenusareasa intr-o uniune Braila-Galati, mai bine nu!"

Consilierul PSD Doru Damian este pesimist in privinta sortilor de izbinda ale discutiilor intre autoritatile brailene si cele galatene, pe tema cartierului Siret. El constata ca, desi atit reprezentantii Brailei, cit si ai Galatiului, declara sus si tare ca discutiile merg bine si ca s-a ajuns la o intelegere, fiecare are varianta proprie despre intelegerea respectiva, total diferita de a celeilalte parti. Dupa ce Damian a aflat si varianta prefectului de Galati despre adresa locuitorilor cartierului Siret, respectiv faptul ca acestia isi vor putea alege adresa, fie de Braila, fie de Galati, dupa bunul lor plac, consilierul PSD si-a dat seama ca intelegerea despre care vorbesc cele doua parti este o chestiune iluzorie si ca galatenii nu vor renunta niciodata la pretentia de jurisdictie totala asupra zonei celor 1.000 ha.
In acest context, Damian crede ca ar trebui sa o lasam mai moale cu discutiile despre uniunea Braila-Galati, pina ne vom asigura ca orasul nostru va fi parte egala, in respectiva uniune, si nu o Cenusareasa care sa serveasca Galatiului: "Eu, cind am auzit o declaratie a prefectului de Galati, care a spus ca cetatenii din cartierul Siret vor avea posibilitatea sa-si aleaga adresa de domiciliu, fie Braila, fie Galati, m-a infiorat. Daca asemenea oameni conduc destinele acestei tari si vine reprezentantul Guvernului in teritoriu sa spuna ca poti sa-ti alegi domiciliul, nu poti decit sa ramii interzis. Eu nu vreau sa apas pe o rana care doare, dar daca vii cu asemenea declaratii, nu poti sa ai intentii bune. Sint diferente mari culturale, sintem entitati diferite, dintotdeauna au existat disensiuni, trebuie sa facem tot ce este posibil sa le eliminam, dar respectindu-ne unii pe altii si respectind legea. Eu am spus dintotdeauna, decit o Cenusareasa intr-o uniune Braila-Galati, mai bine nu!"

Singura solutie: o formula amiabila intre cele doua judete

Si senatorul PSD Aurel Simionescu are impresia ca, de fapt, negocierile intre cele doua parti merg mai greu decit lasa sa se creada autoritatile judetene.
Independent de discutiile respective, el se arata gata sa colaboreze la orice initiativa avind drept scop recuperarea celor 1.000 de ha trecute in administrarea Galatiului, inclusiv la cea anuntata recent de deputatul PD Horia Vasioiu. Simionescu sustine ca este gata sa semneze, ca initiator, la un eventual proiect de hotarire privind abrogarea HG 512/2002, prin care s-a trecut terenul respectiv in administrarea Galatiului, insa admite ca nu crede ca acest demers va avea succes: "Eu, personal, voi sprijini aceasta initiativa, daca mi-o va cere domnul Vasioiu. Sincer insa sa fiu, nu cred ca are sanse sa treaca o astfel de Hotarire de Guvern, pentru ca sint interese divergente. Eu cred ca pina la urma tot pe o formula amiabila intre cele doua judete ar trebui sa se rezolve problema. Asta ar trebui sa se discute si la viitoarea intilnire intre reprezentantii autoritatilor din Braila si Galati, care va avea loc, probabil, la finele acestei saptamini. Trebuie sa incercam impreuna sa gasim o solutie, pentru ca va spun eu, nici pentru Galati nu este o situatie comoda. Incet-incet, acolo va trebui sa se mute oameni, si, in opinia mea, si ei asteapta o perioada electorala, deci 2007, ca sa dea aceste apartamente, dar vor incepe problemele legate de impozite, de acte etc".

Scrisorile lui Simionescu au primit raspunsuri in doi peri

Senatorul PSD nu crede in solutia avansata deja de reprezentantii autoritatilor judetene, respectiv infiintarea zonei metropolitane, printre altele, pentru ca aceasta nu va putea fi aplicata prea curind: "Va fi greu si cu formula zonei metropolitane, pentru ca, deocamdata, exista un singur lucru pe aceasta tema, ca prevedere legala, si anume citeva paragrafe din Legea 215, in care se defineste zona metropolitana. Este vorba despre un articol de lege, care s-a dorit a fi primul pas, in functie de care apoi sa se genereze o lege-cadru a zonelor metropolitane. In mod normal, ar trebui sa avem aceasta lege in prima sesiune a anului urmator, pentru ca exista trei astfel de proiecte de lege in momentul de fata, dar ele au fost blocate la Senat, pentru ca trebuie facut un singur proiect, nu putem merge cu trei variante".
Simionescu a mai tinut sa precizeze ca, pe vremea cind era presedinte de Consiliu Judetean, a cerut prin mai multe adrese Inspectoratului Teritorial in Constructii sa faca verificari asupra modului in care se construieste in cartierul Siret si sa se controleze daca au autorizatiile necesare, insa nu s-a intimplat nimic, pentru ca lucrurile au fost "temporizate" de altii: "Eu vreau sa spun ca, pe vremea cind eram eu presedinte de Consiliu, am facut mai multe demersuri de acest gen - si exista numeroase scrisori catre Inspectorat, sa verifice ce se intimpla acolo - si am primit niste raspunsuri in doi peri, pentru ca si ei se subordonau altora, si de aceea am primit raspunsuri de genul ca "am verificat, am atras atentia etc". Sint scrisori si catre Galati, dar degeaba".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii