Mergi la conţinutul principal

Deci ce se dă aici ... Se dă cultură!?

Să stai la coadă pentru o porţie de cultură... mi se pare cea mai faină chestie care i se putea întâmpla Brăilei. Şi nu numai ei, pentru oraşele mici, evenimentul „Noptea Muzeelor” mi se pare gura de oxigen de care tinerii, copiii, nemanelizaţii au nevoie pentru a se convige că există viaţă şi în provincie, că există totuşi frumos dincolo de peisajul citadin tern, indiferent şi obosit.

Brăila e superbă în Noaptea muzeelor. Într-un an am fost la Galaţi, iar în altul la Tulcea. Şi ele erau superbe. Cred că toate oraşele ţării sunt superbe în Noaptea Muzeelor. Peste tot luminile sunt aprinse, străzile sunt pline, se organizează tot felul de evenimente culturale, iar spectatorii trec de la unul la altul într-un periplu continuu, ca într-o goană, în cel mai grozav sens, nebună după istorie şi frumos. Oamenii parcă respiră altfel de Noaptea Muzeelor, căci, o dată pe an, li se oferă în dar o noapte altfel. Da, Piaţa Traian, Piaţa Poligon, Grădina Publică respirau cu totul altfel sâmbătă seară. Cu clădirile splendid luminate, cu forfotă, cu râsete în surdină şi aplauze, păreau altfel şi ofereau o altă perspectivă. Dar, cel mai important, sâmbătă seară, în pelerinajul meu dintre muzee, între expoziţii, vernisaje, filme, dansuri populare, parade de costume, muzică de calitate şi o porţie bună de râs cu deliciosul Costel Pătrăşcan şi a sa proiecţie de caricatură comentată, m-am simţit ca într-un alt oraş. Un oraş viu. Altfel de „viu”, nu ca în serile de după concertele de pe faleză.

Bilanţul Muzeului Brăilei arătă aproape 7.500 de vizitatori în cele 11 secţii. Nu ştiu să apreciez dacă au fost mulţi, dacă au fost puţini, dar pot să vă garantez ca au fost 7.500 de brăileni altfel. Brăileni care, sunt convinsă, şi-au petrecut seara de sâmbătă în muzee nu pentru că intrarea a fost liberă, ci pentru atmosfera de sărbătoare, pentru aerul boem, pentru veşmântul strălucitor pe care îl îmbracă o noapte pe an toate aceste instituţii. Le-am vizitat pe toate şi ziua. Nu se compară. Doar Noaptea Muzeelor poate să le dea acest farmec aparte. Faină idee a avut cel care iniţiat-o!

Ştiu, v-am văzut şi comentariile răutăcioase, cele cu chelul care tot râvneşte la tichia de mărgăritar sau baba inconştientă care se piaptănă când ţara arde. Îngustă abordare. Căci e trist, dacă nu umilitor de-a dreptul să nu ai altă perspectivă asupra vieţii decât raportându-te la gropi, gunoaie ori câini comunitari. Dar... chiar nu mai vreau să comentez. Căci vreau să mă mai hrănesc vreo două zile cu imaginea superbă a Brăilei dintr-o seară de mai, când toate parcările din jurul muzeului erau pline.

Mi-e tare dragă Brăila de Noaptea Muzeelor, cu toată forfota ei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro