Mergi la conţinutul principal

Decapitare la DNA

Procurorul Gheorghe Ivan, şeful Serviciului Teritorial Galaţi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi-ar putea pierde funcţia, după ce, trei ani la rând, structura pe care o conduce a ocupat un loc fruntaş pe ţară în lupta cu corupţii de la Dunărea de Jos. Istoria pare să se repete: în urmă cu 11 ani, Ivan a fost demis din funcţie, după ce avusese curajul să-l aresteze pe directorul general al SNP PETROM, Ion Popa. La scurt timp după revocarea lui Gheorghe Ivan din funcţia de prim-procuror, Popa a scăpat de acuzaţii, în condiţiile în care, iniţial, era suspectat că a prejudiciat compania naţională cu miliarde de lei vechi.
Aflat în fruntea DNA Galaţi, procurorul a semănat groaza printre corupţii din cele trei judeţe arondate - Brăila, Galaţi şi Vrancea - însă şi-a făcut şi mai mulţi duşmani. Nu e de mirare că, anul acesta, când mandatul de procuror şef i-a expirat, procurorii din CSM i-au respins candidatura, în ciuda faptului că Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, i-a prelungit mandatul cu încă şase luni, acesta urmând să expire în luna noiembrie. A fost singurul candidat căruia Secţia de Procurori a CSM a refuzat să-i dea aviz favorabil, respingând, astfel, recomandarea făcută de Daniel Morar, temutul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Trei din cei cinci procurori CSM au votat contra lui Ivan, inclusiv controversatul George Bălan, actualmente suspendat din CSM pentru implicare în activităţi ilegale. Răzbunare sau nu, şeful de la Anticorupţie plăteşte pentru "vina" de a-i fi dat pe mâna justiţiei pe corupţii din oraşul vecin, Galaţi, din Brăila şi Vrancea. Ivan instrumentează dosarul "Aviasan", cel mai mare tun imobiliar dat la Galaţi de la Revoluţie încoace (25 de milioane de euro), în care sunt implicaţi deputatul Mihail Boldea, judecătoarea Stela Ivan, precum şi alte nume sonore din Galaţi. Să nu uităm că DNA (structura centrală) i-a trimis în judecată şi pe preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, precum şi pe generalul Eugen Bădălan.

"Am depus contestaţie"

Potrivit legii, numirea pe funcţie a procurorului şef DNA şi a adjuncţilor acestuia, precum şi a procurorilor şefi de secţie (de la nivel central) se face de către preşedintele României, la propunerea Ministrului Justiţiei şi cu avizul consultativ al CSM.
În cazul procurorilor şefi de servicii teritoriale - cum este şi cazul lui Gheorghe Ivan - sunt urmaţi mai mulţi paşi. Mai întâi se scoate postul la concurs, apoi se depun candidaturile, acestea fiind supuse avizării de către Colegiul de Conducere al DNA. Mai departe, se solicită opinia/ acordul colectivului Serviciului Teritorial DNA unde candidatul urmează să-şi desfăşoare activitatea, iar, în final, procurorul şef al DNA alege candidatura (dintre cele depuse) avizată favorabil de Colegiul de Conducere şi în privinţa căruia colectivul STA (Serviciul Teritorial Anticorupţie) a fost de acord.
Este momentul în care şeful DNA, respectiv Daniel Morar, recomandă motivat CSM-ului - Secţia pentru Procurori numirea în funcţie a candidatului agreat. Candidatul susţine un interviu în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM, în urma căruia aceasta admite sau respinge propunerea procurorului şef DNA. Aceştia au fost paşii pe care i-a urmat şi procurorul Gheorghe Ivan când a optat pentru un nou mandat la STA Galaţi.
"Pe data de 22 septembrie 2008, am fost delegat procuror şef al Serviciului Teritorial Galaţi al DNA, prin Ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), iar pe 7 mai 2009 am fost numit oficial pe funcţie, pentru o perioadă de trei ani, prin Hotărârea nr. 167 a Secţiei de Procurori a CSM, cu unanimitate de voturi. Pe 7 mai 2012, având în vedere că mandatul de trei ani expirase, prin Ordin al procurorului general al PÎCCJ, Laura Codruţa Kovesi, am fost delegat pe funcţia de şef al STA Galaţi pentru o perioadă de 6 luni", a precizat procurorul şef al DNA Galaţi, Gheorghe Ivan.
Concomitent, procurorul Ivan s-a înscris în cursa pentru un nou mandat, pentru că, încă din luna martie, funcţia de procuror şef al DNA Galaţi fusese scoasă la concurs.
Aşa stând lucrurile, pe 25 aprilie 2012, Colegiul de Conducere al DNA (structura centrală) a avizat favorabil candidatura lui Gheorghe Ivan, iar ulterior colectivul serviciului a fost de acord să-l aibă în continuare şef. A urmat recomandarea procurorului şef al DNA, Daniel Morar, care a fost şi el de acord cu reînvestirea în funcţie, pentru încă trei ani, a lui Gheorghe Ivan. Propunerea a fost înaintată, conform procedurii, la CSM.
Surpriza a venit pe 25 iunie 2012, în vremea proaspătului premier Victor Ponta, când Ivan a susţinut interviul în faţa celor cinci membri ai Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM. Din cei cinci membri, trei au votat împotriva reînvestirii lui Ivan şi doi pentru. Dintre toţi şefii de parchete şi direcţii din ţară, examinaţi de Secţia de Procurori a CSM - în vederea învestirii sau reînvestirii pe funcţie - singurul care a fost respins a fost Gheorghe Ivan, incomodul şef al Serviciului Teritorial Galaţi al DNA, cel care instrumentează, printre altele, dosarul "Aviasan".
"Am depus contestaţie împotriva respingerii candidaturii mele, aceasta urmând a fi soluţionată de plenul CSM (Secţiile pentru Procurori şi Judecători, reunite - n.r.)". Dat fiind faptul că George Bălan, unul dintre cei care l-au respins pe Ivan, este acum suspendat din CSM, şeful DNA Galaţi ar putea avea câştig de cauză, dacă magistraţii vor ţine cont de rezultatele obţinute de Ivan, însă în balanţă trebuie să punem şi interesele şi presiunile care au în vedere cea mai importantă structură care luptă împotriva corupţiei.

Ivan a declarat război corupţiei

Numirea lui Gheorghe Ivan în fruntea DNA Galaţi a coincis cu declanşarea unui adevărat război împotriva corupţilor, cei "vânaţi" de procurorii Anticorupţie fiind, în special, "peştii cei mari". Poliţişti, procurori, avocaţi, directori de instituţii, oameni politici corupţi, mari oameni de afaceri - cu toţii au ajuns în spatele gratiilor datorită eforturilor colectivului condus de Ivan.
Ivan i-a dat pe mâna justiţiei pe fostul deputat Nati Meir şi pe fiul acestuia, Or Meir, acuzaţi de trafic de influenţă, aceştia fiind condamnaţi, între timp, la 7 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani şi 6 luni de închisoare (dosarul se află în apel). Dinu Gâlcă, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a fost, de asemenea, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, însă a decedat la scurt timp, în 2011, pe când se afla la Palatul de Justiţie. Tot Ivan i-a trimis în judecată pe Viorel Gheorghiţă, directorul DSVSA Galaţi, precum şi pe Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila, într-un dosar cu 21 de inculpaţi (dosarul "bacteria E-coli"), zdruncinând din temelii o adevărată "mafie a şpăgii", care ajungea până la structurile centrale ANSVSA Bucureşti.
Ioan Banaş, arhitectul şef al Primăriei Galaţiului, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar Dumitru Mirică, şeful Serviciului Contestaţii din cadrul Direcţiei Fianţelor Publice Galaţi, 2 ani de închisoare cu executare, graţie procurorului Gheorghe Ivan.
Maria-Elena Onu, directoarea Liceului "Dimitrie Cantemir" Galaţi, a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, într-un dosar cu 17 inculpaţi (majoritatea cadre didactice), dosar referitor la fraudele comise la examenul de bacalaureat din anul 2010. De asemenea, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Univeristăţii "Dunărea de Jos" Galaţi, Neculai Chifan, a fost deferit justiţiei de către şeful DNA Galaţi, pentru luare de mită, fiind condamnat la 6 luni de închisoare (dosarul se află în apel).
Şi exemplele pot continua. 21 de inculpaţi - majoritatea cadre didactice la licee şi colegii -, au fost trimişi în judecată în anul 2010, în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat din 2008 în judeţul Vrancea, printre aceştia figurând Iordache Bostan, inspector general şcolar al IŞJ Vrancea. Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, Marinela Dobrea, a fost trimisă în judecată de DNA Galaţi pentru fraudă la achiziţii publice, de asemenea avocaţii brăileni Sorin Ispas şi Carmen Burghilă (arestată pentru trafic de influenţă). Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Roşca Caloenescu Costache, a fost deferit justiţiei pentru luare de mită, urmat de inspectorul şcolar Camelia Negoiţă şi directorul adjunct al Liceului Teoretic "Dunărea" Galaţi, acuzaţi de fraudă la examenul de bacalaureat din 2010.
Printre brăilenii anchetaţi şi trimişi în judecată de DNA Galaţi se numără comisarul şef Aurel-Mihăiţă Manea, de la DGIPI ("doi ş'un sfert"), subcomisarul Lilian Moise, de la Serviciul Urmăriri, şi Dănuţ Oltean, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Viziru.
Pentru toate aceste rezultate, pe 5 iulie 2012, procurorul şef Gheorghe Ivan a fost evidenţiat de Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României. Cum se explică atunci respingerea candidaturii lui Ivan de o parte dintre procurorii CSM?

O carieră de invidiat

Când nu anchetează corupţi, procurorul Gheorghe Ivan predă cursuri la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi. Doctor în drept şi cercetător ştiinţific asociat la Institutul de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" de pe lângă Academia Română (din 2011), lector univ. dr. Gheorghe Ivan îi iniţiază pe studenţi în ştiinţele juridice, fiind titular de cursuri la disciplinele: "Drept penal. Partea generală"; "Drept penal. Partea specială"; "Elemente de drept penal şi procedură penală"; "Combaterea infracţiunilor contra patrimoniului" (master) şi "Fenomenul corupţiei şi combaterea acestuia în spaţiul european" (master).
În vârstă de 47 de ani, Gheorghe Ivan este specialist în Drept penal, Drept procesual penal, Criminalistică, Criminologie, Anticorupţie şi Investigarea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism.
Şi-a început activitatea în domeniu în anul 1994, când a ocupat funcţia de consilier juridic la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi. A fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi (1995-1999), după care a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila (februarie 1999-martie 2001). Aflat în fruntea procurorilor brăileni, Ivan a declanşat o adevărată cruciadă împotriva lumii interlope brăilene, aruncându-i după gratii pe majoritatea şefilor de grupări de cartier.
Procurorul Ivan a reuşit, într-un timp relativ scurt, să aducă zeci dacă nu sute de infractori periculoşi în faţa justiţiei. Atunci, ca şi acum, nu s-a mulţumit cu răufăcători de duzină, ci a vânat "peştii cei mari", conştient că-şi face doar datoria. Este şi motivul pentru care decizia Secţiei de Procurori a CSM, din 25 iunie 2012, este inexplicabilă.
Cum era de aşteptat, însă, tăvălugul demiterilor a ajuns şi la DNA, iar cei vizaţi sunt procurorii incomozi aflaţi în fruntea luptei anticorupţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro