"As vrea sa salut cetatenii Europei si sa multumesc celor care au facut posibila intilnirea noastra astazi", a declarat presedintele slovac Ivan Gasparovici, dupa ce i-a ajutat pe cei doi sefi de guvern.
"Vreau sa propun un toast pentru ca aceasta frontiera sa nu se mai inchida vreodata", a adaugat el, ridicind un pahar de sampanie sub un mare steag european care poarta sloganul "Craciun fara frontiere".
Dupa mai multe luni de pregatiri intense, 400 de milioane de europeni vor imparti, incepind de vineri, ora 00.01, acelasi spatiu de libera circulatie, care regrupeaza 24 de state altadata despartite de Cortina de Fier.
Odata desfiintate frontierele, deplasarea intre Talinn si Lisabona va fi posibila fara pasaport pe arterele rutiere, calea ferata sau pe apa. In martie 2008, aeroporturile din cele noua state noi membre se vor alinia acestor masuri.
"Este un eveniment istoric dupa pagubele din cele doua razboaie mondiale si divizarea continentului de catre Cortina de Fier", a subliniat Gusenbauer. "In aceasta seara la miezul noptii, veti putea calatori 4.000 de kilometri de la Tallinn, in Estonia, la Lisabona, in Portugalia, fara nici un control vamal", a precizat Fico.
"Nu mai pot astepta: muncesc in Austria, acest lucru imi va simplifica viata", a declarat entuziast joi dimineata un sofer slovac, la punctul de trecere Berg-Petrzalka.
Suspendarea controalelor vamale va fi sarbatorita timp de trei zile in cele opt tari foste comuniste care adera la spatiul Schengen in acelasi timp cu Malta. O caravana de demnitari europeni va face un turneu al frontierelor abolite, iar ultima ceremonie oficiala va avea loc simbata, la frontiera dintre Slovenia si Italia.
Disparitia frontierei cehoslovace, trasata in 1993 dupa divizarea amiabila a Cehoslovaciei, va fi marcata cu un fast deosebit, ca si cea care separa Ungaria si Austria la St. Margareten- Fertorakos, acolo unde Cortina de Fier din Razboiul Rece a fost decupata simbolic pentru prima data la 27 iunie 1989.
Pentru extinderea de la 15 la 24 de tari a spatiului Schengen au fost necesare mai multe luni de pregatiri administrative si politienesti.
Suspendarea frontierelor interne genereaza insa reactii contradictorii. Mai multi oficiali, precum comandantul politiei germane, apreciaza ca este "prea devreme", iar locuitorii din regiuni frontaliere din Germania de Est, care se tem de un aflux de infractori, si-au prevazut locuintele cu sirma ghimpata sau alarme.
"Nu este buna deschiderea frontierelor, acest lucru va permite infractorilor sa vina din Austria, unde exista o puternica minoritate din Turcia, sau din fosta Iugoslavie", a precizat un politist slovac din Berg-Petrzalka.
Conducerea EUROPOL de la Berlin a dat asigurari in cursul acestei saptamini ca "ridicarea controalelor vamale nu va genera noi oportunitati pentru infractori".