De veghe la diguri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De veghe la diguri

Dunarea nu a tinut cont de prognozele hidrologilor si, desi s-a spus ca in zona noastra va stationa citeva zile la cota de 685-686 centimetri, ieri a mai crescut cu 4, facind ca la mira Braila sa se inregistreze un nou record istoric: 690 cm. Din fericire, situatia era tinuta sub control, autoritatile si locatarii asezarilor amenintate putind spera ca nu vor petrece Pastele ca sinistrati. Speranta era insotita, insa, de teama permanenta ca digurile ar putea ceda, motiv pentru care masurile de supraveghere si consolidare nu au fost abandonate nici o clipa.
Pe sectorul Noianu-Chiscani, digul principal, pentru intarirea caruia s-au depus eforturi deosebite, pe tot parcursul saptaminii, nu dadea, ieri, nici un semn de "oboseala". Punctele in care au aparut infiltratii fusesera intarite cu saci plini cu pamint sau nisip, cu folii de polietilena si material geotextil. Au lucrat in zona, pe linga angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, pompieri, jandarmi, militari, localnici din Chiscani si Varsatura. Ieri, toate aceste forte erau concentrate pentru extinderea digului secundar, ce a fost construit pentru ca, in eventualitatea in care cel principal ar fi rupt, apa sa fie tinuta intr-o incinta de circa 300 hectare. Astfel, spera cei de la SGA, localitatea Varsatura are o sansa in plus sa scape de inundatie. In frunte cu primarul Ion Craciun, localnicii din Chiscani si Varsatura munceau cot la cot cu militarii si pompierii, la carat si asezat de saci. "Am venit la munca din proprie initiativa, nu ne-a fortat nimeni. Trebuie sa ne aparam avutul cum putem, fiindca daca vine apa peste noi raminem fara nimic. Nici o firma de asigurari nu a vrut sa ne asigure casele contra inundatiilor, ne-au zis ca e o zona de risc" ne-a spus Nicolae Cocosila, un localnic pe care l-am gasit dind la lopata. La prinz, toti lucratorii, militari si civili, s-au oprit sa se odihneasca un pic si sa manince pachetele cu hrana rece aduse de la Primaria Chiscani. Primaria le are, la rindul sau, de la firme private care au inteles sa sprijine eforturile celor care apara Varsatura de ape. Primarul Ion Craciun a tinut sa multumeasca, prin intermediul nostru, firmelor "General Petro Service", "Turk Rom San", "Casa Artemis" si "Eleni". "Brai Cata" a contribuit cu forta de munca. Exemplara, in opinia celor care muncesc la digul de la Varsatura, este si atitudinea celor trei angajati ai SNIF care manevreaza utilajele grele detasate in zona si care au ramas pe pozitie cite 15 ore pe zi. Toader Giurgiu lucreaza pe un buldoexcavator, Stefan Conea este buldozerist, iar Enache Badiu lucreaza pe o wola. "Acesti oameni au dat dovada de un profesionalism deosebit si merita tot respectul nostru", ne-a spus primarul Chiscaniului. Primarul, ca si directorul SGA, Adrian Tureac, s-au resemnat deja cu ideea ca isi vor petrece Pastele pe dig, dar spun ca acest mic sacrificiu conteaza mai putin. "Important e sa trecem cu bine peste pericol si sa tinem nenorocirea departe de noi", spun ei si toti cei care stau de veghe la dig.

Si in Insula digurile se consolideaza zi si noapte

Ca si la Varstatura, si in Insula Mare s-au facut si se fac in continuare eforturi supraomenesti pentru ca digurile sa fie mentinute pe pozitie. Angajatii Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare si ai societatii "TCE 3 Brazi", locatarii comunelor si satelor din incinta indiguita, militarii Batalionului 72 Poduri, au reusit, cel putin pina ieri, sa consolideze la timp punctele prin care apa incepuse sa se infiltreze si sa suprainalte digurile, acolo unde acestea se tasasera. Munca lor a fost apreciata de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care a vizitat, ieri, timp de citeva zeci de minute, Insula. Ministrul a aterizat cu elicopterul in zona statiei de desecare Salcia si a mers sa vada portiunea de dig dintre fermele Salcia si Gradina, unde, din cauza lipsei perdelei forestiere, au aparut eroziuni puternice. Flutur s-a declarat impresionat de felul in care fusese consolidat malul si a dat asigurari ca va trimite in zona materiale si militari, la orice ora va fi solicitat. Dupa cum ne-a relatat Dan Ionel, directorul ANIF Braila, in nici un moment din cele petrecute de ministru in zona nu s-a pus problema inundarii controlate a IMB. Din contra, inaltul oficial a spus ca, daca situatia o va cere, va fi sacrificata o zona nelocuita din judetul Ialomita, care ar putea prelua o cantitate foarte mare de apa.
Si in Insula, sute de oameni inimosi isi vor petrece Pastele pe "baricade", supraveghind digul si intervinind pentru consolidare, oriunde se vor depista infiltratii si eroziuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro