Mergi la conţinutul principal
În toate cimitirele Brăilei

De Paștele Blajinilor, preoții se vor ruga pentru toți cei răposați

* luni, după Duminica Tomii, preoții vor merge și se vor ruga la mormintele celor adormiți * doar un preot va avea acces în fiecare dintre cele nouă cimitire ale orașului, inclusiv la „Sf. Constantin”, „Sf. Maria”, Municipal - Chercea” și „Radu Negru” * deși nu vor putea să meargă la cimitir, de Paștele Blajinilor, credincioșii pot înmâna preoților pomelnice cu numele celor răposați * în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie și parastase pentru pomenirea morților

 

 

Paștele Blajinilor, de anul acesta, nu se va mai ține ca în anii trecuți, din pricina pandemiei de Coronavirus. Nu vom putea aprinde o candelă la mormintele rudelor decedate și nu le vom putea curăța de buruieni, pentru că cimitirele sunt ferecate, iar accesul credincioșilor interzis cu desăvârșire. Cu toate acestea, mai există o scânteie de speranță pentru cei care vor să-și cinstească morții. Protopopiatul Brăila a delegat câte un preot pentru fiecare cimitir, care va aprinde lumini la mormintele celor adormiți și va citi pomelnice, pomenindu-i, astfel, pe părinții, bunicii și pe toți cei au părăsit această lume. Cu permisiunea autorităților, desigur.

După ce vor oficia Sfânta Liturghie și parastasele de pomenire a morților la biserică (între 9.00 și 12.00), preoții rânduiți vor merge, după ora 12.00, la cimitirele orașului, inclusiv la „Sf. Constantin”, „Sf. Maria”, „Municipal – Chercea” și „Radu Negru” - vor așeza o măsuță cu ouă, cozonaci și pască, după obicei, de Paștele Blajinilor, și vor citi pomelnice la mormintele celor adormiți în Domnul.

De altfel, vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a îndemnat ca, de Paștele Blajinilor, toți cei care au morți să-i pomenească, fiecare, în casele lor, după Sfânta Liturghie. Să pregătească o felie de cozonac, un ou roșu și un păhărel de vin „și brațele preoților din cimitire vor fi prelungirea brațelor noastre pentru pomenirea morților”. Ierarhul a mai spus că are deja o listă cu 20.000 de nume pe pomelnice, pe care le poartă cu sine la sfintele slujbe. Totodată, i-a îndemnat pe credincioși să dea pomelnice pentru morți preoților din fiecare parohie, ca să-i pomenească de Paștele Blajinilor.   

 

Paștele Blajinilor este numit și „Paștele morților”, al celor răposați în Domnul, și se prăznuiește o dată pe an în părțile Moldovei și în Răsăritul României, inclusiv la Brăila. Este cea mai însemnată dintre toate zilele în care se pomenesc morții de obște și în care li se dă de pomană. Este singura zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitir, de aceea este foarte importantă pentru credincioși. Este, totodată, cea mai mare prăznuire pe care o fac creștinii ortodocși în memoria celor adormiți, o tradiție care a prins rădăcini la Brăila. 

Paștele Blajinilor se ține a doua zi după Duminica Tomii (luni), sau a opta zi după Paști. Însuși Domnul Iisus Hristos, înainte de patimile Sale, le-a prezis ucenicilor că întristarea lor se va preface în bucurie, bucurie pe care au avut-o când L-au văzut pe Domnul, după Înviere (Ioan 16, 20-22; 20, 20). Această mare bucurie a Învierii Lui Hristos, a Paștelui, pe care au trăit-o creștinii în Săptămâna Luminată - și care ne aduce aminte de învierea cea de obște - este împărtășită și celor adormiți, în nădejdea fericitei învieri, a cărei bucurie a vestit-o Domnul Iisus Hristos (I Petru 3, 19). Tot așa și urmașii Lui vin la mormintele celor adormiți, ca să le vestească bucuria biruinței Lui Hristos asupra morții.

Temelia Paștelui Blajinilor este credința că Biruitorul morții, Hristos, după făgăduința Sa, va învia la Judecată sufletele celor adormiți - părinți, strămoși, rude și prieteni - pentru viața veșnică. În anii trecuți, credincioșii veneau la cimitir și curățau buruienile de pe morminte, ori răsădeau liliac pe ele. Totodată, îngrijeau și mormintele străinilor, care nu au pe nimeni să-i pomenească. Anul acesta, însă, mormintele vor rămâne năpădite de buruieni.

De Paștile Blajinilor, se roșesc iarăși ouă și se coc cozonaci și pască pentru „Blajini”, adică pentru cei răposați, și se dau de pomană săracilor. 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro