De la tranziţie la criză şi viceversa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De la tranziţie la criză şi viceversa

Speranţa că se va trece peste toate şi că lucrurile vor deveni nu neapărat mai bune, ci cât de cât normale.

Iar speranţa avea să înflorească şi mai mult prin 2007-2008, când situaţia generală economică a ţarii părea că se îmbunătăţeşte. N-a fost să fie, pentru că urmat criza economică şi financiară. O criză pe care actualii guvernanţi o negau acum doi ani, dar care s-a adâncit tot mai mult, în ciuda asigurărilor că o să scăpăm repede de ea.
În realitate, în România a fost mereu criză, mai ales în ultimii 30-40 de ani. De la criza alimentară din ultimul deceniu comunist până la actuala criză economică, românii au dus-o numai dintr-o generaţie de sacrificiu în alta. Problema cea mare a fost şi rămâne însă alta: criza de valori, criza de principii, criza de viziune. O criză cruntă, cultivată tot timpul de guvernele României, indiferent de culoarea lor politică. Numirile în funcţii s-au făcut doar pe criterii politicie - de la banalii directori de şcoală comunală până la miniştri, de la şefii de birouri până la secretarii de stat şi de la directorii de servicii descentralizate până la directorii de companii de stat. Nu a fost vorba despre profesionalism, despre eficienţă, despre management, despre competenţă. Sunt convins că România ar fi arătat altfel acum, dacă în numirea unei persoane într-o funcţie s-ar fi ţinut cont, în primul rând, de aceste criterii. Şi sunt convins că ţara noastră n-ar fi rămas singura din Europa încă în recesiune dacă miniştrii şi premierul, sau măcar consilierii lor, ar fi avut habar despre ce înseamnă criza economică şi cum poate fi nu evitată - ar fi fost imposibil - ci contracarată cu măsuri într-adevăr de relansare. Dacă guvernul ar fi avut sau ar fi ţinut cont şi de opiniile unor oameni competenţi, n-am fi rămas corigenţii Europei. S-a dovedit că, în realitate, economia românească s-a dezvoltat mai degrabă inerţial, fără ca guvernanţii - oricare ar fi ei - să fi avut vreun rol major la creşterea economică, atunci când aceasta a avut loc. Dimpotrivă.
Prin urmare, continuăm să fim într-o perpetuă criză şi o veşnică tranziţie care nu se va termina decât atunci când clasa politică, în general, şi cei ajunşi la Putere, în special, vor înţelege să eradicheze criza din propria ogradă. Şi nu mă refer la cea materială, pentru că pe asta nu au simţit-o, de fapt, niciodată cu adevărat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro