De ce trebuie Justiţia să rămână independentă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce trebuie Justiţia să rămână independentă

Atât cât mai e sau cât a fost, Justiţia trebuie să fie independentă de factorul politic. În orice ţară normală, aşa stau lucrurile. Într-o ţară normală, politicul nu poate supune, controla sau influenţa Justiţia. Într-o ţară normală, o instituţie a statului nu poate acţiona ilegal ori abuziv împotriva unui cetăţean al său, iar dacă o face plăteşte pentru asta. O instituţie cum ar fi Jandarmeria, de exemplu, de o importanţă esenţială în ecuaţia dată.

Într-o ţară normală, Jandarmeria nu poate fi folosită de forţele politice în interes propriu, pentru că atunci devine o instituţie de represiune. Iar dacă politicul pune mâna pe Jandarmerie şi o foloseşte în scop propriu, împotriva poporului, există o instituţie care să facă dreptate: Justiţia. Ea este cea care poate stopa ori măcar pedepsi comportamentul abuziv al Jandarmeriei. Într-o ţară fără Justiţie independentă, de tip autocrat ori dictatură, politicul şi forţele de ordine fac ce doresc, iar abuzurile rămân nepedepsite. Că aşa vrea „muşchiul” liderului în interesul căruia acţionează Jandarmeria.

În România, puterea politică PSD-ALDE ar dori ca lucrurile să stea precum în a doua variantă: să poată supune cetăţenii nesupuşi oricărui abuz, iar nimeni să nu plătească pentru asta. De aceea, ancheta procurorilor militari din cadrul parchetului general al României nu este pe placul PSD şi al guvernării. De aceea, cu atâta tupeu, ministrul de Interne, Carmen Dan, a sărit ieri de gât în sus să declare că punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august este o „încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română”. De fapt, dispersarea violentă a unei manifestaţii paşnice de către Jandarmerie a fost o încercare de intimidare a milioane de cetăţeni. Dar Carmen Dan se face că uită că, în definitiv, nu contează ce spun procurorii şi care sunt concluziile lor, atât timp cât de fapt o instanţă de judecată se va pronunţa asupra întregului dosar şi va da un verdict în cazul acestor acuzaţii.

Dar, de fapt, de ce crede Carmen Dan că procurorii nu fac decât să intimideze Jandarmeria? Păi, din simplul motiv că ieri însuşi Liviu Dragnea a anunţat că, în urma unei şedinţe de partid, „s-a decis că PSD este convins că instituţiile statului au acţionat corect şi legal la mitingul neautorizat din data de 10 august şi transmite un mesaj de susţinere pentru Jandarmeria Română”. Păi, dacă însăşi forţa supremă a statului mafiot pe care şi-l doresc ei, măreţul partid, în curând poate unicul, şi ilustrul său conducător, noul geniu infractor al Carpaţilor, mult-stimatul şi prea-iubitul Liviu Dragnea au decis că Jandarmeria a acţionat legal, atunci procurorii ce mai vor? Parchetul General nu a auzit ce a decis PSDragnea? Chiar aşa lipsă de respect? Apropo, Dragnea a ţinut ieri să arate, încă o dată, cine este şef la PSD şi la Guvern, ţinând-o pe Viorica Dăncilă lângă el, aşa cum un stăpân îşi ţine câinele.

Cam acesta este statul la care visează ei şi cam asta e Justiţia pe care şi-o doresc ei, guvernanţii. Poate nu realizează încă toată lumea pericolul, dar ceea ce începe PSDragnea să facă se numeşte atac organizat la adresa nu doar a Justiţiei, ci a ţării. Un atac la adresa viitorului imediat al României.

Poate pentru fanii PSDragnea e greu de înţeles, dar e simplu de conştientizat pericolul, cu un mic exerciţiu de imaginaţie: dacă participanţii la miting erau simpatizanţii PSD, iar la guvernare un alt partid, şi-ar fi dorit ca abuzurile Jandarmeriei asupra oamenilor nevinovaţi şi paşnici să fie, totuşi, pedepsite? Pentru că oricând te poţi trezi că eşti de cealaltă parte a baricadei. Şi tocmai de aceea, Justiţia trebuie să rămână doar într-o singură tabără: cea a dreptăţii. Pentru că aşa stau lucrurile într-o ţară normală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro