În Austria vor avea loc alegeri anticipate. Asta după ce vicecancelarul ţării (adică vicepremierul lor), lider al unui partid de extremă dreapta aflat în coaliţia de guvernare, a fost implicat într-un scandal de corupţie.
Scandalul a izbucnit vineri seară, în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare, în care vicecancelarul oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic. Practic, el a fost filmat în cadrul unei întâlniri private, avute într-un grup restrâns într-o vilă din Ibiza, Spania, în timp ce-i promitea unei frumoase tinere, care se prezentase ca fiind fiica unui oligarh rus, contracte publice în schimbul finanţării partidului său la alegerile legislative din 2017. „Rusoaica bogată” se oferise să cumpere şi cel mai influent tabloid austriac, prin care să susţină partidul de extremă dreapta al vicecancelarului austriac.
La nici o zi după publicarea materialului video, vicecancelarul a demisionat din funcţie, chiar dacă încercase să se scuze că totul s-a petrecut în cadrul unei petreceri cu mult alcool şi că, de fapt, a încercat doar să se dea interesant în faţa frumoasei rusoaice, pentru a o impresiona. Scandalul s-a lăsat cu proteste ale populaţiei. Cancelarul Austriei a anunţat imediat ruperea coaliţiei de guvernare şi a cerut alegeri anticipate, aspect cu care preşedintele statului a fost imediat de acord. „După această filmare, vă spun cu toată sinceritatea, este de-ajuns! Ce este grav aici este atitudinea faţă de abuzul de putere, faţă de banii contribuabililor austrieci, faţă de presa din această ţară”, a declarat Sebastian Kurz, cancelarul Austriei. „Trebuie să reconstruim încrederea în instituţii. Acest lucru nu poate fi atins decât prin noi alegeri. Aceste fapte demonstrează, o spun cât pot de clar, o lipsă crasă de respect faţă de cetăţeni. Este o lipsă de respect pe care nu o voi tolera”, a spus, la rândul său, Alexander Van der Bellen, preşedintele Austriei.
Să recapitulăm: în Austria vor avea loc alegeri anticipate pentru că vicepremierul lor a fost filmat promiţând contracte guvernamentale unei femei de afaceri. Nu a oferit contracte, nu a fost cercetat pentru asta, nu a fost trimis în judecată, nu a fost condamnat definitiv. Doar a fost filmat, neautorizat chiar, că se dădea mare. A fost dovada suficientă a „abuzului de putere, a dispreţului faţă de banii contribuabililor austrieci, faţă de presa din această ţară” şi dovada unei „lipse crase de respect faţă de cetăţeni”.
Acum să revenim pe plaiuri mioritice: la noi, în cazul politicienilor corupţi, „un scandal” e doar „un scandal”, eventual demontat de presa aservită partidului respectivului. La noi, în cazul politicienilor corupţi avem prezumţia de nevinovăţie până la ultima cale teoretică de atac în Justiţie. La noi, politicienii corupţi au superimunitate parlamentară. La noi, nici măcar filmările efectuate legal de serviciile de informaţii nu mai pot fi considerate probe. La noi, nimeni nu-şi dă demisia a doua zi de la declanşarea scandalului. La noi, nici măcar condamnarea definitivă nu mai este suficientă pentru o demisie. La noi este de fapt vorba despre „atacul statului paralel”, la noi politicianul corupt este o victimă politică, la noi este vorba de o condamnare dictată de interesele altora.
La noi, mai toate contractele publice se dau pe faţă, fără nicio jenă ori consecinţă juridică, familiei, copiilor, rudelor, cunoscuţilor, firmelor de partid. La noi, abuzul în funcţie a devenit aproape inexistent din punct de vedere penal. La noi, politicienii penali şi condamnaţi fac legi pentru ei înşişi, la noi hoţii scot hoţii din puşcării, la noi infractorii conduc ţara. La noi, corupţia este „o tradiţie culturală”.
Prin urmare, când o să te mai mire vreodată de ce politicienii vest-europeni şi lumea civilizată privesc România ca pe o ţară de mâna a doua sau când vei mai auzi vreun politician român că se plânge de treaba asta, să-ţi aminteşti de cazul vicecancelarului austriac.
Uite, de-aia suntem priviţi ca o ţară de mâna a doua! Pentru că avem şi ne alegem politicieni de 2 bani, cu caractere de 2 bani.