Mergi la conţinutul principal

De ce nu trebuie sa sarim peste mesele principale

Multe studii acopera subiecte de nutritie referitoare la ce anume este bine sa mancam, ce asocieri sa facem, cand sa mancam mai mult si cand, mai putin. Astazi, un lucru mai degraba neglijat este periodicitatea meselor.

Mancatul regulat, la ore fixe, practicat in mod traditional (si cu rezultate foarte bune), este pentru omul modern mai degraba un lux. Unii dintre noi lucreaza in schimburi, iar programul are solicitari diverse care se suprapun cu una dintre mesele principale. Calatorim, ca hobby sau in interes de afaceri, si asta ne incurca si mai mult prizele alimentare, mai ales daca intervin si decalaje din cauza fusurilor orare. Sigur, corpul nostru are capacitati incomensurabile de a se adapta, dar daca orarul haotic se intinde pe perioade nedefinite, este posibil sa apara consecinte negative serioase.

Studiile au dovedit: trebuie sa mancati la ore fixe

Existenta unor ritmuri interne care stabilizeaza si simplifica procesele metabolice este dependenta si de aportul ritmic de nutrienti. Ca ati ales sa mancati trei mese pe zi sau sa adaugati si doua gustari, sa mancati putin si des ori sa mancati mai rar si consistent, ideea ar fi ca nu trebuie sa va lasati corpul sa astepte. Pe undeva, putem compara acest fenomen cu ceea ce se intampla cand oamenii asteapta sa se intalneasca. Daca sunt cateva minute de intarziere, nu e bai, dar daca intarzierea se prelungeste, ne enervam din ce in ce mai tare.

Dincolo de astfel de comparatii, care sa ne faciliteze intelegerea fenomenelor, studiile confirma necesitatea respectarii unor mese luate la ore cat de cat fixe. Asa cum respectarea orelor de somn este o conditie pentru un trai sanatos, tot asa si respectarea orelor de masa este utila pentru starea noastra de bine.

Beneficii pentru sanatate

Mai departe pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro