De ce a îngropat DIICOT dosarul 10 august? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce a îngropat DIICOT dosarul 10 august?

La aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au decis ca Dosarul 10 August să fie clasat. Prin hotărârea DIICOT din data de 26.06.2020, de a clasa parțial dosarul, șefii Jandarmeriei care au comandat atunci acțiunea trupelor și  violențele împotriva protestarilor, la ordinul PSD, care era la Putere, au fost scoși de sub urmărire penală. Astfel,  nici un șef al jandarmilor și nici un politician nu se face vinovat și nu răspunde pentru intervenția brutală a forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici.

Într-o țară liberă, în care acum unii protestează pentru că nu înțeleg ce înseamnă pandemie și care sunt consecințele nerespectării stării de urgență, pentru persoanele pașnice, care au fost agresate, bătute, gazate, sau udate cu tunurile de apă în 10 august 2018, Justiția înclină încă o dată balanța în defavoarea lor. Justiția, pentru care mulți dintre noi am ieșit în stradă, atentează acum la adresa democrației cu cele mai josnice decizii. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  susțin că vinovații nu există, fiind anchetați doar câțiva jandarmi.

Dacă citim comunicatul DIICOT, pe 10 august 2018, în Piața Victoriei nu au existat violențe, nu au fost loviți copii și bătrâni, nu au fost jandarmi echipați de război, cu căști, cu armuri și cu bâte. Privite de la distanță, evenimentele de atunci par în fața procurorilor DIICOT un fel de hârjoneală între două găști, motiv pentru care șefii Jandarmeriei și cei care au coordonat represiunea, ar putea rămâne nepedepsiți.

Unii dintre noi însă, am fost acolo... Jandarmii ne-au gazat copiii cu spray-uri cu gaze lacrimogene, au lovit în stânga și în dreapta, fără milă, au pus tunurile cu apă pe oamenii care scandau pașnic.

În acea seară, de 10 august, zeci de mii de oameni, majoritatea veniți din diaspora, protestau în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, iar oamenii erau nemulțumiți de Partidul Social Democrat, în fruntea căruia, la momentul respectiv, era Liviu Dragnea.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, dar vechile metehne ale Justiției de a „îngropa“ dosare au rămas, se folosesc aceleași metode. Mă refer aici la dosare celebre, care au fost în plină democrație, după 1989: Dosarul Revoluției, Dosarul Mineriadelor, Dosarul Colectiv sau alte dosare, în care  dreptatea Justiției din România are mereu capul spart.

În plină pandemie, nu cred că diaspora va repeta acel 10 august, dar, cu siguranță, nu va sta cu brațele încrucișate la o decizie aberantă a DIICOT, de clasare a dosarului 10 august.

Grupurile civice din țară și din diaspora au făcut front comun și  protestează împotriva ordonanței din data de 26.06.2020, avertizând DIICOT că vor face toate demersurile legale pentru a contesta această decizie de clasare, pe care o consideră netemeinică.

Peste 700 de reclamanți,  care au fost agresați în Piața Victoriei la 10 august consideră că este nevoie de explicații amănunțite cu privire la motivele tergiversării și cele ale clasării dosarului,

Și nu doar cei care au depus mărturie solicită explicații, ci noi toți, milioane de români care au fost acolo în acele zile fierbinți de august, cei care am inspirat gazele lacrimogene, cei loviți cu bestialitate de jandarmi sau cei prăbușiți pe caldarâm de tunurile de apă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro