De ce îi înţeleg pe ungurii din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ce îi înţeleg pe ungurii din România

Că maghiarii nu au de ce să se bucure şi n-au ce să sărbătorească în această zi, ei având o zi festivă de ziua Ungariei. Şi aproape toţi sărim în sus, indignaţi de cum pot spune maghiarii aşa ceva, pentru că, înainte de toate, sunt cetăţeni români şi ar trebui să serbeze ziua naţională precum toţi românii.

Trecând, însă, peste faptul că, istoriceşte vorbind, Transilvania a aparţinut mult mai multă vreme Ungariei sau Imperiului austro-ungar decât României, un maghiar din ţara noastră se poate simţi mai mult legat de ţara vecină decât de cea în care trăieşte. Este un drept al fiecăruia, până la urmă. Iubirea de ţară - indiferent despre ce ţară vorbim - nu poate fi impusă. Iar dreptul la opinie este una din libertăţile fundamentale. Poate că mulţi români ar fi vrut ca ţara lor de origine să fie Austria sau Germania. Ba cred că mulţi s-ar lăsa oricând cuceriţi de o astfel de ţară "cotropitoare". Cu alte cuvinte, îi înţeleg pe maghiari când spun că nu au de ce să se bucure de 1 Decembrie, ziua Marii Uniri. Pentru ei, a fost ziua "Marii Ruperi" de ţara lor. Dacă un român din Cernăuţi ar spune că nu are motive de bucurie de Ziua Ucrainei, l-am aplauda. Sau dacă un român cu cetăţenie italiană, de exemplu, ar susţine că se bucură mai mult de Ziua Naţională a României decât de cea a Italiei, l-am aprecia. Cam aşa stau lucrurile şi cu maghiarii. Până la urmă, actul istoric petrecut la 1 decembrie 1918 este de dată prea recentă ca să avem pretenţia ca toţi etnicii maghiari să ţopăie că Transilvania s-a unit cu România. Mergeţi prin nordul Italiei, spre graniţa cu Austria, în Tirolul de Sud, şi abia dacă o să găsiţi ceva specific italian în zonă. Întreg teritoriul, care a aparţinut Austriei până la finele primului război mondial, dar a fost ocupat de Italia, are un specific exclusiv austriac (abia dacă se vorbeşte italiana în zonă), chiar dacă, teoretic, zona aparţine statului italian. Sunt convins că, pentru austriecii din zona în cauză, ziua în care italienii sărbătoresc că au cucerit acel teritoriu este una tristă pentru ei.

Iar acum, sincer vorbind, au maghiarii motive serioase de bucurie, chiar neglijând aspectul istoric? Trăiesc într-o ţară care nu are autostrăzile Ungariei, cu o capitală urâtă rău, comparativ cu Budapesta sau oricare altă capitală din zonă, în care salariile şi pensiile sunt cele mai mici din UE şi în care gradul de civilizaţie a rămas apropiat de Epoca de Piatră. Da, ştiu, vor zice unii, dacă nu le place, să plece în Ungaria sau unde vor ei! Staţi liniştiţi, mulţi maghiari au făcut-o, ca şi vreo cel puţin 3 milioane de români. Şi cu toţii, din aceeaşi cauză: de bucurie şi fericire că trăiau în România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro