Bugetul - cea mai presantă promisiune întârziată - va aduce în prima lună a noului an cheltuieli calculate cu mare zgârcenie. Unii miniştri s-au plâns deja că vor avea pe mână prea puţini bani. Acelaşi proiect al legii bugetului anunţă, cu optimism, o creştere de PIB, dar şi îngheţarea salariilor pentru bugetarii care vor supravieţui valului de concedieri. Pentru pensii, speranţele sunt ceva mai mari: vor fi indexate cu inflaţia. Creşterea economică de un procent, un procent şi jumătate fusese anunţată şi la sfârşitul lui 2008, când efectele recesiunii se resimţeau din plin în ţările occidentale, iar până la urmă estimarea s-a dovedit total greşită: nici vorbă de creştere, ci de o scădere consistentă. Cum va fi în 2010 - rămâne de văzut. Singurul lucru cert este că legea bugetului se naşte la fel de greu, fapt care ne-a costat deja două tranşe de împrumut de la FMI. Un fleac, ne-au jefuit - e vorba de acei lideri de partide şi sfetnicii lor care au preferat să lase România fără guvern atâta vreme.
Bugetul n-ar fi singura restanţă. Codurile de procedură, promise pentru astă-toamnă, au rămas şi ele de căruţă, în vreme ce Codurile civil şi penal - singurele trecute - sunt deja ameninţate cu modificări. Şi Legea asigurărilor obligatorii de locuinţe se află la treia amânare, la fel ca şi contorizarea individuală pentru impunerea repartitoarelor în încălzirea centralizată. La capitolul promisiuni intră şi Legea educaţiei, declarată deunăzi neconstituţională din cauza manierei prea grăbite de adoptare - prin asumarea răspunderii. La acestea s-a adăugat după alegerile prezidenţiale însăşi legea fundamentală, care trebuie modificată conform rezultatului referendumului menit să restructureze Parlamentul. Dar pentru toate mai e nevoie de ceva: de voinţă şi de responsabilitate. Senatul, tocmai Camera parlamentară sortită dispariţiei, se poate lăuda cu un bilanţ dezastruos al sesiunii de toamnă: doar 8 acte legislative din 256 de proiecte. Restul rămân promisiuni. Ne-am obişnuit deja.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.