Danielescu. Sfârşitul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Danielescu. Sfârşitul

Criză fără precedent în învăţământul brăilean. Ieri, inspectorul şcolar general, Iulian Danielescu, şi-a dat demisia de onoare. Danielescu este cel de-al treilea inspector şcolar brăilean care, în mai puţin de o săptămână, a ales să demisioneze. Totul în urma megascandalului izbucnit săptămâna trecută, după descinderile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Astfel, Inspectoratul Şcolar rămâne fără inspector general, inspector general adjunct, dar şi inspectorii celor mai importante două materii din programa de învăţământ, limba română şi matematică. Primele trei "capete" pică după demisiile de onoare ale titularilor (Iulian Danielescu - general, Marius Damian - adjunct şi Adrian Simion - limba română), iar cel de al patrulea pentru că titulara postului, prof. Manuela Diaconescu, a fost suspendată, fiind arestată la domiciliu.
Iulian Danielescu a mers ieri la Bucureşti, pentru a-şi depune personal demisia. Teoretic, ministerul aşteaptă propuneri din partea autorităţilor locale pentru a numi doi interimari la conducerea IŞJ Brăila, care, ulterior, să facă numiri pentru română şi matematică. Practic, lucrurile sunt ceva mai complicate. "Eu nu am de unde să ştiu cine este mai potrivit, nu ne putem arunca aşa să numim repede pe cineva, mai ales în această situaţie, în care înţeleg că vorbim de patru persoane. Trebuie să discutăm cu cei din minister, inclusiv cu cei care şi-au dat demisia, cu domnul Danielescu, să vedem cum procedăm. Avem o responsabilitate dincolo de orgolii şi toate celelalte. Nu cred că vom reuşi ceva înainte de două sau trei zile", a declarat primarul Aurel Simionescu.
Cu alte cuvinte, cel puţin câteva zile de acum înainte, Inspectoratul Şcolar Brăila va funcţiona în regim de avarie.

12 profesori de la "Iorga" audiaţi de DNA

Tot ieri, la sediul DNA Galaţi au ajuns 12 cadre didactice de la Liceul "Nicolae Iorga". O primă serie a fost audiată de la ora 8.00, iar o a doua serie de la ora 14.00. Se pare că cei 12 au fost invitaţi ca martori în cazul elevei care ar fi trebuit exmatriculată. Acum câteva zile, DNA a ridicat de la liceu procesul-verbal al Consiliului Profesoral în care s-a discutat examatricularea elevei, contestaţia părintelui, documentul cu rezultatul anchetei IŞJ şi procesul verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie.
Concret, povestea este următoarea: la finalul anului şcolar, diriginta elevei a propus în Consiliul Profesoral în care se discutau şi notele la purtare pentru toţi elevii, ca eleva să fie exmatriculată. Profesorii au decis atunci să-i acorde clemenţă elevei şi să-i dea nota 2 la purtare, adică să-i scadă, conform legii, câte un punct pentru fiecare 10 absenţe, situaţie în care eleva ar fi rămas repetentă. Familia nu a fost de acord cu decizia şi a contestat-o la Inspectoratul Şcolar. Ca urmare, IŞJ a declanşat o anchetă, în urma căreia a rezultat că în formalităţile privitoare la sancţionarea elevei se strecuraseră mai multe erori şi a recomandat şcolii remedierea erorilor şi reanalizarea cazului. De fapt, echipa de control a IŞJ ar fi descoperit că diriginta nu a admis anumite scutiri aduse de elevă, pentru că ar fi avut dubii asupra veridicităţii lor. În plus, pe parcursul anului, diriginta nu ar fi parcurs toţi paşii administrativi necesari pentru a ajunge la exmatriculare: mustrare în faţa clasei, mustrare scrisă, eliminare 3 - 5 zile, mutare disciplinară la altă clasă, preaviz de exmatriculare. Diriginta doar ar fi atenţionat eleva, ar fi păsuit-o, iar aceasta ar fi lipsit în continuare şi ar fi acumulat tot mai multe absenţe. Aşa că, la finalul anului şcolar, diriginta s-ar fi trezit că erau foarte multe absenţe şi eleva trebuia exmatriculată. Teoretic, urmând recomandarea Inspectoratului, conducerea liceului a rediscutat în Consiliul de Administraţie cazul şi nota elevei la purtare a fost ridicată la patru. Cu alte cuvinte, eleva nu mai rămânea repetentă. Practic, însă, în acestă situaţie, se suspectează că o persoană influentă din şcoală ar fi primit mită pentru ca decizia CA să fie în favoarea elevei.

Cei 9 elevi corigenţi la limba engleză, în atenţia DNA

Pe surse, redactorii "Obiectiv" au aflat că în cel de-al doilea caz anchetat de procurorii DNA la Liceul "Iorga", s-ar verifica modul în care au fost evaluaţi la limba engleză nouă elevi din clasa a IX-a A, care au fost lăsaţi corigenţi de profesoara Daniela Pâslaru, în anul şcolar trecut. Părinţii au fost revoltaţi de situaţie şi au făcut la final de an cerere să fie reevaluaţi de o comisie din şcoală. După reevaluare, care nu a schimbat cu nimic situaţia şcolară a celor nouă elevi, un copil ar fi povestit părintelui său că l-ar fi auzit pe unul dintre profesorii evaluatori vorbind cu profesoara Pâslaru la telefon în timpul lucrării scrise. Acesteia i s-ar fi dat asigurări că nu va trece nimeni. Părinţii s-au revoltat, au făcut sesizare la IŞJ, care a format o nouă comisie de reevaluare a elevilor. De această dată au trecut şapte elevi şi au rămas corigenţi doi, care au promovat apoi în toamnă. DNA a solicitat în aceast caz catalogul elevilor şi registrul medical în care se înregistrează scutirile elevilor. De menţionat faptul că profesoara Pâslaru a fost audiată de procurorii DNA în urmă cu aproape o săptămână.
Între cadrele didactice audiate ieri la DNA s-a aflat şi unul dintre profesorii reevaluatori de limba engleză.

DNA a declanşat furtuna în IŞJ

Reamintim că în urmă cu o săptămână, DNA a declanşat o adevărată furtună în învăţământul brăilean. Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la "Istrati", de unde au ridicat teze de matematică şi fizică de la bacalaureatul de toamnă, la "Iorga", de unde au ridicat documente şcolare, şi la Inspectoratul Şcolar, de unde s-au ridicat alte documente. După descinderi, odată cu procurorii au plecat la sediul DNA Galaţi şi inspectorul general Iulian Danielescu şi inspectorul de limba română, Adrian Simion, pentru a da declaraţii. În aceeaşi zi, au fost reţinuţi doi profesori de matematică, Valentin Damian şi Daniela Haret, suspectaţi că au luat mită 2.500 de lei de la un candidat de la bacalaureatul de toamnă, Iulian Văsii, precum şi inspectorul de matematică, prof. Manuela Diaconescu, pentru complicitate la presupusa mită. Pe 9 octombrie Tribunalul Galaţi a decis ca profesorii să fie cercetaţi sub control judiciar, iar inspectoarea să fie în arest la domiciliu.
Ca urmare a scandalului izbucnit, pe 10 octombrie, au anunţat că-şi dau demisia de onoare inspectorul de limba română Adrian Simion şi inspectorul şcolar general adjunct Marius Damian, fratele profesorului Valentin Damian, suspectat de mită. Pe 9 octombrie a fost invitată la DNA Galaţi şi profesoara Daniela Pâslaru.
Mai trebuie spus şi că astăzi este aşteptată şi decizia Curţii de Apel Galaţi în privinţa schimbării măsurii de cercetare sub control judiciar şi arest la domiciliu cu arestare preventivă, pentru cele trei cadre didactice, Daniela Haret, Valentin Damian şi Manuela Diaconescu, solicitare făcută de procurorii DNA.
Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro