Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Daca nu mergi la vot, atunci listaci naibii din gura

Ca de obicei, saptaminalul "Scormonitoru" isi face publica pozitia atunci cind se afla in fata unui eveniment important. Deci trebuie sa iesim la vot duminica asta si sa votam "Da" la referendum. Fratilor, acum nu mai este vorba despre Basescu si hachitele lui. Nu asa trebuie judecate lucrurile. Trebuie sa ne folosim de acest referendum pentru a da un sut in kur tuturor listacilor, adica parlamentarilor care de ani de zile se ascund in spatele listelor. Ne tot plingem ca avem parlamentari care isi voteaza salarii nesimtite, care incaseaza chirii de sute de milioane, desi locuiesc in case proprietate personala. Ii aratam cu degetul pe parlamentari pentru ca au schimbat legile in favoarea lor astfel incit sa nu mai poata fi trasi la raspundere cind completeaza in fals declaratiile de avere, ca se plimba de pomana prin strainataturi, ca isi baga in buzunare sumele forfetare, ca fac presiuni in justitie, ca ameninta judecatorii, ca ne sfideaza pe toata durata mandatului etc. Daca doar vom sta si ii vom arata cu degetul nu se va rezolva nimic. Ii doare pe parlamentari la basca de faptul ca poporul ii arata cu degetul. Fraierii injura, smecherii fac bani! Daca si duminica asta vom fi comozi, puturosi si indiferenti, atunci inseamna ca sintem niste panarame. Caci in loc sa decidem noi soarta viitorilor demnitari ai Romaniei, ii vom lasa pe actualii parlamentari sa-si decida singuri soarta. Oameni buni, faceti cum va taie capul la alegerile europarlamentare, votati cu cine vreti (oricum sint toti o apa si-un pamint) sau macar anulati-va votul sa nu va treziti ca a votat altcineva in locul vostru, dar nu dati cu flit referendumului. Nu, nu-i vorba ca s-au cheltuit 25 sau 30 de milioane de euro pentru referendum. Este vorba sa facem noi legea pentru parlamentari, nu sa faca ei lege pentru ei insisi, sa-si bata in continuare joc de romani.

Si-nc-un argument, poate cel mai bun dintre toate

O sa ma intrebati de ce sustin referendumul lui Basescu si, implicit, varianta de uninominal propusa de el, atita timp cit Guvernul a facut o lege in acest sens, ba si-a si asumat raspunderea pentru ea. Deci nu ma intereseaza variantele propuse de domnu' Tariceanu II. Si asta pentru ca este o varianta mixta, din ciclul "Toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim". De fapt, ce vrea Tariceanu II? Pai, vrea ca viitorii parlamentari sa fie alesi atit uninominal, cit si pe liste. Jumi-juma, care va sa zica. Prin urmare, si in viitoarea legislatura vom avea parte de Buruieni, de draci, de laci, de candidati ascunsi pe liste. Pai, asa ne-a fost vorba, coane Caline? Uite, spre deosebire de matale, Basescu vrea sa taie raul de la radacina. Uninominal in doua tururi, frate. Astia de la Pro Democratia, despre care inclin sa cred ca sint de fapt Pro Tariceanu II, baga fitile si zic ca un astfel de sistem mai este intilnit doar in Belarus si in Franta, dar ca si aici este pe cale de disparitie? Da, si? Pai, cica daca referendumul lui Basescu trece exista pericolul ca nu toate categoriile de cetateni sa poata avea reprezentanti in Parlament. Da, de parca acum cetatenii sint reprezentanti asa cum se cuvine. Vi se pare ca Dan Sabau va reprezinta? Dar Daniela Buruiana? Este ca simtiti si in somn cum ei se zbat ca voua sa va fie mai bine? In acest moment, ei se reprezinta pe ei insisi, n-au nici o treaba cu sulimea, cu astia care isi tiriie zilele de pe o zi pe alta.
Nu zic ca varianta propusa de Basescu este providentiala. Evident ca are si hibe, ca e perfectibila. Dar ea ne va ajuta pe noi, alegatorii, sa cernem griul de neghina. Imaginati-va, daca va disparea definitiv posibilitatea de a fi alesi pe lista, toti candidatii la demnitatea de senator sau deputat va trebui sa coboare printre oameni, sa-i convinga sa-i voteze. Candidatii vor fi distribuiti in circumscriptii electorale. Am sa votez "Da" la referendum, pentru ca doar asa voi putea spera la ziua cind o sa-l vad pe Horia Vasioiu mergind la o intilnire electorala cu brailenii din Vidin, de exemplu. Sa stea Vasioiu la taclale cu oamenii, sa le explice el ce a facut pentru ei in cei 8 ani cit a fost deputat, sa faca promisiuni, sa fie numai lapte si miere. Astept sa vad cum va reactiona in momentul in care din multime se vor auzi huiduieli, cum va contracara el cu argumente aceste reactii reprobabile. Dar tare as vrea sa-l mai vad o data si pe Aurel Simionescu prin Radu Negru, ca atunci cind se voia primar. Dan Sabau cred ca ar avea si el ce le spune oamenilor din Viziru. Va avea, in sfirsit, ocazia sa le explice cum se face ca a schimbat vreo 3 partide si tot nu si-a gasit inca locul. Daca aceasta varianta de uninominal nu va trece la refrendum, alde Vasioiu, Simionescu, Sabau si altii ca ei vor sta linistiti in birourile lor parlamentare si vor astepta ca, de la "centru", Basescu, Stolojan si Bunicuta sa ridice atit de mult procentul partidului, astfel incit valul de simpatie sa se distribuie si in teritoriu, la Braila, sa prinda si ei un loc pe lista. Jos, listele!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii