Cum toacă diletantismul banul public | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum toacă diletantismul banul public

Peticit ani de zile în subteranele Bibliotecii Judeţene, "Dicţionarul scriitorilor brăileni" se recomandă drept o lucrare monumentală, însă, în esenţă, din punctul meu de vedere, nu reprezintă nimic altceva decât o defulare de proporţii a unui crunt diletantism organizatoric, adică un alt "proiect" de mântuială în care s-au pompat bani publici pe degeaba. "Miza" Dicţionarului este lipsită de orice noimă. Reprezintă pur şi simplu o aberaţie întocmirea unui dicţionar al scriitorilor orientat doar pe segmentul biografic, fără a familiariza cititorul cu identitatea culturală a scriitorului, cu particularitatea lui, cu tematica lui sau cu locul pe care îl ocupă într-o bursă a valorilor. Efectul pe care îl produce alcătuirea strict biografică a unei lucrări de această factură? Masificarea individualităţilor, aruncarea lor într-un ambuteiaj informaţional care exclude tocmai raţiunea elementară a unui dicţionar al scriitorilor: aceea de a fi un reper pentru o eventuală stabilire a treptelor valorice.

În introducerea Dicţionarului aflăm scopul alcătuirii lui, şi anume acela de-a folosi pe post de "instrument imediat de obiect". Adică: bază de date. Din nou avem de-a face cu o aberaţie. Nu era nevoie de un dicţionar pentru o cuantificare a scriitorilor care au populat harta culturală a Brăilei, ci de cel mult un catalog bio-bibliografic. Costurile ar fi fost mai mici, iar demersul nu ar fi căzut în penibil. O altă aberaţie a "Dicţionarului scriitorilor brăileni" o reprezintă discrepanţa dintre conţinut şi semnificaţia titlului. În mod normal (deci, atestat de o întreagă istoriografie a termenului), când vorbim de scriitori, vorbim, în primul rând, de creatori de literatură, chiar dacă polivalenţa acestora acoperă şi zone precum eseistica, publicistica sau critica literară. Criticul literar simplu, fără a avea la bază şi experienţa literaturii, e doar un critic literar, adică îşi are locul într-un dicţionar separat, al criticilor literari. La fel şi eseiştii ori publiciştii. De exemplu, Eugen Lovinescu poate figura într-un dicţionar al scriitorilor români cu "Nuvele florentine" sau romanul "Aripa morţii", în timp ce Nicolae Manolescu, neavând niciun produs literar, nu îşi are locul într-un dicţionar al scriitorilor. Or, în "Dicţionarul scriitorilor brăileni" descoperim o veritabilă junglă de folclorişti, etnologi, lingvişti, muzeografi, epigramişti etc. Bun. Dacă termenul de "scriitor" a fost abordat de colectivul de autori cu atâta "dărnicie", în sensul că oricine pune un cuvânt pe foaie este, automat, scriitor, atunci de ce s-a produs gafa monumentală de a lăsa pe dinafară trei dintre cele mai interesante personalităţi brăilene care au marcat lumea ideilor româneşti - Nae Ionescu, Anton Dumitriu şi Petre Andrei? De fapt, această caricatură de dicţionar ne indică cu exactitate amatorismul patologic, paupertatea managerială, nebunia şi bulversarea valorică care taie şi spânzură în Biblioteca Judeţeană şi, per total, în "mediul cultural" brăilean, unde dacă vrei să fii bibliotecar sau scriitor nu trebuie decât să ridici două degete şi apoi să începi să pupi dosuri de "şăfi". Profesionalismul, valoarea? Doar nişte "chestii" revoltătoare, emanaţiile unor naivi care nu vor să înţeleagă că, de pildă, literatura nu are niciun rost dacă la capătul ei - nu-i aşa, dragilor? - nu se află pensia U.S.R. sau scaunul de director al Casei de Cultură...

În fine, ce poate rezulta când directorul Bibliotecii Judeţene este un inginer, când preşedintele CJ, adică "ăla cu banii", este un patron de macarale şi când un inginer şi un patron de macarale se bagă într-un domeniu complex precum literatura? Simplu! Rezultă "Dicţionarul scriitorilor brăileni". Mai exact (pe româneşte): o porcărie!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro