Cum se poate nărui un proiect bun | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum se poate nărui un proiect bun

La o asemenea valoare, era de aşteptat ca acest proiect să se complice, să se lase cu contestaţii şi cu acuzaţii de tot felul. Dar cu atât mai mult, tocmai din această cauză, organizatorii licitaţiei de atribuire a contractului ar fi trebuit să fie mult mai riguroşi în întocmirea documentaţiei de participare la licitaţie şi, în special, mult mai riguroşi în desemnarea câştigătorului. Însă realitatea a demonstrat că, în privinţa acţiunilor Primăriei, lucrurile au stat exact pe dos. Din moment ce, de trei ori, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat dreptate contestatarilor, este clar că lucrurile n-au fost tocmai în regulă. Nu o dată, nu de două ori, ci de trei ori! Plus o sentinţă a instanţei. Şi, cu toate acestea, comisia de atribuire a contractului a ţinut-o pe a ei şi speră acum că judecătorii Curţii de Apel Galaţi îi vor da câştig de cauză, în ciuda deciziei CNSC. Sincer, mă îndoiesc de asta, mai ales ţinând cont de "marele" argument al municipalităţii: se pierde finanţarea europeană de 20 de milioane de euro. Adică, în numele acestui argument, se poate acorda contractul consorţiului care a depus cea mai scumpă ofertă. În acelaşi registru, Curtea de Apel Galaţi ar putea fi chiar vinovată că lucrarea întârzie din nou, că banii se vor pierde, iar Brăila va rămâne fără bulevard reabilitat cu bani nerambursabili.

Personal, nu cred că un asemenea argument poate sta în picioare, în contextul în care, dacă ar fi întocmit ireproşabil documentaţia şi ar fi derulat fără reproş procedura de atribuire, Primăria nu ar fi pierdut un an şi jumătate din cei trei în care ar fi trebuit să fie gata lucrarea. Chiar şi în cazul în care va avea câştig de cauză, municipalitatea nu poate avea nicio scuză că jumătate din perioada de derulare a proiectului s-a irosit deja.
Nu ştiu cum se face că aproape de fiecare dată, în cazul unor mari proiecte cu bani europeni - foarte bune, în teorie - fie se întârzie nepermis de mult (vezi staţia de epurare), fie se fac lucrări de mântuială (vezi canalizarea din Chercea), fie se alege pur şi simplu praful (vezi parcul Industrial Zona Liberă). Cum de se poate nărui un proiect bun? Aş putea răspunde cât se poate de simplu la această întrebare: e suficient să se deruleze la Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro