Cum se cumpăra o pensie de boală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum se cumpăra o pensie de boală

Şpaga pentru pensia de boală devenise un fenomen la Brăila, aşa cum au apreciat procurorii DNA, care le-au săltat pe doctoriţele de la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, aflat în subordinea Casei de Pensii Brăila. Faptul că şefa serviciului, dr. Ana Boală, şi subalternele sale, dr. Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, luau bani sau alte produse de la pacienţi pentru a-şi da avizul pentru pensia de invaliditate a fost pus de către anchetatori pe seama lipsei controalelor activităţilor profesionale zilnice, dar şi pe modul deficitar de organizare a serviciului, se precizează în rechizitoriul obţinut de reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei". În actele procurorilor sunt descrise faptele doctoriţelor, de luare de mită de la pacienţi, detaliat, pe zile şi ore. Tot din rechizitoriu aflăm că dr. Ana Boală primea "hârtii" şi teancuri de bancnote la intervale de 50-60 de minute, în timp ce dr. Rodica Ţone avea, se pare, o preferinţă pentru parfumuri şi cutii cu bomboane din ciocolată.
Tot medicul Ana Boală a fost prima care a intrat în atenţia procurorilor, încă din decembrie 2014. După ea, potopul. Anchetatorii au descoperit că faptele de corupţie de care era suspectată, au fost "molipsitoare" în cadrul serviciului din subordinea CJP Brăila. "DNA Galaţi s-a sesizat din oficiu cu privire la implicarea şefului Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Boală Ana, medic specialist în medicina muncii, în săvârşirea unor fapte de corupţie, în legătură cu modalitatea acordării gradelor de handicap unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile necesare obţinerii pensiilor de invaliditate (...)", se arată în rechizitoriu. Pe 2 martie 2015, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită faţă de şefa serviciului, moment în care s-a descoperit că şi colegele ei aveau aceleaşi "obiceiuri". "Referitor la inculpatele Boală Ana şi Ţone Rodica (...), acestea au dat dovadă de multă abilitate şi inventivitate în săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina acestora (...). Acest fapt se desprinde nu numai din modul în care acestea primeau sumele de bani de la pacienţi, respectiv le puneau sub coperta registrului de consultaţii sau alte documente de pe birou, după care, într-un moment de pauză, le introduceau în geantă - mod de operare specific inculpatei Boală Ana sau, după ce pleca pacientul, sub birou se rupea plicul, se număra suma de bani şi apoi, printr-o mişcare foarte rapidă, aceasta era introdusă în geantă - mod de operare specific inculpatei Ţone Rodica, ci şi din numărul foarte mare de pacienţi de la care s-au primit sume de bani, respectiv produse alimentare ori nealimentare", se menţionează în rechizitoriu.

Un pacient i-a dat dr. Ana Boală 100 lei «ca să-şi cumpere un buchet de flori»

În urma cercetărilor efectuate, procurorii au stabilit că doctoriţele primeau şpaga în diverse moduri: fie pacienţii puneau sumele de bani direct pe biroul medicului, fie le înmânau, se apropiau de cadrul medical şi introduceau banii în buzunare ori îi remiteau medicului diferite foloase. Ba chiar dr. Boală şi Andreicuţ percepeau mită cu anchetatorii la uşa cabinetelor în ziua percheziţiilor, bineînţeles fără ca ele să ştie adevărata identitate a acestora.
Medicul Ana Boală a fost monitorizată de DNA în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, fiindu-i stabilită activitatea profesională oră de oră, în intervalul de timp amintit. Din rechizitoriu reiese faptul că şefa serviciului de expertiză medicală lua şpagă din oră în oră în timpul programului de lucru. Rare au fost cazurile când doctoriţa a refuzat banii sau micile "atenţii" din partea pacienţilor. Spre exemplu, în data de 27 aprilie 2015, în jurul orei 10.09, în cabinetul dr. Boală a intrat un bărbat, pensionat pe caz de boală, care a prezentat actele medicale necesare în vederea emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă. La ora 10.10, pacientul, care se afla în picioare, s-a aplecat şi a pus suma de 100 lei pe birou, după care s-a aşezat pe scaunul din faţa biroului. În acest timp, medicul inculpat a continuat verificarea documentelor medicale prezentate. La finalul consultaţiei, dr. Boală i-a înmânat bărbatului un act medical, după care acesta a părăsit cabinetul. Două ore mai târziu, în încăpere a intrat o femeie, pensionată pe caz de boală din anul 2005. Aceasta i-a prezentat actele medicale doctoriţei, iar la scurt timp a scos din poşetă o sumă de bani, s-a ridicat de pe scaun şi a înmânat suma direct cadrului medical. "În timp ce inculpata Boală Ana verifica documentele medicale prezentate, cu mâna stângă a introdus suma de bani într-un sertar de sub biroul de lucru. După analizarea actelor medicale, inculpata Boală Ana i-a solicitat pacientei să aştepte pe holul instituţiei eliberarea noii decizii asupra capacităţii de muncă, precum şi programul de recuperare", au notat procurorii în rechizitoriu.
O scenă trasă la indigo s-a produs şi în ziua de 29 aprilie 2015, când la ora 8.45, în cabinetul medical au intrat doi soţi, ea fiind pensionată pe caz de boală din 2001. Pacienta i-a dat actele medicale dr. Boală, apoi a părăsit biroul, dar nu înainte de a pune "sub registrul de consultaţii de pe birou, suma de 100 lei «pentru ca medicul să-şi cumpere un buchet de flori»", se mai menţionează în actele DNA. După ce a verificat documentele medicale, dr. Boală i-a înapoiat o parte din ele pacientei, apoi a ridicat coperta registrului şi, cu mâna stângă, a împins suma de bani primită pentru a o ascunde.
Printre "atenţiile" primite de şefa serviciului de expertiză medicală în perioada în care a fost monitorizată se numără o sticlă de parfum pe care o pacientă i-a înmânat-o într-o pungă de cadou. Pacienta i-a spus doctoriţei că parfumul e de la o nepoată din străinătate, iar cadrul medical nu a ezitat să ia punga şi să o ascundă sub birou. În alte zile, dr. Boală a primit un pachet de cafea, o "sacoşă cu bunuri" iniţial refuzată de inculpată, apoi primită. Interesant este şi modul de luare de mită în cazul unora dintre pacienţi. Deşi doctoriţa refuza la început bancnotele, ulterior, la insistenţele oamenilor, aceasta lua sumele de bani şi le introducea în geantă ori în registrele de pe birou.

Ziua flagrantului pentru dr. Boală

Pe 16 iunie 2015, ziua în care mascaţii au dat iama în sediul Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, la ora 11.33, dr. Ana Boală a invitat în cabinetul ei medical o pacientă. "Imediat ce pacienta s-a aşezat pe scaun, a deschis poşeta de culoare neagră şi din interiorul acesteia a luat o bancnotă pe care a aşezat-o pe birou, iar inculpata Boală Ana, fiind în picioare şi în apropierea acesteia, a împins bancnota cu mâna dreaptă sub coperta registrului de consultaţii medicale, care era deschis", aşa cum se arată în rechizitoriu. Bancnota era una de 500 lei. Câteva minute mai târziu, în timp ce dr. Boală îi măsura tensiunea arterială pacientei, în cabinet au intrat procurorii DNA Galaţi "care au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, identificând sub coperta registrului de consultaţii bancnota de 500 lei. Din (...) se constată în mod indubitabil că medicul Boală Ana a observat punerea bancnotei de 500 lei, pe care a împins-o sub coperta registrului de consultaţii care era deschis, ceea ce presupune că a acceptat primirea sumei de bani", au continuat anchetatorii.

«Atenţiile» pentru dr. Ţone: parfumuri, creme, ciocolată, o gâscă, ouă, brânză

În perioada 28 aprilie - 16 iunie 2015, procurorii DNA Galaţi au monitorizat-o şi pe dr. Rodica Ţone, în timp ce aceasta îşi consulta pacienţii. Dacă la dr. Boală oamenii mergeau mai mult cu bani decât cu produse, din rechizitoriul întocmit în dosarul "Şpagă pentru pensia de boală" putem observa că dr. Ţone primea de la bancnote de 10 lei până la valută şi produse alimentare şi nealimentare. Iată câteva exemple concludente în acest sens: în ziua de 4 mai, la cabinetul doctoriţei se prezintă o persoană de aproximativ 50 de ani. După o discuţie între cele două, pacienta a scos din poşetă un pachet dreptunghiular, pe care l-a aşezat pe biroul medicului. "După o convorbire de aproximativ 15 minute, pacienta părăseşte cabinetul, iar medicul ridică pachetul şi îl introduce sub birou, disimulând această mişcare cu ajutorul unui document aşezat deasupra acestuia. După un interval de aproximativ 5 minute, medicul face mai multe mişcări cu mâinile sub birou, părând că despachetează pachetul primit, după care, cu mişcări precipitate, introduce obiectul în poşetă. (...) În jurul orei 14.15, Ţone Rodica extrage din poşetă o cutie paralelipipedică şi desface ambalajul acesteia, în interior se pare că se află un parfum, pe care medicul îl testează cu această ocazie", este menţionat în actele anchetatorilor.
În altă zi, mai exact pe 15 mai 2015, un pacient s-a prezentat la dr. Ţone pentru revizuirea deciziei medicale. În acest scop, a dat medicului "o cutie cu o cremă, într-o pungă inscripţionată (...), produs pe care îl cumpărase de la un distribuitor de produse cosmetice cu suma de 30 lei", potrivit rechizitoriului.
Mita se primea şi la domiciliu, nu doar la cabinetul medical, aşa cum au demonstrat procurorii DNA. Pe 19 mai 2015, în cabinet a intrat un bărbat de aproximativ 50 de ani. După ce a purtat o discuţie cu dr. Ţone despre starea sa de sănătate, medicul a examinat mai multe documente, comunicându-i că nu îi încheie dosarul până nu îi aduce un alt document. "În această situaţie, pacientul s-a apropiat de birou şi a discutat în şoaptă cu medicul, stabilind să îi ducă produse alimentare la domiciliu. Inculpata Ţone Rodica i-a mulţumit şi i-a făcut semn că vor mai vorbi la telefon, după care i-a spus să aştepte decizia. Pacientul s-a dus la domiciliul acesteia şi i-a dat mai multe produse alimentare (o gâscă, 20 bucăţi ouă şi 2 kg de brânză)", au notat anchetatorii. Câteva zile mai târziu, un alt pacient i-a adus la cabinet două bucăţi de caşcaval.
În ceea ce o priveşte de dr. Cristinel Andreicuţ, aceasta a fost depistată de procurori după ce a luat şpagă de la pacienţi chiar în ziua percheziţiilor.

DNA: «Refuzurile verbale erau formale»

Aşa cum am precizat mai sus, cadrele medicale refuzau iniţial, în cazul unora dintre pacienţi, mita, ca apoi, la interval de câteva minute, să o accepte fără a mai comenta. Acest lucru a fost sesizat de către procurorii DNA Galaţi, care au şi menţionat acest aspect în rechizitoriu. "Eventualele refuzuri verbale erau formale, pentru că se observă cum inculpatele Boală Ana şi Ţone Rodica acoperă sumele de bani primite cu diferite documente aflate pe birourile de lucru", potrivit actelor anchetatorilor.
Reamintim că pe 16 iunie 2015, procurorii DNA şi mascaţii au descins la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila. În urma percheziţiilor, anchetatorii le-au condus la audieri pe toate cele patru cadre medicale care activau în cadrul serviciului, în speţă dr. Ana Boală, Rodica Ţone, Cristinel Andreicuţ şi Victoria Anghelescu. Dr. Anghelescu a scăpat, totuşi, de acuzaţiile de luare de mită, devenind martor în dosarul „Şpagă pentru pensia de boală". La începutul acestei luni, cele trei cadre medicale au fost trimise în judecată, sub control judiciar, dosarul ajungând pe masa judecătorilor de la Tribunalul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro