Cum sa-ti iei casa noua in Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum sa-ti iei casa noua in Braila

Este lucru stiut ca devine din ce in ce mai greu, ca tinar, si nu numai, sa iti cumperi o locuinta in Romania. Lucrurile devin si mai tragice cind locuiesti in Braila, unde nivelul economic si, implicit, cel al veniturilor este simtitor mai scazut decit in alte orase din tara. Si cum prea putini sint cei care isi permit sa isi cumpere o locuinta cu banii jos, singura optiune ramine creditul bancar, de cele mai multe ori ipotecar. Dar si aici sperantele se sting dramatic, avind in vedere faptul ca s-au inasprit conditiile in care bancile acorda imprumuturi pentru achizitionarea sau construirea unei locuinte. Cu toate acestea, pentru ca nu au incotro, brailenii fac eforturi supraomenesti si reusesc sa obtina banii necesari achizitionarii unei locuinte. Insa, din acest moment, la Braila, optiunile sint destul de reduse. Daca in alte orase oferta de imobile noi este considerabil mai mare, cu blocuri recent construite, cu apartamente spatioase si moderne sau cartiere intregi de case, la Braila acest lucru nu se intimpla. Asadar, cei care isi doresc o locuinta trebuie sa se multumeasca cu oferta agentiilor imobiliare care tranzactioneaza vechile apartamente din Braila, multe din ele adevarate cutii de chibrituri din beton, supraevaluate. De exemplu, pretul apartamentelor cu o camera oscileaza intre 100.000 si 190.000 de lei, in functie de zona si dotari, pretul unuia cu doua camere intre 115.000 si 220.000 de lei, iar pretul unuia cu 3 camere poate sari lejer si de 300.000 de lei.
De vinzare se gasesc si foarte multe case, insa prea putine dintre acestea sint recent construite. Majoritatea caselor sint construite din chirpici sau paianta, nu pot fi asigurate si nici o banca nu ipotecheaza astfel de imobile, asadar nu poti obtine un imprumut pentru a le cumpara. Despre preturi nu mai discutam, deoarece acestea variaza, in functie de zona, dotari si materialele din care sint construite, intre 250.000 de lei si sute de mii de euro.

Vechi case boieresti transformate in imobile cu mai multe apartamente

Exista insa si o alta varianta, propusa brailenilor de omul de afaceri Gheorghe Puscasu. Acesta a cumparat un vechi camin de nefamilisti care a apartinut uzinei "Progresul", l-a reabilitat, amenajat si recompartimentat si a obtinut 67 de apartamente confortabile - 38 cu o camera, 25 cu doua si 4 cu trei camere. Asa cum ne-a declarat Puscasu, pretul de vinzare al acestora a fost cuprins intre 420 si 460 de euro mp, cu toate dotarile incluse. Acesta ne-a mai explicat ca s-a gindit sa aplice aceeasi metoda si pentru niste imobile din centrul istoric, pe care le-a cumparat, le-a reabilitat si recompartimentat, obtinind in schimb apartamente de lux, cu pretul de vinzare intre 700 si 900 de euro/mp: "Caminul de familisti am vrut initial sa il vind la Primarie, ca stiam ca sint multi nevoiasi si puteau sa il foloseasca pentru locuinte sociale, insa nu s-a dorit. Asa ca l-am scos la vinzare. Pe str. Rosetti, la nr. 2, am cumparat un imobil, i-am schimbat destinatia, am reamenajat, recompartimentat si am obtinut 10 apartamente de lux. Sase cu trei camere, unul cu doua camere si trei cu o camera. Tot acolo vreau sa fac un bloc cu 16 apartamente de lux, deosebite. Mai am un imobil pe str. Hepites nr. 2, in faza de proiectare, pe care il vom recompartimenta si suprainalta si vom avea si acolo in jur de 20 de apartamente. Lucrarile vor incepe in acest an, in functie de bunavointa edililor, iar asta ar insemna ca la anul, pe timpul asta, vor mai fi doua imobile cu apartamente noi in oras". Intrebat daca e multumit de cum merge piata imobiliara in Braila, Puscasu a replicat prompt: "Desi sint singurul investitor local care face acest lucru, piata nu merge grozav. Am preferat sa nu cer prea mult pe ele, ca altfel nu le mai vindeam. Asta e puterea de cumparare in Braila. In Galati le-as fi vindut la pret dublu. Oricum, cei mai multi au cumparat prin credit ipotecar, prea putini au avut si banii jos".

ANL-urile - cele mai cautate locuinte din Braila

Daca totusi nu aveti bani de o casa, banca nu va acorda nici un fel de imprumut deoarece veniturile sint mici, apartamente pe OG 19 nu ati mai prins, dar doriti neaparat sa locuiti intr-un bloc nou, atunci locuintele ANL sint raspunsul. Coada la care va trebui sa stati este insa una extrem de lunga, avind in vedere ca cererile pentru astfel de apartamente sint din ce in ce mai multe, iar ritmul de construire, nu satisface, din nefericire, aceasta cerere. Pina acum, in Braila, in 10 ani de cind s-a lansat Agentia pentru Locuinte, s-au construit in jur de 50 de blocuri, in cartierele Lacu Dulce, Brailita si in zona Podului din zona Apollo. In perioada 2004 - 2006 Braila nu a primit absolut deloc finantare pentru astfel de locuinte, lucrurile mai miscindu-se in 2007 si 2008, insa directorul general al ANL, Gheorghe Popescu, aflat ieri intr-o vizita la Braila, a declarat ca de anul viitor, Braila va primi mai multi bani pentru construirea de ANL-uri: "In Lacu Dulce vom avea o dezvoltare foarte mare, peste 1.000 de apartamente, facute treptat. Pina atunci, mai avem de finalizat, la anul, inca 130 de apartamente in Brailita si apoi ne vom muta in Lacu Dulce. Oricum, Braila va beneficia in continuare de acest program, deoarece, asa cum mi-a explicat si domnul primar, se vede ca e nevoie de locuinte, iar cererea e in crestere. Deci, daca colaborarea va fi buna cu Primaria si vad ca asa va fi, Braila va fi in centrul atentiei in urmatorii ani. In ceea ce priveste zona Lacu Dulce, este generoasa ca spatiu, asa ca loc este destul", a precizat directorul general al ANL. Acesta a mai adaugat ca, in urmatorii ani, agentia doreste sa implementeze metode noi de constructie, dar si sa foloseasca energia geotermala, pentru a reduce costurile intretinerii si poluarea. Intrebat daca ANL are in vedere construirea de locuinte prin credit ipotecar la Braila, Popescu a raspuns ca, in functie de cererea pe acest segment, se va lua in calcul si aceasta posibilitate: "Putem face si asa ceva la Braila, dar va trebui sa vedem care e pulsul, deoarece acest program vizeaza exclusiv finantare privata, dar daca va fi cerere, sigur ca da, vom face". Precizam ca sursele de finantare pentru constructia de locuinte cu credit ipotecar se constituie din sursele proprii ale beneficiarilor si din credite ipotecare acordate acestora de institutii financiare autorizate. Pot beneficia de credite pentru construirea unei locuinte prin ANL persoanele fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania, indiferent de virsta. La final, Popescu a mai adaugat ca cei care au locuit cu chirie 5 ani intr-o locuinta ANL o pot cumpara, ba este posibil sa o cumpere si putin sub pretul pietei.
Asadar, cei care nu si-au pierdut inca sperata si nici rabdarea, isi pot depune in continuare dosarele la Primarie, poate vor apuca unul dintre cele peste o mie de apartamente ce se vor construi, daca e sa ii dam crezare directorului ANL.

Tu pui banii de casa, Primaria iti da terenul

Brailenii carora nu le place la bloc si care doresc sa isi construiasca o casa, insa nu au bani si de teren si de lucrari, pot apela la Legea 15/2003. In baza ei, Primaria le poate acorda un teren, gratuit, pe care ei si pot ridica o casa. La Braila cererea e destul de mare si pentru astfel de terenuri, problema este insa legata de sistematizare, care de multe ori nu exista. Amintim cazul celor care au primit teren pe str. Eroilor sau pe Aleea Mecanizatorilor si care, ani de zile, nu au avut nici apa, nici gaze, nici canalizare. Din fericire, problema acestora a fost rezolvata zilele acestea de noul primar. Referitor la acest lucru, Simionescu a explicat ca, in curind, vor mai fi alocate citeva sute de terenuri in baza Legii 15, deoarece s-au mai identificat niste locatii, care trebuie intii sistematizate. Bine de stiut e ca cei care isi construiesc o casa pot obtine un sprijin si de la Guvern. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor deruleaza un program social national de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala, prin care se acorda, de la bugetul de stat, prin bugetul MDLPL, subventii de 20% din valoarea locuintei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pot beneficia de aceste facilitati tineri care, la data depunerii cererii de subventionare, au virsta pina in 35 de ani, persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii din cauza unor calamitati sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovate, precum si persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile.

In curind, brailenii vor putea opta si pentru apartamente de lux

Cei pe care ideea de a locui intr-o locuinta sociala nu ii incinta sau care doresc sa locuiasca intr-o zona mai buna, vor avea in curind posibilitatea de a achizitiona un apartament modern, in noul cartier rezidential ce se va ridica in locul unitatii militare de la "Caporalul Musat". Asa cum ne-a explicat primarul Aurel Simionescu, in luna octombrie va fi facut public proiectul pentru acea zona, iar dupa ce va fi supus dezbaterii publice, se va da unda verde procedurilor de licitatie pentru inceperea lucrarilor: "Acolo vrem sa mergem pe zona rezidentiala, cu locuinte, gradinita, scoala, campus scolar si spatii comerciale. Apartamentele, ca dotare, vor fi de la nivel mediu in sus. Eu cred ca va iesi ceva frumos, iar lumea va dori sa locuiasca in zona", a precizat primarul. Edilul-sef ne-a mai declarat ca au aparut investitori dornici sa realizeze cartiere rezidentiale, insa doreste intii sa vada cum va merge proiectul de la "Caporalul Musat" inainte de a da unda verde altor investitii de acest gen.

Nu exista locuinte sociale pentru cei evacuati din casele nationalizate

Daca pentru unii mutarea intr-o casa noua nu este o problema tocmai presanta, pentru altii este o chestiune de viata si de moarte. Exista braileni care au nevoie de casa noua, din simplu motiv ca in curind nu vor mai avea un acoperis deasupra capului. Este vorba de cei carora le expira in curind contractele de chirie cu noii proprietari ai fostelor case nationalizate. Edilul-sef recunoaste ca are o adevarata problema cu acest lucru, pe care insa incearca sa o rezolve: "Ideea e ca am o presiune foarte mare din partea acestor oameni, asa ca trebuie sa construim in urmatorii 2 - 3 ani, pe banii Primariei, macar in jur de 150 de apartamente pentru ei, deoarece o sa ajunga in strada. Teoretic, pentru acest gen de problema, exista un program guvernamental adresat chiriasilor evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietari. Pentru ca acestia sa beneficieze de o locuinta cu chirie subventionata de stat trebuie sa dovedeasca cu acte ca au locuit in acele imobile retrocedate, sa nu posede un alt imobil, sa nu fi vindut un imobil dupa 1 ianuarie 1990 si sa nu fie chiriasi intr-o alta locuinta din fondul locativ de stat. Finantarea acestor locuinte se asigura din transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu aceasta destinatie, in bugetul MDLPL, din bugetele locale in limita sumei prevazute cu aceasta destinatie, precum si din donatii si din contributii de la persoane fizice si juridice, conform prevederilor legale in vigoare. Din nefericire, Braila nu a fost prinsa in nici o schema de acest fel, iar singura salvare a acestor persoane o reprezinta Primaria.

Apartamentele construite in baza OG 19 - o marfa foarte cautata, dar care s-a epuizat

Cele mai noi apartamente din Braila sint cele construite in baza Ordonantei de Guvern 19/1994. Batalia pe ele a fost mare, iar cei care au fost pe faza atunci cind trebuia, locuiesc in apartamente moderne situate in Ansamblul Buzaului. Din 1994 si pina acum, la Braila au fost prevazute 1.048 de astfel de apartamente, iar ultimele doua scari vor fi predate la sfirsitul lunii septembrie si la sfirsitul lui martie 2009. Vestea proasta este ca la Braila nu se vor mai construi astfel de imobile, in baza acestei ordonante.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro