Agenţi de pază corupţi, puşi sub acuzaţie şi daţi pe mâna instanţei de judecată, pentru că au mers în cârdăşie cu hoţii şi i-au lăsat să fure din incinta fermei pe care ar fi trebuit să o păzească.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au finalizat ancheta în dosarul megafurtului de la Ferma de păsări Plopu, aparţinând SC "Super Eggs" SRL, din noiembrie 2014, cercetările urmând să fie continuate, pentru identificarea tuturor celor implicaţi în "afacere", fie ei săteni din Plopu sau agenţi de pază. Până la această oră, cinci indivizi au fost anchetaţi şi trimişi în judecată pentru luare de mită, dare de mită, furt calificat şi complicitate la furt calificat.
Agenţi corupţi prinşi cu camera de supraveghere
Dănuţ Cimpoeru, 49 ani (şef de tură), Nicolae Necula, 56 ani, şi Neculai Chihaia, 61 de ani, au fost agenţi de pază la SC "Vispo" SRL Brăila. În perioada septembrie - noiembrie 2014, aceştia au fost repartizaţi la ferma de păsări din satul Plopu, Ianca, aparţinând SC "Super Eggs" SRL Brăila. Stan Manolache Radu Viorel, 41 ani, şi Păun Varuş Valentin, 36 de ani, inculpaţi în dosarul penal, locuiesc în satul Plopu. Gospodăria lui Păun este amplasată chiar vizavi de ferma de păsări.
La data la care s-au furat zecile de mii de ouă şi s-a primit în schimb mită 1.000 lei, ferma de păsări de la Plopu era prevăzută cu trei posturi de pază: unul situat în dreptul porţilor principale de acces în societate (pe unde intrau vehiculele), intitulat şi post dispecerat/poartă (unde-şi desfăşurau activitatea Cimpoeru şi Irimescu, al doilea şef de tură), postul de pază nr. 1 situat în spatele fermei (în zona halei C11), unde-şi desfăşura activitatea agentul de pază Necula şi postul de pază C2, situat în spatele fermei, în zona halei C10, unde era repartizat agentul Chihaia.
Conform planificării întocmite de şeful de obiectiv Tudorel Drăgan, în noaptea de 15/16 noiembrie 2014, la punctul de lucru de la Plopu au efectuat serviciul de pază Dănuţ Cimpoeru, Neculai Chihaia şi Nicolae Necula. Necula a intrat în serviciu de pază la ora 15:00, la postul de pază 1, Chihaia a intrat la ora 17:00, la postul de pază 2, iar Cimpoeru a intrat în serviciu la ora 18:00, la postul dispecerat/poartă. Procurorul care a supravegheat ancheta în dosarul mitei de la "Vispo", precizează:
"Întrucât conducerea fermei de păsări Plopu a sesizat faptul că din magazia de materiale situată în incinta clădirii de birouri, lângă biroul şefei de fermă, dispăreau în mod frecvent diferite bunuri, s-a luat decizia de a se amplasa o cameră de supraveghere în incinta respectivei magazii de materiale. Constatând că din interiorul magaziei de materiale se sustrăgeau bunuri cu ajutorul agenţilor de pază, conducerea fermei a amplasat fără ştirea acestora o cameră de supraveghere şi în exteriorul clădirii de birouri, surprinzând aspecte ce au condus la sesizarea poliţiei".
1.000 lei mită pentru 21.000 de ouă
În seara zilei de 15 noiembrie 2014, şefa Fermei Plopu din cadrul SC "Super Eggs" SRL Brăila, Nicoleta Dogaru, a sesizat Poliţia Oraşului Ianca, după ce a constatat, cu stupoare, că în incinta fermei se afla o autoutilitară suspectă şi că mai mulţi indivizi furau ouă cu complicitatea paznicilor. "Deplasându-se la faţa locului, poliţiştii au fost întâmpinaţi la postul de pază dispecerat/poartă de către agentul de pază Dănuţ Cimpoeru, care, fiind întrebat dacă în incinta societăţii se află vreun vehicul străin, a declarat că nu se află", precizează anchetatorii. Era clar ca bună ziua că agentul de pază încerca să-i acopere pe hoţi.
În aceste împrejurări, poliţiştii au pătruns în incinta fermei de păsări, iar în dreptul halei C8 au identificat autoutilitara Ford cu numărul de înmatriculare BR-40-AGP, răsturnată pe partea dreaptă, într-un şanţ, care avea în caroserie 55 de cutii din carton conţinând câte 12 cofraje a câte 30 de ouă fiecare. În partea dreaptă a autoutilitarei răsturnate, poliţiştii au mai găsit trei cutii de carton cu câte 12 cofraje fiecare, iar în partea din spate a maşinii alte două cutii cu câte 12 cofraje cu ouă. În total, 60 de cutii cu 21.600 ouă.
Suspiciunile oamenilor legii au devenit certitudine când, scotocind ghereta postului de pază poartă/dispecerat, unde se afla şeful de tură Cimpoeru, au găsit sub registrul de procese verbale predare-primire a postului suma de 1.000 lei, în bancnote de 200 lei. Continuând cercetarea la locul faptei, poliţiştii de la Ianca l-au găsit pe agentul de pază Nicolae Necula în zona secţiei de producere a prafului de ouă, iar pe cel de-al treilea paznic, Neculai Chihaia, pe latura de nord a fermei.
La 20 de minute după intrarea poliţiştilor în fermă, la poarta principală s-a prezentat Stan Manolache Radu Viorel, din Plopu, care le-a spus acestora că autoutilitara cu ouă răsturnată în şanţ, îi aparţine.
Stan şi Păun au pus la cale furturile de la Plopu
După flagrant, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi poliţiştii de la Ianca au declanşat o anchetă de proporţii, reuşind să afle cine a pus la cale furtul zecilor de mii de ouă de la Plopu, dar şi persoanele implicate.
În cursul anului 2014, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Stan Manolache Radu Viorel şi Păun Varuş Valentin, localnici din satul Plopu, s-au decis să fure din incinta fermei de păsări, folosindu-se de complicitatea paznicilor de la SC "Vispo" SRL, care ar fi trebuit să păzească obiectivul ca pe ochii din cap. În septembrie acelaşi an, Stan s-a întâlnit cu şeful de tură Dănuţ Cimpoeru şi i-a propus acestuia să ia legătura cu colegii de tură şi, în schimbul unor sume de bani (150 - 200 lei mită pentru fiecare agent de pază implicat) să-l lase să pătrundă în incinta fermei de păsări şi să fure ouă, împreună cu alţi indivizi.
"Luând legătura cu colegii de serviciu şi fiind cu toţii de acord cu propunerea făcută de Stan Manolache Radu Viorel, Cimpoeru Dănuţ l-a anunţat pe acesta că se poate baza pe sprijinul lor, în sensul că îl vor lăsa să pătrundă în incinta Fermei Plopu, împreună cu alte persoane, pentru a sustrage bunuri, în schimbul unor sume de bani pe care să le împartă între ei, paznicii", precizează procurorul de caz.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 1 septembrie - 14 noiembrie 2014, în nopţile în care Cimpoeru, Chihaia şi Necula erau de serviciu, Stan şi consăteanul său Păun au pătruns de mai multe ori în incinta fermei, cu acordul paznicilor care le deschideau porţile şi au sustras atât ouă, cât şi bunuri din magazia de materiale a fermei. Acuzarea precizează:
"Pentru a pătrunde în halele unde se aflau păsările şi pentru a sustrage ouă direct de la banda unde se ouau păsările, dar şi pentru a pătrunde în magazia de materiale, inculpaţii au pătruns prin efracţie în incinta clădirii de birouri a fermei, pe geamul de la baie şi au sustras din biroul şefei de fermă, de pe un panou aşezat pe perete, cheile de la halele fermei, făcându-şi dubluri după acestea".
Oamenii legii nu au reuşit să probeze decât furtul din noaptea de 15/16 noiembrie 2014. Dacă hoţii de ouă n-ar fi fost prinşi în flagrant delict, Dumnezeu ştie câte ouă ar mai fi furat la la Plopu.
Ghinion în seara de 15 noiembrie
În după-amiza zilei de 15 noiembrie 2014, precizează procurorii PT Brăila, în baza înţelegerii anterioare, Stan (care deţine un centru de achiziţii fier vechi la Plopu) l-a anunţat pe şeful de tură Cimpoeru că vine la fermă împreună cu alte persoane, ca să fure ouă. La ora 18:00, acesta l-a sunat pe Cimpoeru şi i-a spus să deschidă poarta fermei. La ora 18:11 hoţii dădeau năvală în fermă. Păun a sosit primul, împreună cu două persoane (rămase neidentificate). Potrivit anchetatorilor, hoţii au mers direct la halele de păsări şi au început să adune ouă direct de pe banda de ouat, pe care apoi le-au aşezat în cutii. După două ore, şi-a făcut apariţia şi Stan, cu autoutilitara BR-40-AGP, proprietatea sa, pe care a încărcat-o cu 60 de cutii (baxuri) de ouă, împreună cu Păun şi ceilalţi doi hoţi rămaşi neidentificaţi.
La ieşirea din fermă, ghinion: fiind avertizat de către şeful de tură Cimpoeru, care i-a spus că vine poliţia, Stan, grăbit să întoarcă şi să fugă de la locul faptei, a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat cu autoutilitara într-un şanţ. La scurt timp, poliţiştii sosiţi la faţa locului au găsit numai autoutilitara răsturnată în şanţ, plină cu ouă, dar nici urmă de hoţi. Noroc cu înregistrările făcute de camerele de supraveghere. Probă la dosar sunt şi listele cu apelurile efectuate de hoţi şi de agenţii de pază în seara flagrantului.
Procurorii care s-au ocupat de caz precizează că declaraţiile inculpaţilor Stan Maolache Radu Viorel şi Păun Varuş Valentin sunt "nesincere şi contradictorii", în ciuda probelor incriminatoare ataşate la dosar. În plus, cei doi şi-au schimbat declaraţiile date iniţial. Păun, spre exemplu, a negat că s-ar fi aflat pe 15 noiembrie 2014 la furat, împreună cu Stan, afirmând că, în acel moment, "se afla la Bucureşti, unde-şi condusese un fin la aeroport, ca să plece în Spania". N-a adus, însă, nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei.
În seara flagrantului de la Ferma Plopu, paza obiectivului a fost schimbată, iar agenţii de pază implicaţi au fost conduşi la sediul Poliţiei Ianca, pentru audieri. Au fost audiaţi, de asemenea, şeful de obiectiv Tudorel Drăgan, precum şi patronul firmei de pază SC "Vispo" SRL Brăila.
Furtul de la Ferma Plopu. Acuzaţiile procurorilor
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila precizează că declaraţiile iniţiale ale agenţilor de pază implicaţi în furt "se coroborează cu celelalte mijloace de probă". Ulterior, aceştia "au încercat să inducă în eroare organele de urmărire penală, susţinând o altă situaţie de fapt". Concluzia procurorului de caz a fost pe cât de clară pe atât de incriminatoare:
"Agenţii de pază din cadrul Fermei de păsări Plopu şi inculpaţii Stan Manolache Radu Viorel şi Păun Varuş Valentin au fost în înţelegere, furturile din fermă neputând avea loc fără concursul agenţilor de pază care, dacă şi-ar fi îndeplinit în mod corect atribuţiile de serviciu, ar fi constatat că în interiorul fermei au pătruns persoane străine care sustrag bunuri aflate în paza lor şi ar fi sesizat poliţia. Însă, în schimbul unor sume de bani care le suplimentau veniturile, agenţii de pază au fost de acord să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să le permită inculpaţilor Stan şi Păun să sustragă din fermă bunuri pe care ar fi trebuit să le păzească".
Procurorii PT Brăila au disjuns cercetările pentru ca poliţia să-i identifice şi pe ceilalţi participanţi la furtul din noiembrie 2014, ancheta urmând să fie continuată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei. Concomitent, au dispus trimiterea în judecată a tuturor celor implicaţi, fie ei agenţi de pază sau săteni din Plopu, găsiţi răspunzători de furtul celor 21.600 de ouă: Dănuţ Cimpoeru (anchetat pentru luare de mită şi complicitate la furt calificat), Nicolae Necula (luare de mită şi complicitate la furt calificat), Neculai Chihaia (luare de mită şi complicitate la furt calificat), Stan Manolache Radu Viorel şi Păun Văruş Valentin (ambii pentru dare de mită şi furt calificat).
Cazul a fost preluat de judecătorii Tribunalului Brăila.
Tot în 2014, patronul Vispo SRL a fost condamnat pentru fraudă
Trimis în judecată de către procurorii DNA Galaţi, Tudorel Bratu, administratorul SC "Serviciul de Pază şi Protecţie VISPO" SRL Brăila, a fost condamnat, în primăvara anului 2014, de către Curtea de Apel Galaţi, la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru fraudă cu fonduri europene şi alte patru infracţiuni. Potrivit procurorilor DNA, în calitate de manager al proiectului "Un viitor pentru fiecare", Bratu a păgubit POSDRU - Regiunea de Sud-Est cu suma de 19.300 lei, echivalentul a circa 4.500 de euro. Infracţiunile puse pe seama lui Bratu au fost următoarele: "folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, ori în numele lor, în formă continuată", "schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor", "înşelăciune", "participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată" şi "delapidare".
Tot în primăvara lui 2014, doi agenţi de la «Vispo» au fost condamnaţi pentru că au furat de la CET. Mai exact, Marinel Ţigănuş şi Mihael Petre au demontat şi sustras piese dintr-o secţie a SC CET SA, când ar fi trebuit să le păzească. Cei doi au primit pedepse cu suspendare.