Vara si-a anuntat prezenta inca din luna iunie cu temperaturi extrem de ridicate, de 33-34° Celsius. Caldura excesiva, greu de suportat, influenteaza organismul, nevoit sa se adapteze la noile conditii.
Atat persoanele sanatoase, cat si cele cu patologii diferite, aflate in tratament pentru boli acute sau cronice, trebuie sa ia masuri pentru ca organismul sa-si poata indeplini functiile biologice in parametrii fiziologici.
Beti 2,5-3 l de apa plata pe zi
Astfel, in zilele caniculare, hidratarea corecta a organismului este obligatorie. Se recomanda consumarea unor cantitati mai mari de lichide decat in mod obisnuit. Pentru adulti, cantitatea de lichide care trebuie consumata este de· 2,5-3 l la 24 de ore. Este preferabil a se consuma apa plata, si in mai mica masura ceai sau sucuri naturale de fructe. In niciun caz nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice si cafea in exces in zilele toride de vara, cunoscut fiind faptul ca alcoolul si cafeaua detin un rol important in fenomenul de deshidratare prin cresterea diurezei.
In zilele de vara cu temperaturi ridicate, sugarii si copiii au un risc mai mare de deshidratare decat adultii, activitatea lor metabolica intensa determinand producerea unei cantitati mai mari de caldura.
Deshidratarea, mult mai severa in cazul copiilor
Suprafata cutanata prin care se realizeaza transpiratia, raportata la greutate, este cu atat mai mare cu cat copilul este mai mic. Prin urmare, riscul de deshidratare este mai crescut la copii, in aceleasi conditii de temperatura ridicata a mediului ambiant. Procentul de apa din corpul copiilor este de 70-80 fata de 60-70% in cazul adultilor. Pe de alta parte, in cazul copiilor, odata instalata, deshidratarea este cu mult mai severa si mai greu de controlat, din cauza imaturitatii mecanismelor de termoreglare.
Care sunt semnele deshidratarii?
Mai departe pe farmaciata.ro