Mergi la conţinutul principal

Cum rezistam zilelor toride de vara?

Vara si-a anuntat prezenta inca din luna iunie cu temperaturi extrem de ridicate, de 33-34° Celsius. Caldura excesiva, greu de suportat, influenteaza organismul, nevoit sa se adapteze la noile conditii.

Atat persoanele sanatoase, cat si cele cu patologii diferite, aflate in tratament pentru boli acute sau cronice, trebuie sa ia masuri pentru ca organismul sa-si poata indeplini functiile biologice in parametrii fiziologici.

 

Beti 2,5-3 l de apa plata pe zi

 

Astfel, in zilele caniculare, hidratarea corecta a organismului este obligatorie. Se recomanda consumarea unor cantitati mai mari de lichide decat in mod obisnuit. Pentru adulti, cantitatea de lichide care trebuie consumata este de· 2,5-3 l la 24 de ore. Este preferabil a se consuma apa plata, si in mai mica masura ceai sau sucuri naturale de fructe. In niciun caz nu se recomanda consumul de bauturi alcoolice si cafea in exces in zilele toride de vara, cunoscut fiind faptul ca alcoolul si cafeaua detin un rol important in fenomenul de deshidratare prin cresterea diurezei.

In zilele de vara cu temperaturi ridicate, sugarii si copiii au un risc mai mare de deshidratare decat adultii, activitatea lor metabolica intensa determinand producerea unei cantitati mai mari de caldura.

 

Deshidratarea, mult mai severa in cazul copiilor

 

Suprafata cutanata prin care se realizeaza transpiratia, raportata la greutate, este cu atat mai mare cu cat copilul este mai mic. Prin urmare, riscul de deshidratare este mai crescut la copii, in aceleasi conditii de temperatura ridicata a mediului ambiant. Procentul de apa din corpul copiilor este de 70-80 fata de 60-70% in cazul adultilor. Pe de alta parte, in cazul copiilor, odata instalata, deshidratarea este cu mult mai severa si mai greu de controlat, din cauza imaturitatii mecanismelor de termoreglare.

 

Care sunt semnele deshidratarii?

 

Parintii pot sesiza singuri semnele de instalare a deshidratarii, atunci cand micutii au buzele uscate, urineaza putin si la intervale orare mari (6-7 sau chiar 8 ore), sunt incercanati, apatici sau, dimpotriva, agitati, refuza alimentatia, dar au apetit avid pentru lichide. Pentru a preveni aceste situatii, este bine sa li se ofere copiilor in zilele toride mai multe lichide decat in mod obisnuit, chiar dublul cantitatii primite normal.

 

Mancati fructe, legume, supe reci, lactate si branzeturi

 

Pentru starea de confort termic a organismului, alaturi de regimul hidric adecvat, vom recomanda si adaptarea alimentatiei la temperaturile specifice zilelor calduroase de vara. Mancati in special lactate, branzeturi, salate usoare de legume si fructe, supe reci de vara.

 

Canicula creeaza probleme varstnicilor si persoanelor cu boli cronice

 

In cazul persoanelor in varsta sau celor care sufera de boli cronice, in special boli ale aparatului cardiovascular (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca), boli renale cronice, afectiuni digestive acute si cronice, diabet zaharat, boli endocrinologice etc., masurile necesare implica, pe langa urmarea cu strictete a terapiei medicamentoase specifice afectiunilor, cateva masuri suplimentare.

 

Sfaturi pentru persoanele cu afectiuni cronice

 

  • In zilele caniculare, evitati intervalul orar 10:30-18:30. Daca este absolut necesar sa plecati, protejati-va capul cu palarie sau sapca din bumbac, de culoare deschisa;
  • Iesiti dupa ce ati administrat in prealabil medicatia conform indicatiei medicului si respectati masurile de hidratare suplimentara mentionate. Pentru cazurile in care exista posibilitatea prelungirii intervalului de timp petrecut in aer liber, este recomandat sa aveti la dumneavoastra o cantitate minima de 0,5 l apa plata;
  • Vestimentatia va fi, de asemenea, adaptata temperaturilor de vara.
  •  

Sfaturi pentru persoanele sanatoase

 

  • Expunerea la soare nu este recomandata in intervalul orar 11:00-17:00;
  • Chiar in perioadele de vacanta, respectati aceasta masura si evitati activitatile in spatii deschise expuse direct radiatiilor solare;
  • Protejati capul cu o palarie sau sapca de culoare deschisa, de preferinta din bumbac;
  • Salul pentru decolteu si umeri a devenit un accesoriu absolut necesar· pentru persoanele cu pielea sensibila si deschisa la culoare;
  • Protejati ochii cu ochelari de soare, cu lentile care asigura protectie impotriva radiatiilor solare nocive. Ochelarii de soare se achizitioneaza din centrele optice specializate sau din farmaciile care distribuie aceste produse, doar cu recomandarea opticianului sau medicului oftalmolog.
  •  

Cancerul de piele, evitat prin folosirea produselor fotoprotectoare

 

In ultimele decenii, de cand cancerul de piele a atins cote alarmante, expunerea la soare chiar in intervalele permise se face obligatoriu dupa utilizarea unor produse fotoprotectoare, care asigura protectie tegumentara eficienta, pentru evitarea leziunilor dermatologice cauzate de expunerea la radiatiile solare. Astfel, se recomanda folosirea cremelor cu factor de protectie solara (SPF) a carui valoare sa fie cel putin 20 in cazul adultilor.

 

Totusi, avem nevoie de soare pentru sintetizarea vitaminei D

 

Desi exista multiple efecte negative asupra organismului uman, aparute in urma expunerii excesive la soare, nu trebuie sa uitam de efectele benefice ale acestuia. Razele ultraviolete sunt singura sursa naturala care contribuie la formarea in piele a vitaminei D, esentiala pentru fixarea calciului in oase si dinti. Lipsa acestei vitamine determina in cazul sugarilor si copiilor aparitia rahitismului, iar in cazul adultilor a osteomalaciei. Pentru a evita instalarea acestor boli, se recomanda totusi expunerea la soare, pentru 15-20 minute zilnic, bineinteles, la orele diminetii sau ale dupa-amiezii tarzii.

  • Consumati minimum 2,5 l de lichide (apa plata)/zi!
  • Evitati expunerea la soare in intervalul orar 11:00-17:00!
  • Purtati palarie sau sapca, ochelari de soare si folositi creme cu SPF adecvat!

Dr. Monica Dorina Chelarescu,

Medic primar medicina generala pediatrica,
Clinica Gral Medical Colentina

Articol preluat de pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro